Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЗ.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
324.1 Кб
Скачать

Теми доповідей

1. Сучасна українська культура. Перспективи розвитку.

2. Кіномистецтво України.

3. Феномен української музики.

4. Виставочна – галерейна справа та сучасне українське мистецтво.

5. Болонський освітній процес.

6. Фестивальний рух в Європі та Україні.

7. Сучасне та класичне мистецтво.

Теми рефератів

4. Українська культурна спадщина. Боротьба за збереження.

5. Пам’ятники ЮНЕСКО в Україні та Світі.

Словник

Археологічна культура – термін, що вживається для позначення комплексу подібних між собою археологічних пам’яток, які відносяться до одного часу і поширені в певній місцевості.

Манускрипт – давній рукопис (на папірусі, пергаменті, папері).

Образотворче мистецтво – живопис, графіка, скульптура.

Етнологія (етнографія) суспільствознавча наука, об'єктом дослідження якої є народи, їхня культура і побут, походження (етногенез), розселення, процеси культурно-побутових відносин на всіх етапах історії людства. Концентрує увагу на розробці проблем етно- і націогенезу, етнічної історії, міжнаціональних відносин, етнонаціональних процесів, традиційно-побутової культури, народних знань, побуту, народного мистецтва.

Словник

Антропогенез – розділ антропології, що висвітлює питання про місце людини серед організмів, час і місце її виникнення, про первісний суспільний розвиток людей. В основі уявлень про антропогенез лежить симіальна (від лат. simia – мавпа) гіпотеза походження людини, розроблена і аргументована Ч. Дарвіном

Бронзова доба – період після кам'яної доби, характеризується виготовленням і використанням бронзових знарядь праці і зброї, появою кочового скотарства, землеробства, писемності.

Дольмен – кам'яний ящик, як правило, служив місцем поховання членів роду.

Еволюційна теорія – наукова теорія, що пояснює поступальний розвиток життя на Землі від простих форм (клітини, бактерії) до складних.

Кам’яний вік – період в історії людства, під час якого знаряддя праці та зброя виготовлялися з каменю, дерева та кісток.

Кромлех – кам'яні плити або стовпи, розташовані по колу; в Україні знайдені кургани, оточені кромлехом.

Мегаліти – доісторичні споруди з величезних кам'яних блоків. Мегалітична архітектура, поширене явище пізнього неоліту і бронзової епохи.

Мезоліт – середній кам'яний вік, що тривав від 10 тис. до 7 тис. років до н. е.

Менгір – вертикальний камінь, висотою іноді до 20 м; місце церемоній.

Мідний вік (Енеоліт) – мідно-кам'яний вік, епоха переходу від кам'яного до бронзового віку.

Неоліт – новий кам'яний вік, характеризується появою людини сучасного типу, використанням винятково кременевих, кам'яних, кістяних знарядь праці, виготовлених з використанням техніки свердління, пиляння та шліфування; розповсюдженням кераміки, ткацтва (так звана неолітична революція). Тривав від 6 до 4 тис. років до н. е., період переходу від рибальства та полювання до землеробства та скотарства.

Палеоліт – давній кам'яний вік, який характеризується використанням кременевих знарядь праці, основні заняття – полювання та збиральництво.

Палеонтологія – наука, яка вивчає вимерлі організми, намагається реконструювати за знайденими останками їхній зовнішній вигляд, біологічні особливості, способи живлення, розмноження і тому подібне, а також відновити на основі цих відомостей хід біологічної еволюції.

Первісне суспільство – тривалий період в історії людства: від виникнення людини розумної (близько 2,5-2,8 млн. років тому) і до виникнення цивілізації і державності.