Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_Гімнастична термінологія_З.doc
Скачиваний:
527
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
3.38 Mб
Скачать

5.7. Вправи музично-ритмічного виховання

5.7.1. Положення кистей.

Для виконання вправ з хореографії, крім вказаних положень рук, можна відокремити основні положення кисті і її рухи та позиції для рук.

Звичайне положення кисті–положення в якому пальці прямі, кисть є продовженням руки. При описуванні вправ таке положення кисті не вказується, являючись стандартним. Якщо руки приймають положення вниз, вгору, вперед, назад, то долоні звернені в середину, а в сторони – то долоні направлені донизу, в таких положеннях рук – положення кистей не вказується.

Кисть у кулаку–якщо пальці стиснуті в кулак, то вказувати куди звернені пальці у звичайному положенні не слід.

Мал. 46. Положення кистей.

а). кисть вільна; б). кисть пряма; в). припіднята; г). опущена; д). зігнута догори; е). зігнута донизу.

Кисть вільна–положення кисті, яка утримується, яка утримується вільно без напруги, пальці розслаблені.

Кисть піднята вгору або опущена вниз–кисть по можливості пряма і відведена в указаному напрямі.

5.7.2. Позиції рук

Підготовче положення–напівзігнуті руки, опущені донизу, лікті відведені в сторони, мізинці злегка торкаються стегон спереду, кисті округлені, долоні звернуті догори. Відстань між вказівними пальцями 10-15 см.

Перша позиція–округлені руки, напівзігнуті в ліктях, підняті вперед до рівня діафрагми. Округлені кисті долонями звернуті до тулуба. Відстань між вказівними пальцями 10-15 см.

Друга позиція–округлені руки підняті в сторони, трохи нижче рівня плечей, невелике згинання в ліктьових суглобах. Округлені кисті рук направлені долонями вперед-всередину.

Третя позиція–округлені руки підняті вперед-вгору, злегка зігнуті в ліктях, кисті округлені, долоні звернені донизу. Відстань між вказівними пальцями 10-15 см.

Мал. 47. Позиції рук.

5.7.3. Позиції ніг

Перша позиція–п’ятки разом, носки ніг розведені максимально в сторони.

Друга позиція–стійка ноги нарізно, носки розведені в сторони, а п’ятки ніг стоять на відстані однієї стопи.

Третя позиція–п’ятка однієї стопи притиснута до середини другої, носки розведені в сторони.

Мал. 48. Позиції ніг.

Четверта позиція–одна нога попереду другої на відстані стопи, п’ятка однієї ноги знаходиться проти ноги другої.

П’ята позиція – коли носок однієї стопи і п’ятка іншої з’єднані.

Шоста позиція– коли носки і п’ятки з’єднані.

При виконанні позицій необхідно прагнути до найбільшої виворотності суглобів ніг, колінні суглоби повинні бути випрямлені, м’язи ніг і таза напружені, вага тіла рівномірно розподілена на обидві стопи, тулуб підтягнутий, з правильною поставою.

5.7.4. Ходьба та біг.

Застосування ходьби та бігу на заняттях з музично-ритмічного виховання дозволяє розвивати в учнів силу та еластичність м’язів ніг, виховувати правильну поставу, красиву ходу, розвивати координацію рухів.

Ходьба та біг переважно виконуються з музичним супроводом. Природу руху визначає характер музичного супроводу. Ходьба виконується під музичний супровід в різних темпах з музичним розміром: 2/4, 3/4, 4/4. Так, м’який крок виконується під спокійну, ліричну музику, гострий крок – під музику з визначеним ритмічним акцентом.

Учнів необхідно вчити ходити під музичний супровід зберігаючи дистанцію в заданому темпі та ритмі. При виконанні ходьби необхідно звертати увагу на постановку ноги з розвернутим носком назовні та послідовним переходом на всю стопу – це сприяє м’якому красивому руху. Крокуючи вперед необхідно зберігати правильну поставу, руки вільно рухаються вперед-назад, а ноги виконують на кожну чверть музичного такту – один крок.

На заняттях з музично-ритмічного виховання також використовують біг та його різновиди. На відміну від ходьби біг має фазу польоту й виконується у більш інтенсивному темпі. Багато різновидів бігу (з виносом прямих ніг вперед (назад) широким, високим кроками) є аналогами ходьби й зберігають відповідне термінологічне визначення. Серед різновидів бігу найчастіше застосовується біг на носках у різних напрямках, з поворотами, з виносом прямих ніг вперед, згинаючи ноги назад і т.д. Рухи руками під час ходьби або бігу можуть виконуватись з різних положень. Характер ходьби або бігу повинен відповідати характеру музики.

На заняттях з фізичної культури в школі рекомендується використовувати наступні різновиди ходьби: на носках, на п’ятках, на внутрішній та зовнішній стороні стопи, в напівприсіді, в присіді, широким кроком, м’яким кроком, приставним кроком, перемінним кроком і т.д..

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]