Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vstup-Zagalni_vimogi.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
1.56 Mб
Скачать

3.2. Основні технічні вимоги до автотракторного електрообладнання

Електрообладнання старих марок автомобілів працювало при напрузі 6 В. Зі зростанням кількості споживачів і їх потужності, десь починаючи з 1945 року почалось використання номінальної напруги 12 В, а пізніше на дизельних двигунах великої потужності і номінальної напруги 24 В, а зараз – 36В.

Номінальні параметри виробів електрообладнання (потужність, сила струму та інші) вимірюють при номінальній напрузі і номінальних значеннях факторів навколишнього середовища: при температурі 25+10% ºС, відносній вологості 45-80% і атмосферному тиску (8,7-10,6)*104Па.

Значення номінальної напруги споживачів електроенергії приймається із ряду 6, 12, 24, 36 В (визначається номінальною напругою акумуляторної батареї), а генераторів – 7, 14, 28, 42 В.

Номінальні значення параметрів для джерел і споживачів струму, що працюють до початку руху автомобіля, встановлюються для номінальної напруги джерел.

Споживачі електроенергії на автомобілях і тракторах повинні функціонувати при зміні напруги живлення від 0,50Uномдо 1,25Uномвід встановленої для них номінальної напруги.

Всі елементи автотракторного електрообладнання повинні без пошкодження ізоляції витримувати випробовування на електричну міцність ізоляції обмоток і струмоведучих деталей відносно корпуса. Крім того, електричні машини і апарати, за виключенням апаратів запалення, повинні витримувати випробовування на електричну міцність міжсекційної або міжвиткової ізоляції обмоток, а апарати систем запалювання – на електричну міцність ізоляції до підвищених напруг.

Ізоляція обмоток і струмоведучих частин електрообладнання відносно корпусу повинні витримувати без пошкоджень на протязі 1 хв дію виприбовувальної напруги частотою 50 Гц. Обмотки електричних машин і апаратів, струмоведучі деталі комутаційної апаратури котрі працюють в головних колах або колах, що мають індуктивність (вимикачі маси, вимикачі запалювання та ін.), а також струмоведучі кола низької напруги стартерів, запалювання повинні витримувати випробувальну напругу 500 В. Ступінь іскріння, (клас комутації) електричних машин за шкалою ГОСТ 183-74, повинні бути:

Для електричних машин значного часу роботи – не більш 1,5;

Для електричних машин повторно-короткочасної дії, а також для електричних машин короткочасної дії до 5-ти хвилин і вище – не більш 2;

Для електричних машин короткочасного режиму роботи до 3 хвилин і менше – не більше 3.

Граничні підвищення температур елементів електрообладнання автомобілів і тракторів під час стендових випробовувань при температурі навколишнього повітря до 40 ºС і атмосферного тиску (8,7 – 10,6) 104 Па з урахуванням класу ізоляційних матеріалів (ГОСТ 8865-70) повинні відповідати значенням табл. 1.3.

Таблиця 1.3 Гранично допустимі підвищення температури виробів електрообладнання

Вироби електрообладнання

Гранично допустиме під-вищення температури,ºС

Клас А

Клас Е

Обмотки генераторів

  • автомобільних

  • тракторних

Обмотки електродвигунів

Обмотки різних реле

100

90

100

115

105

115

Електричні машини, розподільники запалювання і магнето повинні витримувати без пошкоджень випробовування на підвищену частоту обертання при холостому ході на протязі 2 хвилин, а стартери – на протязі 20с.

Вироби електрообладнання повинні зберігати робото здатність в умовах електромагнітної дії у відповідності таблиць 1.4 і 1.5.

Таблиця 1.4 Параметри імпульсних напруг в екстремальних режимах (спрацювання запобіжників, пуск від зовнішніх джерел, від’єднанні акумуляторної батареї, тощо)

Номінальна напруга, В

Рівень напруги (миттєве значення), В, не більш, при різному часі дії

0,3мкс

10мкс

0,3мс

10мс

300мс

14(12)

28(24)

150*/-20

150/56

112/28

112/56

62/0

64/0

42/3

58/7

21/6

42/14

*- в чисельнику максимальні, а в знаменнику мінімальні значення.

Таблиця 1.5 Параметри імпульсних напруг в нормальних режимах

експлуатації

Номінальна напруга, В

Рівень напруги (миттєве значення), В, не більш, при різному часі дії

0,3мкс

10мкс

0,3мс

10мс

300мс

14(12)

28(24)

42*/6

56/14

42/6

56/14

28/6

56/14

23/8

45/15,5

17,5/10,3

35/21

*- в чисельнику максимальні, а в знаменнику мінімальні значення.

Численні елементи електрообладнання, наприклад, апарати системи пуску, генератори, реле-регулятори та інші, в процесі роботи на автомобілі випромінюють електромагнітні хвилі, які є джерелами радіоперешкод. Радіоперешкоди негативно впливають на роботу теле – і радіоприймачів, розташованих поблизу автомобіля. Рівень радіоперешкод від електрообладнання автомобіля з режимом роботи більш як 1 хвилина не повинен перевищувати величин, що передбачені нормативами.

За ступенем розповсюдження радіоперешкод вироби електрообладнання виконуються: неекрановані, з частковим екрануванням або з поміхозахисними елементами і екрановані. Способи захисту від радіоперешкод автомобілів і тракторів для кожного виробу електрообладнання розробляються окремо.

Надійність експлуатації автомобілів і тракторів та їх техніко експлуатаційні показники в значній мірі залежать від надійності елементів електрообладнання.

Надійність виробів електрообладнання характеризується:

Для ремонтопридатних і не ремонтопридатних виробів – гамма-процентною безвідмовністю і середнім напрацюванням на відказ (в кілометрах пробігу автомобіля, часах роботи двигуна, числом включень) або інтенсивністю відказів.

Тільки для ремонтопридатних виробів додатковим показником довговічності – гамма-процентним ресурсом.

Напрямок обертання валів виробів електрообладнання визначається наступним чином:

для електричних машин з одним вихідним кінцем вала (стартер, електродвигун, генератор, датчик спідометра) – зі сторони привідного кінця вала;

для розподільників запалювання – зі сторони кулачка переривача;

для електричних машин з двома вихідними кінцями вала – спеціально вказується напрямок обертання в технічній документації на виріб.

Для електричних машин і апаратів запалювання перевага віддається за часовою стрілкою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]