Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЗ № 5 Робота з графічними обєктами.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
665.6 Кб
Скачать

5.5. Засоби для створення ілюстрацій

В документ Microsoft Word можна вставити графічні об’єкти (рисунки, діаграми, схеми, слайди, ілюстрації), які були створені за допомогою сервісних програм, що входять в склад ОС Windows. Ілюстрації, що постачаються в стандартному комплекті поставки Microsoft Word, включаються в документ аналогічно вищеописаним способам вставки і впровадження.

 

5.5.1. Бібліотека ілюстрацій Clipart

Для вставки в документи ілюстрацій можна використовувати готові бібліотеки (колекції) малюнків (кліпартів). Щоб вставить об’єкт кліпартів необхідно вибрати місце для вставки кліпу, потім використати команду „Вставка „Рисунок „Картинки” (рис. 5.4).

 

Рис. 5.4. Об’єкти ClipArt

 

Графічні кліпарти зосереджені на вкладці „Рисунки”. Вони класифіковані по категоріям. Розшукавши потрібний кліпарт, достатньо виділити його і вставити в документ клацанням на кнопці „Вставити кліп”.

Кліпарти потрібно розглядати як заготовки для створення засобів оформлення. Кліпарти - це композиційні об’єкти. Їх можна „розбирати” на складові, окремо редагувати їх елементи, створювати композиції з об’єктів, узятих із різних кліпартів. Можна змінювати розміри вставленого рисунка, переміщати рисунок на інше місце, вилучати непотрібні частини, змінювати взаємне розташування рисунка і тексту.

Все це виконується шляхом редагування кліпартів, вставлених в документ.

Нормальний порядок редагування кліпартів наступний:

 кліпарт виділяють клацанням лівою кнопкою миші;

 відкривають його контекстне меню, клацанням правою кнопки миші;

 в контекстному меню вибирають команду „Змінити рисунок” – яка відкриває кліпарт в окремому вікні редагування;

 в цьому вікні працюють з окремими об’єктами, що складають композицію рисунка.

5.5.2. Редактор заголовків

Для створення заголовків, написів, підписів і макетів друку, в Microsoft Word є спеціальна програма WordArt. Ця програма реалізує різні перетворення текстових рядків, які не підтримуються стандартним режимом створення документа:

● написання тексту по колу;

● заповнення текстом областей різної форми;

● написання тексту „хвилею”;

● поворот текстового рядка:

● зміну нахилу символів;

● створення тіні, що відкидається текстом;

● зміну міжсимвольного інтервалу і т. ін.

Для того щоб створити і включити в текст документа заголовок, необхідно встановити курсор в потрібну позицію (елемент вставляється в позицію курсору) і виконати команду „Вставка Рисунок Об'єкт WordArt”, або скористатися кнопкою панелі інструментів Малювання”.

Потім, у вікні Колекція WordArt” (рис. 5.5) вибрати варіант написання заголовка і в спеціальному діалоговому вікні „Зміна тексту WordArt увести текст.

Рис. 5.5. Вікно „Колекція WordArt”

Крім уведення тексту, у вікні можна виконати і найпростіше форматування: задати тип і розмір шрифту, а також напівжирне або курсивне накреслення.

Після закриття вікна, зміни тексту надпису, переноситься на екран, і стають доступними усі засоби WordArt.

Фігурний текст, створений за допомогою WordArt, є графічним об’єктом, а не текстом. Він не відображується на екрані в режимі структури і тому неможливо виконати перевірку його орфографії.

Виведення панелі WordArt на екран та її видалення з екрана, здійснюються за допомогою пункту меню „Вид Панелі інструментів” WordArt.

У відповідності з кнопками панелі інструментів WordArt, здійснюються перетворення над текстом (рис. 5.6).

 

Рис. 5.6. Панель інструментів „WordArt”

При зміні об’єкта „WordArt”, важливу роль виконує вікно форматування, яке викликається при натисканні кнопки „Формат об'єкта WordArt” (рис. 5.7).

У вікні „Формат об’єкта WordArt” параметрами на вкладці „Обтікання визначається відношення об’єкта до іншого тексту. Текст може або обтікати рисунок різним чином, або проходити крізь нього.

 

Рис. 5.7. Діалогове вікно „Формат объекта „WordArt”