Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВПМ 2 / тйіпмс стаціонар.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.76 Mб
Скачать

Програма

Тема 1. Основні поняття теорії ймовірностей

Предмет курсу, його зміст. Роль і місце курсу як теоретичної бази ймовірнісно-статистнчного моделювання, основ курсів «Математичне програмування», «Економетрія», «Економічний ризик і методи його вимірю­вання» та ін.

Класифікації подій на можливі, вірогідні та випадкові. Поняття елементарної та складної випадкової події, простір елементарних подій; операції над подіями; класичне визначення ймовірності випадкової події та її властивостей; елементи комбінаторики у теорії ймовірностей; аксіоми теорії ймовірностей та їх наслідки; геометрична ймовірність, статистична ймовірність.

Тема 2. Залежні й незалежні випадкові події. Основні формули множення й додавання ймовірностей

Поняття залежності і незалежності випадкових подій. Умовна ймовірність та її властивості. Формули множення ймовірностей для залежних та незалежних випадкових подій. Використання формул множення ймовірностей для оцінки надійності деяких систем. Формула повної ймовірності та формули Бейєса.

Тема 3. Спроби за схемою бернуллі

Визначення повторних незалежних спроб. Формула Бернуллі для обчислення ймовірності і найімовірнішого числа. Асимптотичні формули для формули Бернуллі (локальна та інтегральна теореми Муавра — Лапласа Використання інтегральної теореми. Формула Пуассона для малоймовірних випадкових подій.

Тема 4. Одновимірні випадкові величини

Визначення випадкової величини. Дискретні та неперервні випадкові величини, їх закони розподілу. Функція розподілу ймовірностей та їхні властивості. Числові характеристики випадкових величин: математичні сподівання, дисперсія та їх властивості, середнє квадратичне відхилення мода та медіана; початкові і центральні моменти, асиметрія та ексцес. Чи­слові характеристики середнього арифметичного n незалежних випадкових величин.

Тема 5. Багатовимірні випадкові величини

Визначення багатовимірної випадкової величини та її закон розподілу. Система двох дискретних випадкових величин, числові характеристики системи, кореляційний момент, коефіцієнт кореляції та його властивості. Функція розподілу ймовірностей та щільність імовірностей системи, їх властивості. Числові характеристики системи двох неперервних випадкових величин. Умовні закони розподілу та їх числові характеристики. Визначен­ня кореляційної залежності. Система п випадкових величин, числові характеристики системи, кореляційна матриця, нормована кореляційна матриця.

Тема 6. Функції випадкових величин

Визначення функції випадкових величин. Функція дискретного випадкового аргументу та її числові характеристики. Функції неперервного випадкового аргументу та її числові характеристики. Функції двох випадкових аргументів. Визначення функції розподілу ймовірностей та щільності для функцій двох випадкових аргументів.

Тема 7. ОСНОВНІ ЗАКОНИ РОЗПОДІЛУ ЦІЛОЧИСЛОВИХ - ВИПАДКОВИХ ВЕЛИЧИН

Визначення цілочислової випадкової величини. Ймовірна твірна функція та її властивості. Біноміальний, Пуассонівський геометричний рівномірний закони розподілу, ймовірні твірні функції для цих законів та числові характеристики. Гіпергеометричний закон.

Тема 8. ОСНОВНІ ЗАКОНИ РОЗПОДІЛУ НЕПЕРЕРВНИХ ВИПАДКОВИХ ВЕЛИЧИН

Визначення характеристичної функції та її використання у теорії ймовірностей; нормальний закон розподілу та його значення у теорії ймо­вірностей. Логарифмічний нормальний закон. Гамма-розподіл. Експо­ненціальний закон та його використання у теорії надійності, теорії черг. Розподіл Вейбуля. Рівномірний закон. Розподіл . Розподіл. Розподіл Стьюдента. Розподіл Фішера.

Тема 9. ГРАНИЧНІ ТЕОРЕМИ ТЕОРІЇ ЙМОВІРНОСТЕЙ

Нерівність Чебишева та її значення. Теорема Чебишева. Теорема Бернуллі. Центральна гранична теорема теорії ймовірностей (теорема Ляпунова) та її використання у математичній статистиці.

Тема 10. ЕЛЕМЕНТИ ТЕОРІЇ ВИПАДКОВИХ ПРОЦЕСІВ

Визначення випадкового процесу та класифікація випадкових про­цесів. Закони розподілу й основні характеристики. Потік подій та їх власти­вості. Потік подій Пальма. Пуассонівський потік та його властивості. Фор­мула Пуассона для найпростішого потоку (потоку Пуассона). Потік Ерланга. Марковські процеси. Марковські ланцюги із дискретним станом. Од­норідні марковські ланцюги та їх класифікація. Стаціонарні ймовірності для регулярних ланцюгів Маркова. Використання однорідних ланцюгів Маркова для оцінки ефективності функціонування систем. Елементи теорії масового обслуговування (теорія черг). Математична модель для найп­ростішої системи обслуговування.

Соседние файлы в папке ВПМ 2