Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
reg_ekon_savchenko_10.doc
Скачиваний:
95
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.12 Mб
Скачать
    1. Екологічна сертифікація

Стандарти Міжнародної організації зі стандартизації, Міжнародної електротехнічної комісії, Європейського комітету зі стандартизації. Добровільний механізм забезпечення виконання законодавства з охорони довкілля. Сертифікація продукції та послуг. Система екологічної сертифікації. Екологічна сертифікація як новація за сутністю та змістом. Об’єктивні засади формування сертифікації. Особливості обов’язкової та добровільної сертифікації. Екологічна сертифікація незалежною стороною. Задачі, які вирішуються при добровільній сертифікації регіонів.

Тема 4. Економічна і соціальна ефективність природоохоронної діяльності

    1. Загальні підходи до забезпечення ефективності природокористування на різних етапах розвитку суспільства

Проблема економічної оцінки впливу людини на природу. Визначення економічної оцінки. Об’єкти економічних оцінок. Загальна економічна оцінка екологічних витрат. Часткова економічна оцінка господарської діяльності щодо її впливу на довкілля. Економічна (вартісна) оцінка природних ресурсів. Три етапи стратегії природокористування. Суспільні витрати, пов’язані із забрудненням навколишнього середовища. Найбільш вагомі групи витрат. Введення в дію потужностей для охорони довкілля в Україні. Необхідність подальшого удосконалення системи природокористування.

    1. Визначення соціального та економічного збитку від деградації довкілля

Моральні, престижні, естетичні, натуральні та соціальні збитки. Соціальна група збитків. Правовий аспект збитків. Економічні збитки. Явні, приховані, поточні і прогнозні збитки. Розподіл збитків за масштабами діяльності та групами. Матеріальний збиток. Збиток здоров’ю і життю людей. Збиток природним ресурсам та економічним системам. Розрахунок загального економічного збитку. Визначення рівня розвитку охорони довкілля. Фактори, які впливають на економічні збитки. Етапи проведення оцінки економічного збитку. Основні кількісні методи визначення величини економічного збитку. Нормативні значення економічного збитку від забруднення довкілля.

    1. Економічна і соціальна ефективність природоохоронних заходів

Вимоги до планування природокористування. Послідовність, рівні, ресурсні ознаки та стадії планування. Державна програма охорони довкілля в Україні. Соціальні результати природоохоронних заходів. Структура капітальних інвестицій на охорону довкілля. “Зелена” податкова реформа та використання отриманих коштів. Економічне обрахування природоохоронних заходів. Узагальнені показники економічної та соціальної ефективності природоохоронних витрат. Недоліки застарілих методик щодо визначення ефективності природоохоронних заходів. Екологічно чиста продукція як концептуальна основа економічної ефективності заходів щодо охорони довкілля.

    1. Економічне стимулювання

раціонального природокористування

Недостатність економічних стимулів охорони природи. Функції плати за забруднення середовища. Вплив на економічні інтереси підприємств і населення. Вплив договірної ціни на виробника і споживача екологічної продукції та неекологічних виробів. Складові економічної природоохоронної діяльності. Комплексний підхід до стимулювання природоохоронної діяльності.

ТЕМА 5. СВІТОВИЙ ДОСВІД І МІЖНАРОДНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО У СФЕРІ ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

5.1. Екологічні проблеми в глобалізованому світі

Проблеми глобалізації. Програма ООН “Глобальна екологічна перспектива”. Екологічний стан лісів. Питна вода. Деградація світового суходолу. Біологічна різноманітність на планеті. Стихійні лиха. Зони екологічного лиха. Споживання енергії. Загальне споживання людства. Харчування. Поєднання бідності із швидким зростанням населення. Морський вилов риби. Демографічна ситуація. Охорона здоров’я.

5.2. Світовий досвід природоохоронної діяльності

Зародження та розвиток міжнародного співробітництва з охорони природи у ХІХ і першій половині ХХ століття. Діяльність Міжнародного союзу охорони природи і природних ресурсів. Природоохоронні заходи Організації Об’єднаних Націй. Фінансова допомога для реалізації еколого-економічних програм. Екологічне законодавство у США та Японії. Мережа національних законів у інших країнах. Особливості природоохоронної діяльності у Китаї. Охорона природи на Європейському континенті. Основні проблеми, які розглядаються в Європейській економічній комісії ООН. Регіональні програми співробітництва. Ступінь вирішення екологічних проблем в різних частинах Європи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]