Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
41.53 Кб
Скачать

IV. Вертикальна планіровка

Вертикальна планіровка - штучне перетворення існуючого рельєфу місцевості для забезпечення надійного водовідведення з території, надання рельєфу архітектурної виразності, забезпечення безпечних і комфортних умов руху транспортних засобів.

Вертикальна планіровка вулиць виконується в М 1:500; 1:1000.

При проектуванні рельєфу території компактної конфігурації - між магістральних просторів, площ, перетинів вулиць - застосовується метод проектних горизонталей. В цьому випадку поверхня проектування зображується безпосередньо на плані за тим самим принципом, що і природний рельєф: проектні горизонталі є проекціями ліній перетину рельєфу горизонтальними площинами, розташованими на певній відстані (висоті) одна від одної. Відстані між горизонталями характеризують похил, а злам вказує на те, що поверхня має декілька схилів. Розрив й зміщення горизонталей біля конструктивних елементів вказують на наявність вертикальних перешкод - стінок, бортів, огороджень тощо, висота, яких обчислюється різницею відміток двох горизонталей, розміщених з обох боків перешкоди. Відстань між горизонталями залежить від поздовжнього похилу та висоти перерізу рельєфу:

І=Δh/i

де l- відстань між горизонталями;

Δh - висота перерізу рельєфу в метрах;

i- похил в промілях.

Якщо планіровочний елемент має однаковий похил, відстані між горизонталями будуть також однаковими та паралельними одна одній в межах однієї площини.

Вода з поверхні вулиць може відводитися відкритою або закритою системами водовідведення.

Відкрита система є характерною для малих міст і складається з лотків на проїзній частині та канав вздовж червоних ліній.

Закрита система включає в себе лотки на поверхні вулиці, зливо приймальні колодязі, трубки-колектори, спеціальні споруди для очищення та перепуску води з водостічної мережі.

І=Δh/i

Для магістральної вулиці Δh=20; і = 0,018(горизонталі проводяться через 2,1 cм)

|лот=0,08/0,018=4,5 м =0,9 см

Ібор=0,13/0,018= 7,22м= 1,44 см

Іроз см=0,10/0,018= 5,5 м= 1,1 см

Івід=0,07/0,018=3,88 м = 0,77 см

Список літератури

1.Методичні вказівки до виконання курсової роботи з дисципліни «Планування міст і транспорт». Укладачі: Хом'як А.Я.; Омельчук С.К.; Дзюба П.П. - К.: НТУ, 2013. - 40 с.

2. Е.М. Лобанов. Транспортная планировка городов., - М., Транспорт, 1990. Р.В. Горбанев. Городской транспорт.-М:Стройиздат, 190-212 с