Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
139.4 Кб
Скачать

10. Оголосіть, що тепер «роботи» готові до дії.

У перший момент всі гравці будуть в замішанні, але через деякий час хтось із «в'язнів», а може бути, відразу кілька, почнуть

викрикувати команди зі своїх списків. «Роботи» візьмуться гарячково вивчати власні списки, щоб з'ясувати, чиї в них проставлені команди і що вони означають. Зрештою хтось із них дізнається «свою» команду і відреагує на неї, що підстьобне інших гравців, і почнеться гонка. Може піднятися страшний шум, на «роботів» посиплються накази, лайка і схвальні вигуки. У загальній метушні і напрузі грають можуть ненемало призабути правила, так що зберігайте пильність і тримайте під контролем найбільш завзятих гравців. Можливо, вам доведеться заштовхувати людей назад в «камери», перевіряти «словники», якщо у вас виникла підозра, що «роботи» відгукуються більш ніж на 10 командних слів, і забороняти команди, які змушують «роботів» нападати один на одного. При роботі з молодіжною групою найкраще попередити, що якщо один «робот» доторкнеться до іншого, то обидва негайно «замруть» до тих пір, поки не надійде команда розійтися.

Можливо, що безпосередньо вам доведеться подати сигнал про закінчення гри, оскільки гравці в запалі боротьби можуть не помітити, що один з «роботів» вже захопив ключ, і його команда перемагає, а навіть якщо і помітять, то, часто, увійшовши в раж, продовжують «направляти» своїх «роботів», вважаючи, що саме труднощі з подолання перешкод - найбільш важлива частина гри. Або, навпаки: деякі гравці можуть здатися задовго до фіналу, розцінивши свій «словник» як нікудишній. Однак таке рішення може бути необачним, оскільки, за наявності творчого підходу, навіть дуже бідний словниковий запас можна використовувати самим дивовижному чином.

ЗАНЯТТЯ №2 «В світі людей»

"Рекламний ролик"

Інструкція:

- Всім нам добре відомо, що таке реклама. Щодня ми безліч разів бачимо рекламні ролики на екранах телевізорів і маємо уявлення, якими різними можуть бути презентації того чи іншого товару. Оскільки ми всі - споживачі рекламованих товарів, то не буде перебільшенням вважати нас фахівцями з реклами. Ось і уявімо собі, що тут ми зібралися для того, щоб створити свій власний ролик для якогось товару. Наше завдання - представити цей товар публіці так, щоб підкреслити його кращі сторони, зацікавити ним. Все - як у звичайній діяльності рекламної служби.

Але один маленький нюанс - об'єктом нашої реклами будуть ... конкретні люди, які сидять тут, в цьому колі. Кожен з вас витягне картку, на якій написано ім'я одного з учасників групи. Може виявитися, що вам дістанеться картка з вашим власним ім'ям. Нічого страшного! Значить, вам доведеться рекламувати самого себе. У нашій рекламі діятиме ще одна умова: ви не повинні називати ім'я людини, якого рекламуєте. Більш того, вам пропонується уявити людину як якогось товару або послуги. Придумайте, ніж міг би виявитися ваш протеже, якби його не попало народитися в людській подобі. Може бути холодильником? Або заміським будинком? Тоді що це за холодильник? І що це за заміський будинок?

Назвіть категорію населення, на яку буде розрахована ваша реклама. Зрозуміло в рекламному ролику повинні бути відображені найважливіші і - справжні - гідності рекламованого об'єкта. Тривалість кожного рекланемало ролика - не більше однієї хвилини. Після цього група повинна буде вгадати, хто з її членів був представлений в цій рекламі.

При необхідності можете використовувати в якості антуажа будь-які предмети, що знаходяться в кімнаті, і просити інших гравців допомогти вам.

Час на підготовку - десять хвилин.

«Кажу, що бачу»

Інструкція:

Опис поведінки означає повідомлення про спостережуваних специфічних діях інших людей без оцінювання, тобто без приписування їм мотивів дій, оцінки установок, особистісних рис. Перший крок у розвитку висловлюватися в описовому ключі, а не формі оцінок - поліпшення вміння спостерігати і повідомляти про свої спостереження, не даючи оцінок. Описові висловлювання, на відміну від оціночних висловлювань, викликають у партнера спілкування більше бажання зрозуміти і змінити свою поведінку. Наприклад: «Лена - ти нечупара» - це образа, оцінка. «Лена, ти не прибрала свою постіль» - опис поведінки.

Сидячи в колі, зараз ви спостерігаєте за поведінкою інших і, по черзі, говорите, що в бачите щодо будь-якого з учасників. Наприклад: «Коля сидить, поклавши ногу на ногу», «Катя посміхається».

Інформація для ведучого:

Ведучий стежить за тим, щоб не використовувалися оціночні судження і умовиводи. Після виконання вправи обговорюється, чи часто спостерігалася тенденція використовувати оцінки, чи було складним цю вправу, що відчували учасник.

«Офіціант, в моєму супі муха»

Учасникам групи пропонується взяти участь в конфліктній ситуації, що сталася в одному з дорогих ресторанах.

Дайте кожному з учасників по одному з нижче наведених сценаріїв, щоб ознайомитися.

Поясніть, що вправа являє собою рольову гру, покликану продемонструвати деякі аспекти спілкування.

Попросіть двох виконавців вийти і австать так, щоб всі могли їх бачити і чути, після чого почніть гру.

Після програвання ситуації слід обговорити враження, думки, переживання, що виникли в учасників сцени, а потім спостереження інших членів групи. Якщо дозволить час і знайдуться бажаючі, вправу можна повторити, але з іншими учасниками.

РОЛЬ А

Ви подорожуєте по чужій країні. Сьогодні, обідаючи в дуже дорогому ресторані, ви виявили в супі щось, схоже на частину комахи. Ви поскаржилися офіціантові, але той запевняв, що це не комаха, а спеції. Ви не погодилися і побажали переговорити з керівником. І ось керуючий підходить до вашого столика.

РОЛЬ Б

Ви - керуючий дуже хорошим рестораном. Ціни можуть здатися високими, але якість обслуговування у вищій мірі виправдовує їх. У вашого ресторану хороша репутація, і він приваблює багатьох іноземців. Сьогодні в ваш ресторан прийшов пообідати іноземець, і один з нових офіціантів подав йому суп. Виникли якісь претензії, і офіціант передав вам, що іноземець бажає з вами переговорити. Отже, ви прямуєте до його столика.

Аналіз:

1. Скаржився чи А? Скасував він замовлення? Відмовився чи заплатити за суп?

2. Вник чи Б в суть проблеми? Подолав чи нерозуміння сторонами один одного? Висловив чи щирий жаль? Чи приніс ввічливі вибачення?

3. Чи вдалося сторонам дати пояснення, сприйняти їх і вирішити проблему до обопільного задоволення?

4. Чи міг А викласти свою скаргу ясно і виразно? Рольова гра може бути використана для демонстрації культурної специфіки в людській поведінці: Наприклад: чи однаково висловлюють чоловіки і жінки одну і ту ж скаргу?

завершення:

Ніхто не в силах вказати «найкращий спосіб» рішення проблем, якими супроводжується спілкування з іноземцями, проте обговорення цієї рольової гри може допомогти учасникам побачити широкі можливості для цього.

ЗАНЯТТЯ №3 «У море емоцій»

«Називаємо почуття»

Інструкція:

Давайте подивимося, хто може назвати більше слів, що позначають різні почуття. По черзі називайте слова і записуйте їх на аркуш ватману

Інформація для ведучого:

Метою є збагачення словника емоцій в учасників. Можна проводити цю вправу як змагання між двома командами або ж як общегрупповой «мозковий штурм». Результат роботи групи - аркуш ватману з написаними на ньому словами можна використовувати протягом усього заняття. По ходу роботи в цей список можна вносити нові слова - це словник, що відображає емоційний досвід групи.

Обговорення:

Яке з названих почуттів тобі подобається найбільше? Яке, по-твоєму, саме неприємне відчуття? Яке з названих почуттів знайоме тобі краще (гірше) всього?

«Шурум-бурум»

Ведучому пропонується згадати почуття, а потім тільки за допомогою інтонації, відвернувшись від кола і, вимовляючи тільки слова «Шурум-бурум», показати задумане їм почуття.

«Паперові м'ячики (Сніжки)»

матеріали:

Старі газети або щось подібне; клейка стрічка, якою можна буде позначити лінію, що розділяє дві команди.

Інструкція:

- Візьміть кожен по великому аркуші газети, як слід скомкають його і зробіть з нього хороший, досить щільний м'ячик. Тепер розділіться, будь ласка на дві команди, і нехай кожна вишикується в лінію так, щоб відстань між командами становило приблизно чотири метри. За моєю командою ви почнете кидати м'ячі на сторону противника.

Гравці кожної команди прагнуть якомога швидше закинути м'ячі, які опинилися на їхньому боці, на бік противника. Почувши команду «Стоп!», Вам треба буде припинити кидатися м'ячами. Виграє та команда, на чиєму боці виявилося менше м'ячів. І не перебігайте, будь ласка, за розділову лінію.

ЗАНЯТТЯ №4 «У глибині душі»

«Чарівна рука»

Кожен учасник групи на аркуші паперу зверху пише своє ім'я, потім обводить свою руку олівцем. На кожному пальці пропонується написати будь-яке своє якість, можна розфарбувати пальці в різні кольори. Потім «долоньки» пускаються по колу і інші учасники між пальців можуть написати інші якості, які притаманні тому, чия долонька.

Обговорення:

Що нового ти дізнався про себе? Акцент при обговоренні ставиться на тому, що є частка правди про нас і в тому, як ми себе сприймаємо, і в тому, як бачать нас інші люди.

«Чарівна крамниця»

Учасники можуть зосередитися на уявленні про себе, про свої особливості і на їх аналізі, обмірковуванні, щоб їм хотілося змінити. Вправа дозволяє прийти до думки: щоб придбати щось нове, нам завжди доводиться платити. Також учасники можуть задуматися про істотні для них життєвих цілях.

Інструкція:

- Я хочу запропонувати вам вправу, яке дасть вам можливість подивитися на самих себе. Влаштуйтеся зручніше. Кілька разів глибоко вдихніть і видихніть і повністю розслабтеся. Уявіть собі, що ви йдете по вузенькій стежці через ліс. Уявіть навколишнє вас природу. Озирніться навколо. Похмуро або світло в навколишньому вас лісі? Що ви чуєте? Які запахи ви відчуваєте? Що ви відчуваєте? Раптово стежка повертає і виводить вас до якогось старого будинку. Вам стає цікаво, і ви заходите всередину. Ви бачите полиці, ящики. Всюди стоять судини, банки, коробки. Це - стара лавка, причому чарівна. Тепер уявіть, що я - продавець цієї лавки. Ласкаво просимо! Тут ви можете придбати що-небудь, але не речі, а риси характеру, здібності - все, що побажаєте. Але є ще одне правило: за кожну якість, ваше бажання, ви повинні віддати що-небудь, іншу якість або від чогось відмовитися. Той, хто побажає скористатися чарівною лавкою, може підійти до мене і сказати, чого він хоче. Поставлю питання: «А що ти віддаси за це?» Він повинен вирішити, що це буде. Обмін відбудеться, якщо хто-небудь з групи захоче придбати це якість, здатність, вміння, то, що віддається, або якщо мені, хазяїнові лавки, здасться цей обмін рівноцінним, сподобається ця здатність, вміння. Через деякий час до мене може підійти наступний член групи. На закінчення ми обговоримо, що кожен з нас пережив.

ЗАНЯТТЯ №5 «Минуле, майбутнє, сьогодення»

«Автобіографія»

Інструкція:

мета автобіографії

Основна мета цього завдання - відчути, яким чином наше минуле вплинуло на наше сьогодення, і як цей вплив продовжує позначатися досі, щоб звільнитися від нього і від тих стереотипів поведінки, які вже не відповідають нашим сьогоднішнім інтересам. Нас тут буде цікавити не стільки перелік зовнішніх подій як таких, скільки внутрішня історія нашого життя, досліджень тих умов, подій і людей, які вплинули на неї, і то як відбувалося взаємодія з ними. Для того, щоб люди, які, можливо, будуть читати вашу біографію, розуміли про що йде мова, слід коротко зупинитися на якихось істотних зовнішніх подіях вашого життя, таких як час і місце народження, національність, соціально-економічне становище вашої сім'ї, кількість братів і сестер і яким за рахунком народилися ви, загальні соціальні умови, в яких ви жили, і які природні умови вас оточували. Постарайтеся у казать вплив всіх цих факторів на ваш розвиток, і, взагалі, якщо ви посилаєтеся на якісь зовнішні обставини свого життя, поясніть, яке, на вашу думку, вплив вони на вас справили.

Стиль

Викладати свою біографію можна по-різному. Деякі роблять це в хронологічному порядку, розповідаючи про своє життя рік за роком; інші вважають за краще починати з того місця в своєму житті, яке з якихось причин привертає їх найбільше. Кожен з цих підходів може застосовуватися досить успішно. Іноді добре їх поєднувати, накидавши спочатку загальний план основних подій в хронологічному порядку, а потім зупиняючись детально на тому, що в даний момент найбільше приваблює, а потім знову повертаючись до плану, щоб перевірити чи не випали з розповіді якісь істотні моменти. Пишіть так, щоб вам було легко, навіть якщо при цьому ваше виклад буде грішити проти граматичних і стилістичних правил. Найважливіше - почати писати будь-яким способом. Спробуйте викладати думки у вигляді потоку свідомості, і не страшно, якщо важливі питання і проблеми проявляться не відразу, але краще, ніж заздалегідь обмежувати виклад жорсткими рамками плану.

Списуючи своє життя, будьте якомога більш відверті і неупереджені, не намагайтеся піддавати цензурі ті місця, які можуть, на вашу думку, представити вас в невигідному світлі. Навпаки, ви відчуєте, що звертаючи увагу на ті моменти свого життя, яких ви соромитеся, ви дізнаєтеся чимало корисного для себе. Постарайтеся вказати в чому полягають ваші «хворі місця». Прагнучи досягти найбільш об'єктивною і чесну позицію у погляді на своє життя, ви зможете краще її усвідомити і надалі вживати більш конструктивні кроки.

Якщо ви виявите, що ваша біографія виявилася занадто довгою і нескладної, добре до того ж до неї написати коротший і чітко організований варіант, який допоможе вам краще побачити власні стереотипи. Довгий варіант послужить тому, щоб ви відчули себе вільніше і відібрали матеріал; він важливий для вашого внутрішнього використання. Короткий варіант допоможе розповісти про себе іншим і організовує ваші власні думки.

Ваше розвиток в цілому

Якою людиною ви були в різні періоди свого життя? Як ви змінилися з тих пір? Сприймали вас оточують так само, як ви сприймали себе? Які маски ви носили? Як спотворювали свою справжню натуру, щоб бути прийнятим оточуючими; щоб захиститися від них? Проілюструйте все це своїми малюнками.

Опишіть будь-які кризи розвитку або поворотні моменти вашого життя, під час яких відбувалися зміни у вашому ставленні до життя або рівні усвідомлення. Такі події часто переживаються як «випробування» або «ініціація» і можуть проходити як криза або перевірка на міцність.

Які стереотипи ви помічаєте у своєму житті? Чи існують які-небудь певні конфлікти, які повторювалися в різних ситуаціях? Винесли ви зі свого життєвого досвіду якісь уроки?

конкретні питання

Опишіть ваші найраніші спомини, і неважливо, чи дійсно ви це пам'ятаєте або це плід уяви. Опишіть свої повторювані дитячі сни. Вкажіть будь-які травмували вас події, наприклад, хвороби, нещасні випадки, смерті, розставання, насильство, сексуальні образи і т.д. Як це вплинуло на вас?

Характер життя в цілому і її значення

Розповідаючи про своє життя, подумайте, який, як вам здається, вона відображає архетип? Придумайте міф чи казку про своє життя.

Запишіть її і проиллюстрируйте малюнками, на яких основні дійові особи будуть представлені у вигляді якихось архетипів.

Якби вам довелося її озаглавити, які б назви (назва) і підзаголовки ви використовували? Чи приймаєте ви свій життєвий досвід або ставитеся до нього негативно?

У чому, як ви вважаєте, складається більш глибоке значення і призначення вашого життя?

«Планування майбутнього»

Інструкція:

Пропоную написати вам приблизний план свого майбутнього. Для початок необхідно виділити основні сфери, присутні в житті кожної людини: сімейна, професійна, досуговая.

У кожній сфері необхідно намітити головні досягнення яких ви хотіли б домогтися, події, які можуть статися або ви б хотіли, щоб вони відбулися. Постарайтеся поставити більш менш реальні цілі і спрогнозувати реальні події.

Тепер потрібно виділити ближні і найближчі цілі, як етапи і шляхи досягнення далеких цілей.

Можна розташувати їх в хронологічному порядку і навіть написати приблизні дати. Зверніть увагу, чи немає протиріччя між цілями і подіями з різних областей вашому житті? Може вони допомагають один одному, або не надають один на одного ніякого впливу. Постарайтеся узгодити їх.

Оцініть свої власні переваги і недоліки, які можуть вплинути на успішність досягнення різних цілей.

Визначте шляхи подолання цих недоліків.

Відзначте всі зовнішні перешкоди на шляху до ваших цілей.

Визначте шляхи подолання зовнішніх перешкод.

Оцініть можливість резервних варіантів у різних сферах життя (на випадок непереборних перешкод або глибокого протиріччя між цілями з різних сфер життя).

З якою метою ви почнете практичну реалізацію свого плану. Вкажіть конкретну дату.

ЗАНЯТТЯ №6 «Фінал»

«Рожевий кущ»

Інструкція:

Вступ

- З давніх часів і на Сході і на Заході певні квіти вважалися символами Вищого людського "Я". У Китаї таким квіткою був «Золота квітка", в Індії і на Тибеті - лотос, в Європі і Персії - троянда. Прикладом цього можуть служити «Пісня про троянду» французьких трубадурів, «вічна троянда», так чудово оспівана Данте, троянда, зображена в середині хреста і є символом цілого ряду духовних традицій.

Зазвичай Вища «Я» символізується вже розпустився квіткою, і хоча цей образ за своєю природою є статичною, його візуалізація може служити хорошим стимулом і пробуджувати силу. Але який ще більш стимулює процеси у вищих сферах нашої свідомості динамічний образ квітки - розвиток від бутона до дверей, які відкрилися троянди.

Такий динамічний символ відповідає внутрішній дійсності, яка лежить в основі розвитку і розкриття людини і всіх процесів природи. У ньому зливаються воєдино властива всьому живому енергія і напруга, що виходить зсередини людини, яке велить йому брати участь в процесі постійного росту і еволюції. Ця внутрішня життєва сила і є той засіб, який повністю звільняє нашу свідомість і веде до відкриття нашого духовного центру, нашого Вищого «Я».

Порядок виконання

1. Сядьте зручніше, закрийте очі, зробіть кілька глибоких вдихів і видихів і розслабтеся.

2. Уявіть собі трояндовий кущ з великою кількістю квітів і нераспустившихся бутонів ... Тепер переведіть свою увагу на один з бутонів. Він ще зовсім закритий, оточений зеленою чашечкою, але на самому його верху вже помітний рожевий кінчик. Повністю зосередьте свою увагу на цьому образі, тримайте його в центрі вашого усвідомлення.

3. Тепер дуже повільно зелена чашечка починає розкриватися. Вже видно, що вона складається з окремих чаші листочків, які поступово відходячи один від одного, загинаються донизу, відкриваючи рожеві пелюстки, які все ще залишаються закритими. Чашолистки продовжують розкриватися, і ви вже бачите весь бутон цілком.

4. Тепер уже і пелюстки теж починають розкриватися повільно розвертаючись до тих пір, поки не перетворюються в повністю розквітлий квітка ... Постарайтеся відчути як пахне ця троянда, відчуєте її характерний, тільки їй одній властивий аромат.

5. Тепер уявіть собі, що на троянду впав промінь сонця. Він віддає їй своє тепло і світло ... Протягом деякого часу продовжуйте утримувати в центрі своєї уваги троянду, освітлену сонцем.

6. Загляньте в саму серцевину квітки. Ви побачите як там з'являється обличчя мудрого істоти. Воно сповнене розуміння і любові до вас.

7. Поговоріть з ним про те, що для вас є важливим в даний момент життя. Не соромлячись запитаєте про те, що вас зараз найбільше хвилює. Це можуть бути якісь життєві проблеми, питання вибору та напрямки руху. Постарайтеся використати цей час для того, щоб з'ясувати все, що необхідно. (Тут навіть можна перерватися і записати те, що ви дізнаєтеся. Спробуйте розвинути і поглибити ті одкровення, які були вам дано).

8. Тепер ототожнити себе з трояндою. Уявіть собі. що ви стали цієї трояндою або ж увібрали в себе весь цей квітка ... Усвідомте, що троянда і мудре істота завжди з вами і що ви в будь-який час можете звернутися до них і скористатися якимись їх якостями. Символічно - ви і є ця троянда, ця квітка. Та ж сила, яка вдихає життя у Всесвіт і створила троянду, дає вам можливість розвинути в собі вашу найзаповітнішу сутність і все, що з неї виходить.

«Чемодан в дорогу»

Група сідає по колу.

Інструкція:

Ми завершуємо нашу роботу. Зараз кожен з вас по черзі буде ставити перед собою цей стілець (провідний ставить стілець в центр кола). Всі учасники групи в тому порядку, в якому вам буде зручно, будуть підходити до вас, сідати на стілець і називати одна якість, яка, на їх погляд допомагає вам, і одне, яке заважає. При цьому треба пам'ятати, сто називати слід ті якості, які проявилися в ході роботи групи і піддаються корекції. Після того, як всі висловлять свою думку, наступний учасник бере стілець і ставить навпроти себе. Вправа повторюється і т.д.

психологічний тренінг

для підлітків

«Я ВИБИРАЮ ЗДОРОВ'Я!»

Автор-упорядник:

педагог-психолог

Техтерекова Юлія Олексіївна

2014р.

Пояснювальна записка

У кожному суспільстві здоров'я людини є найвищою цінністю, однією з найважливіших цілей і завдань будь-якої держави. Від рівня здоров'я в підлітковому періоді життя залежить реалізація життєвих планів, в тому числі професійна підготовка, прагнення до соціального розвитку, створення сім'ї і народження дітей, тобто саме ті фактори, які зумовлюють розвиток країни в цілому. Офіційні статистичні дані за останні 5 років свідчать про те, що загальна захворюваність дітей старшого підліткового віку (15-17 років) збільшилася на 25%, а первинна - на 24%.

Після закінчення школи тільки 15% дітей є абсолютно здоровими, до 60% дітей мають хронічні захворювання і 25% підлітків-різні функціональні або прикордонні розлади.

Основні причини погіршення стану здоров'я дітей:

- Напружена санітерно-епідеміологічна ситуація в країні;

- забруднення навколишнього середовища;

- Зниження рівня життя більшості сімей;

- Низький рівень медичної допомоги;

- Нездоровий індивідуальний спосіб життя.

Особливу тривогу викликає дитяча та юнацька смертність. Збільшення зовнішніх причин смертності відзначається серед підлітків у віковій групі 15-19 років. Аналіз підліткової смертності показав, що 75% від загального числа смертей можна було запобігти, оскільки вони були обумовлені нещасними випадками (34%) і самогубствами (30%), зловживанням чи отруєнням психоактивними речовинами (6%), алкогольною інтоксикацією (5%).

У зв'язку з цим особливої ​​актуальності набуває пропаганда в підлітковому середовищі здорового способу життя, а також здатності протистояти негативним впливам.

Профілактична робота починається ще в молодшому шкільному віці. Вже в 7-9 років діти здатні розуміти і усвідомлювати залежність стану здоров'я від способу життя. На зміну молодшого шкільного віку приходить підлітковий вік, критичні період форсування особистості. Підліток вважає, що буде жити вічно. Дорослішання, статеве дозрівання призводять до тимчасової дезорганізації деяких функцій і систем організму. У цей період дуже важливо переконати підлітка берегти себе, зміцнювати власне здоров'я.

Дуже часто підліток вважає, що для того, щоб виглядати краще в очах свого оточення, необхідно палити і вживати спиртні напої. Якщо дитина потрапляє в оточення, де цього не вживають, то все нормально. А що якщо навпаки? Щоб не стати «аутсайдером», він приймає рішення «бути як всі». Іноді це стає причиною вживання наркотиків.

Молодь повинна зрозуміти, що впевнені в собі люди сміливо і коректно можуть відмовитися від того, що їм може завадити або не принесе користі, не боячись при цьому втратити таких «друзів». Слід пам'ятати, що здоровій людині легше досягти професійних успіхів та кар'єрного зростання. Уміння сказати «ні» в серйозній або жартівливій формі часто демонструє зрілість і твердість характеру, а не м'якість і нерішучість. Відмова буде дуже важливим моментом у житті. Як то кажуть, краще попередити, ніж потім виправляти. Тому превентивного виховання надають особливого значення.

У зв'язку з цим був розроблений тренінг для підлітків «Я обираю здоров'я!».

Мета: формування відповідального ставлення до особистого здоров'я учнів; формування потреби вести здоровий спосіб життя; підвищення рівня культури і свідомості підлітків, протистояння різних негативних впливів.

Вікова категорія: учні 9-11-х класів.

Обладнання: м'ячик, плакат «Правила роботи групи», роздатковий матеріал, чарівна скринька.

Тривалість: 45 хвилин.

хід заняття

Хмільне завжди протягує нам руку, коли ми зазнаємо невдачі, коли ми слабшаємо, коли ми стомлені. Але обіцянки його брехливі: фізична сила, яку воно обіцяє, примарна, душевний підйом оманливий.

Джек Лондон

Педагог-психолог. У кожного з вас є багато друзів, товаришів, знайомих, яким ви довіряєте, цінуєте і поважаєте. Ви щодня спілкуєтеся з ними, проводите свій вільно час, веселіться, шукайте підтримку і допомогу. І, напевно, ви не раз стикалися з ситуацією, коли хто-небудь з вашого близького оточення, той хто подобається вам, пропонував вам покурити або вжити алкоголь, як доказ вашої сміливості, незалежності, а іноді і любові. А чи замислювалися ви над тим, що така, на перший погляд, абсолютно звичайна ситуація може закінчитися розчаруванням? Чи захоче ця людина в майбутньому одружитися на дівчині, яка веде нездоровий спосіб життя? Або дівчина вийти заміж за хлопця з «сумнівним досвідом»? Я думаю варто задуматися ....

Здоров'я - одна з найголовніших цінностей людини. Навіть вітаючи іншу людину словом «Здрастуйте!» Ми таким чином, бажаємо йому здоров'я, так як раніше це вітання звучало як «Доброго здоров'я!».

Вправа «Здрастуй!»

Мета: знайомство, залучення всіх учасників групи в роботу.

Хід вправи: Група сідає в коло. Тренер ловить погляд одного з підлітків і кидає йому м'яч зі словами: «Здрастуй! Як тебе звуть? »Далі він дає інструкцію:« Вибери будь-якого в групі, хто тобі цікавий, злови його погляд, перекинь йому м'ячик, поздоровайся ».

У якийсь момент перекидання м'яча тренер уточнює інструкцію: «Намагайтеся перекинути м'яч тому, хто ще не ловив його».

правила групи

Прийняття правил, за якими група буде працювати (Додаток 1).

Вправа «Ситуація» (робота в групах)

Поділити учасників на три групи. Кожній дати опис ситуації. Протягом однієї хвилини необхідно вирішити цю ситуацію. Потім хтось один з групи (спікер) презентує відповідь.

Ситуації (Додаток 2)

1. Твої друзі почали курити. Ти з ними дружиш з першого класу. Звичайно ж, вони і тобі будуть пропонувати спробувати. Як бути?

2. У твого друга з'явився новий мобільний телефон, який тобі дуже сподобався. Друг запропонував: «Я тобі його подарую, але ти будеш прикривати мене в школі». Твої дії.

3. Членам вашої спортивної команди заборонено вживати алкоголь та інші наркотичні речовини. І ви з цим правилом повністю згодні. Двоє кращих гравців починають хвалитися, що випивають і від цього їх спортивна форма тільки поліпшується. Ви разом з членами команди повинні вирішити цю проблему, так як на карту поставлено не тільки здоров'я ваших друзів, а й успіх вашої команди.

Проаналізувати відповіді учнів, зробити висновок, підкреслити, що бути здоровим - це здорово.

Інформаційний блок (Додаток 3)

Педагог-психолог. На наше заняття ми запросили фахівців, які повідомлять нам чимало цікавого з нашої теми. Отже, наші гості: історик, хімік, юрист, статист, копірайтер. Ми ще й лікарів запрошували, але вони вже втомилися нас попереджати.

(В якості гостей виступаю учні того ж класу, або іншого, які заздалегідь підготували свій виступ).

Історики. Існує притча, що слово «алкоголь» арабського походження і означає затемнення.

Аллах пив напій такого складу:

- виноградний сік;

- Додавання крові орла або барана.

Коли людина вживає:

100 г - відчуває себе впевнено;

200 г - вперто йде вперед;

500 г - поводиться як «свиня».

За зловживання жорстоко карали: людини поїли розпеченим сріблом. У Мексиці в 30-х роках кожного п'яницю знімали на відео. Якщо напився вперше - зйомку показували тільки йому, якщо ще раз - штрафували, а якщо і це не допомагало - то показували всім родичам і знайомим. Є версія, що в західній Європі вино почали вживати через брак прісної води.

Під час розкопок могил фараонів були знайдені глиняні курильні трубки. Зображення курців є і на древніх індійських малюнках. Але найбільше про тютюн дізналися тільки після відкриття Колумбом Америки. Спочатку іспанська чернець посіяв тютюн і використовував його як декоративну рослину. А в 1560 році французький посол Жан Ніко подарував королеві листя тютюну у вигляді нюхального порошку (як знеболюючий засіб).

В Англії за тютюнопаління дуже жорстоко карала, аж до страти. Відрубану голову з трубкою в роті виставляли на площі. У Туреччині саджали на палю. Цар Олексій Романов заборонив ввезення до Росії тютюну, а курців наказав бити батогом. Тільки в 17 столітті з'явилися перші дані про шкоду куріння. Починаючи з 40-х років лікарі писали про шкідливий вплив куріння на організм людини. Люди перестали вірити в лікувальні можливості тютюну. Але його виробництво в Європі розвивалося, так як торгівля їм давала величезні прибутки.

За часів Петра 1 (який був курцем з 1697г.) Були скасовані всі заборони. У Криму з'явилися великі плантації тютюну.

Позитив тютюну: красиві квіточки використовували в декоративній садівництві; господині рятували свої речі від молі; виготовляли хімічні продукти, які використовували для боротьби зі шкідниками.

Юрісти.В юридичній літературі поряд з поняттям алкоголізм існує й інше поняття, рівнозначне першому, «пияцтво». Де пияцтво - це непомірне вживання спиртних напоїв людьми, у яких не сформувався ще синдром залежності від алкоголю; в той час як алкоголізм є залежність від алкоголю. Юридичне поняття алкоголізму істотно відрізняється від медичного. В юридичній літературі підкреслюється насамперед суспільна небезпека, яку представляє пияцтво і алкоголізм і пов'язані з ними негативні соціальні явища. Тому для юристів алкоголік, п'яниця - це, перш за все не хвора людина, а соціально небезпечний суб'єкт.

Наркоманія - захворювання, пов'язане зі зловживанням психоактивними речовинами, які включені в офіційний «Перелік наркотичних засобів, психотропних речовин та їх прекурсорів, що підлягають контролю в РФ» (списки I, II, III), т. Е. Визнані Законом наркотичними.

Однак тут необхідно враховувати, що споживання наркотичних речовин за призначенням лікаря не є наркоманією в правовому сенсі, навіть якщо таке призначення було неправильним. Кримінальна та адміністративна відповідальність настає лише у випадках, коли буде доведено немедичне споживання речовин, здатних викликати хворобливу залежність від них.

Чинне законодавство передбачає заходи боротьби з алкоголізмом і наркоманією.

Цивільний Кодекс РФ говорить, що громадянин, який внаслідок зловживання спиртними напоями або наркотичними засобами ставить свою сім'ю в тяжке матеріальне становище, може бути обмежений судом у дієздатності в порядку, встановленому ЦПК, і над ними встановлюється піклування (ст. 30 ГК, ст. Ст . 258,259 ЦПК).

Хіміки. Всі алкогольні напої містять спирт. Його хімічна формула С2Н5ОН. Це звичайний вуглевод, який використовується печінкою як паливо, яке відкладає цукор у вигляді жиру навколо неї. Через частого вживання можуть виникати захворювання: гепатит і цироз. У народі алкоголь ще називають «викрадачем розуму». Тютюн містить радіоактивний ізотоп Полоній-210, накопичення якого в організмі може призвести до онкологічних захворювань.

Статисти.

1. В результаті одного сп'яніння відмирає 20тис. клітин головного мозку. Коли вранці після випитого у великій кількості спиртного болить голова, це означає, що з виділенням сечі виходять відмерлі клітини.

2. Від батьків-алкоголіків тільки 15% дітей народжується фізично і психічно здоровими. А після 6-8 років пияцтва (особливо матерів) 100%

дітей народжується з відхиленнями у розвитку. Це становить загрозу генофонду нації.

3. Більшість злочинів, крадіжок, ДТП, вбивств та інших правопорушень відбувається в стані алкогольного сп'яніння або під дією наркотиків.

4. Якщо водій протягом години вип'є до 0,5 л, то його реакція сповільнюється на 2,5 секунди. Тобто, якщо він буде їхати зі швидкістю 90 км / год і йому потрібно буде загальмувати, то він проїде на 10 м більше, ніж тверезий.

5. Отруйні речовини поширюються в організмі людини за 21-23 секунди. Якщо дозу нікотину однієї курильної трубки ввести через вену, людина відразу ж загине.

6. Людина, яка викурює 20 сигарет в день, отримує таку ж дозу радіації, як від 200 рентгенівських знімків.

7. 85% курців хотіли б кинути курити, але виходить це тільки у 10-15%.

8. Нікотин накопичується в кістках. Потрібно 7 років щоб, організм повністю очистити від нього.

9. 70% ВІЛ-інфікованих - це наркомани.

10. Наркомани в 30-40 річному віці, якщо доживають, виглядають як 20-80-річні.

11. Токсикомани живуть 3-5 років. Так як токсикоманія невиліковна, як правило, такі залежні вмирають через запалення слизової оболонки або передозування.

Вікторина «Міф і факт»

Інструкція. Учні залишаються в складі 3-х груп, як і в попередній вправі. Їм зачитуються твердження, з якими вони повинні погодитися чи ні. Відповіді коментуються і пояснюються.

1. Алкоголь перетравлюється організмом також як і їжа.

2. Холодний душ допомагає п'яному людині протверезіти.

3. 350 мл пива = 180 мл вина = 45 мл горілки

4. Навіть у малих дозах алкоголь послаблює концентрацію і послаблює реакцію.

5. Від постійного вживання алкоголю мозок людини зменшується в розмірах.

6. В алкоголі багато калорій.

7. Пиво, ром-кола - безалкогольні напої.

8. Можна сідати за кермо, якщо випив тільки келих вина.

9. Дія алкоголю людини залежить від його загального фізичного стану.

10. Фізичні розміри людини не впливають на те, як діє алкоголь на тіло і розум.

11. Сила дії алкоголю на організм не залежить від статі.

12. ВІЛ / СНІД не страшний, якщо у тебе є гроші.

13. ВІЛ / СНІД передається статевим шляхом, через кров.

14. Чи існує небезпека заразитися ВІЛ в стоматологічному або процедурному кабінеті?

15. Чи може ВІЛ-інфікована мати народити здорову дитину?

16. ВІЛ-інфіковані діти не можуть навчатися в одному класі зі звичайними дітьми.

17. Духовно сильні люди вміють протистояти негативному впливу.

(Відповіді: «так» на твердження № 3, 4, 5, 7, 9, 13, 14, 15, 17; «ні» - на інші твердження »).

Гра «Поїзд».

Перед вами намальований поїзд (Додаток 4), на якому ви повинні здійснити подорож в майбутнє. У нашому експресі є три вагони. Вагон №3 - номери люкс, але з приміткою «ризик високий»; №2 - купейний, «ризик невеликий»; №1 - звичайний, «ризику немає».

Завдання: зайняти своє місце відповідно до придбаних квитків (кожній команді видається 6 квитків). Всі квитки мають досить дивні назви:

названия:

Рукопожатие

Посещение стоматолога

Незащищенные отношения с девушками

Деньги

Поцелуи

Отношения с мальчиками незащищенные

Посуда

Укус комара

Неконтролируемые переливания крови

Объятия

Посещение маникюрного кабинета

Нестерилизованные иголки

Дверные ручки

Карандаш

Сильное опьянение

Трансплантация органов

Татуировка, пирсинг

Ранние половые связи

назви:

Рукостискання Відвідування стоматолога Незахищені відносини з дівчатами

Гроші Поцілунки Відносини з хлопчиками незахищені

Посуд Укус комара Неконтрольовані переливання крові

Обійми Відвідування манікюрного кабінету нестерилізованих голки

Дверні ручки Олівець Сильне сп'яніння

Трансплантація органів Татуювання, пірсинг Ранні статеві зв'язки

Вправа «Чарівна скринька»

(Показати шкатулку з написами: алкоголь, наркоманія, тютюнопаління та інше).

Педагог-психолог. Що знаходиться в цій скриньці? Напевно не те, що тут написано. (Подивитися і по черзі показати: шкалу аддикции, лист матері, пам'ятку «Уміння сказати« НІ »- Додаток 5).

підсумок заняття

Кожен учасник заняття повинен сказати яке-небудь побажання на завершення. Побажання повинні бути адресовані всім.

Педагог-психолог.

«Кожна людина на землі має своє призначення. І все життя ми прагнемо до нього щодня, щохвилини, вибираючи свою дорогу, по якій підемо. Чи бути нам щасливими, коханими або все життя витратити на перетрушування дрібних проблем залежить від нас. Але, іноді визначаючи подальший шлях, життя дуже жорстко ставить умови «або - або» і тоді все залежить тільки від сили твого духу від твоєї здатності протистояти ... »(Фрагмент фільму« Я вибираю життя »).

Бажаю вамсіли волі і вміння протистояти всім негативним впливам, здорового покоління, успіху у всіх сферах життя. (Подякувати один одного за заняття.) Багато чого в наших руках. Вмійте протистояти всім негативним впливам!

Додаток 2

1. Твої друзі почали курити. Ти з ними дружиш з першого класу. Звичайно ж, вони і тобі будуть пропонувати спробувати. Як бути?

2. У твого друга з'явився новий мобільний телефон, який тобі дуже сподобався. Друг запропонував: «Я тобі його подарую, але ти будеш прикривати мене в школі». Твої дії.

3. Членам вашої спортивної команди заборонено вживати алкоголь та інші наркотичні речовини. І ви з цим правилом повністю згодні. Двоє кращих гравців починають хвалитися, що випивають і від цього їх спортивна форма тільки поліпшується. Ви разом з членами команди повинні вирішити цю проблему, так як на карту поставлено не тільки здоров'я ваших друзів, а й успіх вашої команди.

додаток 5

Шкала аддикции (залежно)

небезпека залежності

- Фінанси;

- Постійне збільшення дози;

- Руйнування міжособистісних відносин.

Види залежності:

- Соціальна - бути такими як усі (підсвідомо);

- Психологічна - потреба відчувати певні емоції;

- Фізіологічна - потреба в наявності в організмі конкретного речовини (різке припинення - фізичний розлад).

шкала:

_____ / ________ / ________ / ________ / ________ / __

конопля нікотин кокаїн алкоголь опіати

Причини Наслідки вживання шкідливих речовин

За компанію Дуже скоро компанія починає «викачувати гроші»

Потреба показати свою крутизну, для сміливості Кайф зникає, залишається тільки страх перд «ломкою»

Бажання забути про проблеми До цих проблем додаються ще проблеми з законом, в сім'ї і на роботі, а також проблеми зі здоров'ям

Дефіцит спілкування Ризик поганого оточення

лист матері

У на с є тільки один син, але краще б його не було ... Це таке страшне невимовне горе, яке змусило батьків передчасно подивитися. Не тільки важко, а й дико дивитися на юнака, який падає з кожним разом глибше, тоді як він міг би бути серед найкращих людей. Адже тепер молодість - це щастя і радість!

Він щодня вбиває нас, вбиває наполегливо і вперто всією своєю поведінкою, кожним своїм вчинком.

Пам'ятка «Уміння сказати« НІ »

1. Підтримувати зі співрозмовником візуальний контакт.

2. Використовувати адекватні жести, які говорять про відвертість.

3. Спокійно, тактовно, врівноважено і плавно відмовлятися. Забути про словах-паразитів.

4. Вдаватися до мови жестів, міміки, виразною інтонації. Повинно бути відповідність між тим, що людина говорить, і тим, з яким виразом обличчя і якою інтонацією він це говорить.

5. Уміння підтримувати розмову (не перебивати співрозмовника без потреби і не витримувати довгі паузи між висловлюваннями).

6. Важливо, щоб слова, сказані під час розмови, були адекватними ситуації.

7. Впевненість в собі і в своєму висловлюванні.