Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7-8 ОснФ+ОборКошти+виробн.потужність.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
531.97 Кб
Скачать

Метод амортизаційного фонду

При цьому методі одночасно з періодичним нарахуванням амортизації сума, що дорівнює величині амортизаційних відрахувань, вкладається в надійні цінні папери або депонується на окремому рахунку.

Отримані відсотки за інвестиціями або вкладами також зараховують до амортизаційного фонду.

Отже, амортизаційний фонд формується за рахунок двох джерел: амортизаційних відрахувань і отриманого доходу у вигляді відсотків на інвестиції або вклади.

Величину амортизаційних відрахувань розраховують у такий спосіб, щоб до кінця строку служби основних фондів амортизаційний фонд дорівнював їхній первісній вартості (за вирахуванням ліквідаційної вартості).

У результаті цей метод забезпечує поступове накопичення коштів, потрібних для заміни зношених об’єктів без відволікання поточних фінансових ресурсів.

Річну суму відрахувань до амортизаційного фонду розраховують за формулою:

де МВа – майбутня вартість анюїтету.

Метод анюїтету

При цьому методі суму річних амортизаційних відрахувань розраховують за формулою:

,

де ТВа теперішня вартість одиниці анюїтету.

Метод одиниці продукції (одиниці послуг)

У господарській діяльності підприємства інколи використовується устаткування, яке може експлуатуватися з різною інтенсивністю, тобто за нормативний термін його функціонування може бути надана різна кількість послуг чи вироблена різна кількість продукції. Нормативний термін функціонування конкретної одиниці цього устаткування визначається на підставі середніх режимів її експлуатації. Якщо ж такі основні фонди експлуатуються в інтенсивному режимі, то їх фізичний знос може досягти 100% за період, менший від нормативного, і навпаки. Це особливо стосується вантажних автомобілів, літаків, металорізального устаткування, печей та ін. Щоб вирішити проблему встановлення норми амортизаційних відрахувань для таких засобів праці, і був розроблений метод одиниці продукції (послуг).

Сутність методу полягає у визначенні кількості продукції (послуг), яку може виробити машина за нормативний термін експлуатації. Тоді амортизацію нараховують за реальною кількістю продукції (послуг), що вироблена (надано) протягом року.

За цим методом, наприклад, можна визначити, скільки може пройти автомобіль за нормативний термін експлуатації або скільки одиниць продукції можна виготовити за цей строк.

Норму амортизації розраховують на одиницю продукції за формулою:

,

де ОФперв – первісна вартість;

ОФлікв – ліквідаційна вартість;

Q – нормативна кількість продукції.

Використання прискореного методу нарахування амортизації дозволяється лише для основних фондів третьої групи.

Прискорена амортизація – це підвищена норма амортизації, спрямована на прискорення відновлення основного капіталу.

Відповідно законодавству підприємство може самостійно прийняти рішення про застосування прискореної амортизації основних фондів групи 3, придбаних після 1 січня 1997 року. Норми амортизації розроблені на сім років:

1–й рік експлуатації – 15% 4–й рік – 15%

2–й рік – 30% 5–й рік – 10%

3–й рік – 20% 6–й рік – 5%

7–й рік – 5%

В практиці застосовуються різні підходи до визначення суми амортизації основних фондів, що надійшли та вибули протягом року.

1. Амортизацію нараховують виходячи з фактичної кількості днів експлуатації об’єкта. При цьому для розрахунку амортизації в місяці беруть 30, а в році –360 днів.

Такий підхід застосовується зокрема, у Франції, де амортизацію прямолінійним методом нараховують з дати використання об’єкта, а прискорену амортизацію – з дати придбання.

2. Амортизацію нараховують виходячи з заокругленого числа повних місяців експлуатації. Це один з широко застосовуваних методів.

Так, якщо об’єкт основних фондів було придбано 12 липня, амортизація буде нарахована за 6 міс., починаючи з 1 липня. Якщо цей об’єкт було придбано 16 липня, амортизацію буде відображено тільки за 5 міс. поточного року.

У деяких країнах застосовується інший варіант: нарахування амортизації розпочинається з 1-го числа місяця, що настає за місяцем введення об’єкта в експлуатацію, а припиняється з 1-го числа місяця, наступного за місяцем вибуття.

3.Амортизацію нараховують виходячи з припущення “середини року”. Цей підхід ґрунтується на припущенні, що датою фактичного придбання об’єкта буде в середньому середина року.

Піврічну умову (half-year convention) широко використовують у США для таких фондів, як конторське обладнання і автомобілі.

Для будівель, однак, податкові правила вимагають, щоб амортизація була нарахована виходячи з фактичного числа місяців, протягом яких ця будівля перебуває в складі фондів.

4.Амортизацію нараховують за основними засобами, що є в наявності на кінець року. Такий підхід поширений у Великій Британії.