Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
reg_ekon_savchenko_10.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.12 Mб
Скачать

Тема 4. Регіон у системі територіального поділу праці

4.1. Територіальний поділ праці як основна складова регіонального розвитку

Визначення територіального поділу праці. Роль територіального проділу праці в розвитку регіонів. Використання балансового методу та методу територіальних пропорцій для вирішення питань раціонального територіального поділу праці. Пропорції і темпи розвитку господарства. Природні та економічні умови в різних частинах держави. Абсолютне та відносне спрямування просторової форми поділу праці згідно класифікації М. Барановського. Територіальний поділ праці, проведений професором С.Іщуком. Напрямки раціоналізації розміщення продуктивних сил. Визначення Ю. Саушкіним шести різновидів територіального поділу праці. Міжнародний поділ праці.

4.2. Спеціалізація та обмін товарів як складові територіального поділу праці

Визначення спеціалізації та обміну товарів. Взаємозв’язок спеціалізації і обміну товарів. Територіальна та внутрігалузева спеціалізація. Показники для визначення рівня спеціалізації виробництва. Внутрірегіональний товарообмін. Визначальна роль галузей в господарстві регіону. Аналіз економічної ефективності спеціалізації регіонів. Відмінності понять “міжрегіональний обмін” і “міжрегіональний поділ праці”. Напрямки спеціалізації кожного регіону з окремих галузей виробництва продукції. Визначення зон перевезення продукції. Довгострокові перспективи спеціалізації та обміну товарами.

4.3. Органічний зв’язок кооперації з розвитком спеціалізації виробництва та розрахунок їх основних показників

Головна умова кооперування. Предметне, подетальне і технологічне кооперування. Показники, що визначають рівень кооперації. Методика розрахунку основних показників спеціалізації та кооперування: коефіцієнта виробництва продукції на душу населення; коефіцієнта міжрегіональної товарності; коефіцієнта концентрації; загального рівня спеціалізації і кооперації регіону; річної економії поточних витрат від спеціалізації і кооперації; ефективності виробничої спеціалізації і кооперації економіки регіону.

4.4. Регіональний поділ праці на деяких характерних для України територіях

Праця сільського населення за межами села. Групування адміністративних районів за часткою працюючих в сільськогосподарському виробництві. Функціонування сільського, лісового і рибного господарства у регіонах. Праця поза межами формального сектора сільської економіки. Територіальний поділ праці серед малих міст України. Міста, що спеціалізуються на видобувній, обробній, агропромисловій, транспортній, рекреаційній та науково-експериментальній діяльності. Територіальний поділ праці на територіях, постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС. Постраждале населення як від’ємний фактор поділу праці.

Тема 5. Сутність, мета і завдання регіональної економічної політики

5.1. Основні положення державної регіональної економічної політики

Відмінності між “регіональною політикою” та “регіональною економічною політикою”. Визначення регіональної економічної політики. Базові принципи регіональної економіки. Основні напрямки регіональної економічної політики. Різниця у регіональній політиці розвинених країн та тих, що розвиваються. Регіональна економічна політика Європейського Союзу на різних етапах його розвитку. Класична та неокласична теорії регіональної політики. Напрямки сучасних регіональних досліджень. Невирішені проблеми і диспропорції регіонального розвитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]