Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теорія.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
41.53 Кб
Скачать

1.4. Побудова картограми пасажиропотоків

Картограму річних пасажиропотоків будують для обох зустрічних напрямків сумарно. Від транспортної лінії, як від осі, відкладають в кожну сторону половину сумарного пасажиронавантаження.

Масштаб вибираються: в 1мм 1-2 млн. поїздок/рік. Картограму будуєм на основі даних таблички завантаженість транспортної мережі пасажиропотоками.

II Проектування елементів міської вулично-дорожньої мережі

II.1 Класифікація міських вулиць та доріг.

Вулично-дорожню мережу населених пунктів проектують як безперервну систему із врахуванням функціонального призначення вулиць та доріг, інтенсивності руху транспортного, велосипедного та пішохідного потоків, архітектурно-планіровочної організації території та характеру забудови.

Відповідно до класифікації міських вулиць та доріг виділяються магістральні дороги безперервного та регульованого руху, магістральні вулиці

загальноміського значення безперервного та регульованого руху, магістральні вулиці районного значення - транспортно-пішохідні, вулиці та дороги місцевого значення - житлові, промислово-складські, пішохідні, проїзди, велосипедні доріжки.

II.2 Поперечний профіль

В поперечному профілі міські вулиці складаються з елементів, кількість яких залежить від призначення вулиці та її ролі в загальноміському комплексі планіровочної структури міста або його окремих районів. Основними елементами поперечного профілю вулиць є проїзна частина, тротуари, велосипедні доріжки, розподільні смуги, трамвайне полотно, смуги для розміщення підземних комунікацій.

Існує певний порядок розміщення значних елементів у поперечному профілі вулиці.

Загальноприйнятий принцип розміщення елементів вулиці в поперечному профілі, починаючи з середини, такий: проїзди для швидкісного руху, бічні проїзди для місцевого руху, велосипедні доріжки, тротуари, технічні смуги для розміщення комунікацій, вимощення вздовж будівель. Кожна із зазначених смуг відокремлена від іншої розподільними смугами.

Головним елементом міської вулиці є проїзна частина, ширину якої призначають залежно від перспективної інтенсивності руху.

Ширина смуги руху залежить від габаритних розмірів та розрахункової швидкості руху автомобілів та розраховується за тими ж залежностями, що й для автомобільних доріг загального користування.

Проїзну частину міських вулиць обмежують бортом, або підзором заввишки 15 см. Через утворений бортом і проїздом лотік під час дощів та танення снігу з прилеглих територій стікають поверхневі води, які відводять до зливо приймальних колодязів або скидаються через систему поперечних вулиць у понижені місця.

Поперечний профіль проїзної частини вулиць і доріг усіх категорій слід приймати двосхилим.

Поперечні похили проїзної частини залежно від покриття приймаються: для асфальтобетонних та цементобетонних покриттів - 20-25%о; для бруківки - 20-30%о.

Найближче до забудови розміщують тротуари, ширину яких призначають відповідно до очікуваної інтенсивності руху пішоходів за формулою:

де - розрахункова ширина тротуару, м;

N - розрахункова інтенсивність руху пішоходів, піш/г;

А - пропускна здатність однієї смуги тротуару, піш/г;

- ширина смуги тротуару, 0,75м.

Червоні лінії, або лінії забудови, проводяться вздовж крайнього елементу міської вулиці або дороги і, відділяючи між магістральну територію від вулиці, служать її границею (межею). Червоні лінії визначають границі міських вулиць та площ.

Відстані від краю проїзної частини до лінії забудови приймають, як правило, 25 м. Для магістральних доріг приймають не менше 50 м, а при умові застосування шумозахисних заходів - 25м. Як правило, ширина вулиць в червоних лініях приймається:

  • магістральних доріг-50-90 м;

  • магістральних вулиць: загальноміського значення - 50-80 м; районного значення - 40-50 м;

  • вулиць та доріг місцевого значення (житлових) -15-35 м.

Якщо не можливо забезпечити відстань 25 м від краю проїзної частини до лінії забудови, слід передбачати на відстані, не ближчій за 5 м від червоної лінії, смугу завширшки 6 м для проїзду по ній пожежних машин.

Визначаємо відмітку по лотку:

Нлотна поч +L-і

де Нлот- це висотна відмітка по лотку;

Нна поч - це висота на початку вулиці;

L - це відстань від початку вулиці в метрах;

і - це повздовжній похил.

Нлот=58.74