Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
соц.псих-экзамен 1-75.docx
Скачиваний:
117
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
211.84 Кб
Скачать

46. «Я – концепція» індивіда.

Я-концепція особистості. Формується вона в процесі життєдіяльності, водночас впливаючи на розвиток, діяльність і поведінку особистості, як установка щодо себе.

Я-концепція (лат. conceptio — сприйняття) — динамічна система уявлень людини про себе, на основі якої вона вибудовує взаємовідносини з іншими людьми.

Як будь-яка установка, вона має три компоненти:

1) когнітивний — уявлення про свої здібності, зовнішність, соціальну значущість тощо;

2) емоційно-оцінний, в якому відображається ставлення до себе (самоповага, самокритичність, самозакоханість та ін.);

3) поведінковий — прагнення завоювати авторитет, підвищити свій статус чи намагатися бути непомітним, приховати свої недоліки.

Внаслідок повсякденної діяльності та взаємодії з іншими людьми в особистості виникає множина образів Я, кожен із яких домінує залежно від ситуації. Так, розрізняють Я-минуле, Я-реальне, Я-ідеальне, Я-фантастичне та ін. Я-реальне — уявлення людини про себе в даний момент. Я-ідеальне — уявлення про те, якою вона повинна бути, щоб відповідати суспільним нормам і очікуванням оточуючих. Розбіжність між Я-реальним і Я-ідеальним є могутнім стимулом для роботи особистості над собою.

Становлення Я-концепції особистості відбувається поступово в процесі нагромадження життєвого досвіду. Розвиваючись, вона починає впливати на оцінку цього досвіду, на мрії і прогнози власного майбутнього, на ставлення особистості до себе. Центральним компонентом Я-концепції є самооцінка

47.Переконання як механізм впливу у спілкуванні.

Поняттю переконання в соціальній психології дають такі визначення:

1.Переконання - це система світоглядних знань людини, які пройшли через його розум, почуття і волю [2].

2. Переконання - це сукупність різнобічних впливів на особистість з метою виховання у неї суспільно необхідних якостей .

3. Переконання - це спонукання людини до певної діяльності [14]. Переконувати - це означає спонукати людей словом, справою, своїм прикладом і цілеспрямованому організацією соціальної сфери [14].

Переконання - основний, найбільш універсальний метод керівництва і виховання [3]. Механізм переконання заснований на активізації розумової діяльності людини, на зверненні до раціональної стороні свідомості. Передбачається, що переконує повинен здійснити свідомийвибір шляхів і засобів досягнення мети, тобто щоб переконати, треба привернути увагу об'єкта впливу, викласти і роз'яснити нову інформацію, привести вражаючі аргументи.

Переконати кого-небудь у чому-небудь - означає домогтися такого стану, коли переконується, внаслідок логічних міркувань і висновків, погодиться з певною точкою зору і буде готовий захищати її або діяти відповідно до неї [14].

Основними засобами переконання виступають графічний знак, образ, тембр мови, жест, міміка, емоційно-вольові стани, ритм мови і дій, світло і колір наочного кошти, результати праці, статус і авторитет переконує. Слід додати, що не всі люди в рівній мірі володіють готовністю прийняти точку зору впливає особи. Найчастіше сприймається лише та інформація, яка узгоджується з наявними установками [1].

У даному випадку поняття, яке ми будемо розглядати в даній роботі найбільш повно відображено у п'ятому визначенні, його доповнюють третє і четверте визначення. При цьому розуміємо, звичайно, діалектичний взаємозв'язок і єдність усіх названих сторін переконання.

Види переконання

На думку Майерса [11], існує два способи переконання прямий і непрямий.

Прямий спосіб переконання - це переконання, що має місце, коли зацікавлена ​​аудиторія зосереджує всю увагу на сприятливих аргументах [11].

Непрямий спосіб переконання - це переконання, що має місце в тому випадку, коли на людей впливають випадкові фактори, наприклад: привабливість автора [11].

Прямий спосіб переконання має місце, коли люди від природи схильні аналізувати ці події, чи зацікавлені у пропонованій темі. Якщо тема не приваблює стійкої уваги аудиторії, переконання може здійснюватися за засобом непрямого способу, коли люди використовують випадкові ознаки або евристику для поспішних висновків [11]. Переконання, що здійснюється прямим способом, є більш аналітичним і менш поверховим, воно більш стійко і з більшою ймовірністю здатне вплинути на поведінку