Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ORGANIZATsIYa_TA_OBLIK_SOTsIAL_NIKh_VIPLAT.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
319.49 Кб
Скачать

Організація та облік соціальних виплат"

Визначення обліку.

Облікце процес, який складається з операцій спостереження, сприйняття, вимірювання та фіксації (реєстрації) фактів, процесів, подій природи або суспільного життя.

Якщо олік здійснюється над господарськими об’єктами, то такий облік називається господарським. Господарський облік поділяється на:

  1. Оперативний облік — проводиться безпосередньо на місцях здійснення господарських операцій (облік вирачання сировини на виробництві…).

  2. Статистичний облік — це процес збору та узагальнення інформації про масові (суспільні) явища, факти або процеси в їх кількісному вираженні з якісною оцінкою з метою управління і контролю за ними та виявлення закономірностей їх розвитку в конкретних умовах, місці та часі.

  3. Бухгалтерський облік — це процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень.У свою чергу до складу бухгалтерського обліку входять:

  • Податковий (правильне нарахування та своєчасна оплата зборів)

  • Фінансовий (забезпечення, відображення господарської діяльності відповідно до законодавчих актів)

  • Управлінський (забезпечення необхідною інформацією потреб керівництва для прийняття управлінських рішень).

Вимірники обліку. Користувачі облікової інформації.

У бухгалтерському обліку для кількісного відображення руху засобів, коштів, обсягів здійснення господарських процесів використовують три види вимірників:

Натуральні вимірники застосовують для отримання даних про кількість однорідних об'єктів обліку в кг, м2, м3, га тощо. Ці вимірники використовують для обліку матеріальних цінностей, готової продукції, товарів, основних засобів.

Трудові вимірники використовують для обліку кількості відпрацьованого часу та обліку затрат праці на виготовлення продукції у людино-днях, людино-годинах, людино-хвилинах тощо. Трудові вимірники необхідні для нарахування заробітної платні, визначення середньоспискового складу працівників, продуктивності праці тощо.

Грошовими (вартісними) вимірниками є гривні, долари, рублі, марки тощо. Грошові вимірники є найбільш універсальними, дають можливість узагальнювати всі господарські операції підприємства, які вимірюють різноманітними натуральними вимірниками, їх використовують для складання бухгалтерської звітності.

Облікова інформація необхідна для вирішення зовнішніх і внутрішніх завдань управління економікою підприємства. Вона має широке коло користувачів, які можна поділити на внутрішні та зовнішні стосовно підприємства

Внутрішніми користувачами облікової інформації є:

• власники підприємства;

• управлінський персонал;

• робітники і службовці підприємства.

Зовнішніми користувачами облікової інформації є:

• ділові партнери підприємства на ринку (дійсні й потенційні інвестори, постачальники, замовники, покупці, клієнти; банківські й небанківські кредитні установи; інші кредитори);

• органи державного і міжнародного регулювання та контролю;

• фінансові аналітики та радники;

• широка громадськість (громадські організації, профспілки).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]