Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_Гімнастична термінологія_З.doc
Скачиваний:
527
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
3.38 Mб
Скачать

5. Методи і методичні прийоми навчання стройовим вправам

Вивчаючи стройові вправи, вчитель повинен використовувати методи пояснення, показу і метод практичних вправ. У разі відносної простоти стройових вправ, як правило, методи показу і пояснень використовують одночасно, після чого вправа виконується групою учнів.

Вивчаючи стройові вправи з дітьми різного віку використовують і різні методичні прийоми. Так, у початкових класах використовуються різні орієнтири, сплески в долоні, групові підрахунки, а також особиста участь учителя в ролі направляючого. Вправи пояснюють образно та проводять в ігровій і змагальній формах.

В середніх класах ряд вправ доцільно вивчати за розподілом. Наприклад, під час вивчення перешикування шеренги в дві шеренги на місці для других номерів подається команда: Крок лівою назад роби– раз!Крок правою в право робидва!Приставити ліву до правої– робитри!.Використовуючи даний прийом учитель має можливість виправити помилки, що допомагає більш швидкому засвоєнню вправи.

Для удосконалення навичок стройових вправ слід використовувати їх на всіх уроках і у всіх частинах уроку. Крім того, в середніх і старших класах, (особливо для юнаків), їх слід включати в основну частину уроку як вид гімнастичного багатоборства з метою більш ефективного засвоєння вправ і вміння керувати строєм. Не слід зловживати командою Струнко!враховуючи, що по кожній попередній команді учні повинні приймати положення стройової стійки (основної стійки).

5.1. Основні положення рук, ніг і тулуба та рухи ними

Напрямок визначається по початку рухів, при цьому напрям рухів руками і ногами визначається по відношенню до тулуба, незалежно від його положення в просторі (стоячи, лежачи, сидячи), які виконуються у трьох площинах (в лицьовій, боковій, горизонтальній) і проміжних (у нахилених під кутом 45по відношенню до основних і косих (під кутом 45до нахилених площин).

Рухи руками, ногами, тулубом, які вивчаються у школі, розподіляються на такі групи:

  1. Стійки.

  2. Присіди.

  3. Випади.

  1. Нахили.

  2. Упори.

  3. Сіди.

  1. Положення лежачи (на спині, на животі, на боку).

  2. Положення рук і рухи ними.

  3. Положення ніг і рухи ними.

5.1.1. Стійки

(Дивись додаток мал. 14 (1-8)).

Стійка – вертикальне положення тіла з різним положенням рук і ніг.

Основна стійка (стройова стійка)–при її виконанні п’ятки разом, носки нарізно, плечі розвернуті, живіт втягнутий, руки донизу, пальці напівзігнуті, руками торкатись тулуба і стегон, голову тримати прямо.

Основна стійка відрізняється від стройової тим, що положення рук у неї може бути різним (руки на поясі,чи руки за головуі т.д.).

Стійка ноги нарізно–відстань між стопами один крок (ширина плечей), носки розведені.

Стійка ноги нарізно правою (лівою)–стопи розташовані поздовжньо по одній лінії одна за одною вперед на відстані один корок одна від одної (ширина плечей).

Широка стійка ноги нарізно –відстань між стопами більша кроку (ширини плечей) до положення шпагат. Теж підходить і до стійки ноги нарізно правою (лівою).

Вузька стійка ноги нарізно–відстань між стопами – ширина стопи. Так само це визначення підходить і до стійки ноги нарізно правою (лівою).

Зімкнута стійка–стійка, в якій ступні зімкнуті.

Стійка схресно правою (лівою)–одна нога знаходиться перед другою схресно, торкаючись її коліна, ступні паралельні одна одній і знаходяться на відстані 10-15 см одна від одної.

Стійка на колінах–коліна, гомілки і відтягнуті носки ніг спираються у підлогу, тулуб перпендикулярний підлозі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]