Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марунич - Розділ 2 (31-66).doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
227.84 Кб
Скачать

Вимоги до фахівців ато

До працівників служби експлуатації АТО пред'являється ряд особливих обов'язкових кваліфікаційних вимог. До управління комерційними пасажирськими автомобілями допускаються водії з 21 -летнего віку. Водії автобусів повинні мати в своїх посвідченнях водіїв відкриту категорію D. Керівники і фахівці, чия діяльність безпосередньо пов'язана з експлуатацією рухомого складу і забезпеченням БДЦ, зобов'язані періодично (1 раз в 5 років) проходити навчання за програмами професійної підготовки і підготовки по БДЦ. Молоді фахівці — випускники вузів і установ середньої професійної освіти, що знов отримали кваліфікацію по спеціальностях, встановленим Мінтрансом России1, в перші 5 років

після закінчення учбового закладу працюють на відповідній посаді без такої підготовки. Наявність у керівника і фахівця відповідної підготовки повинна бути підтверджена дипломом державного зразка або посвідченням про закінчення спеціальних курсів, акредитованих РТИ.

Виконання управлінських рішень і відповідних вказівок, що віддаються керівниками підлеглим, забезпечується економічною зацікавленістю працівників в результатах праці, а також заходами відповідальності. Законодавством передбачена цивільна, адміністративна, кримінальна і дисциплінарна відповідальність.

Цивільна (цивільно-правова) відповідальність наступає за здійснення цивільних правопорушень (деліктів) і передбачає обов'язок винної сторони відшкодувати виниклий збиток або зробити інші юридично значущі дії. Наприклад, невиконання перевізником договору перевезення може спричинити виплату штрафу замовникові перевезень, що не звільняє перевізника від обов'язку виконання договору. Автотранспортні засоби є джерелами підвищеної небезпеки, у зв'язку з чим у перевізника наступає відповідальність за спричинення такими джерелами шкоди іншим особам і навколишньому середовищу. У такому разі цивільна відповідальність наступає без наявності провини. Тому на транспорті підвищується значення страхування цивільної відповідальності.

Адміністративна відповідальність передбачена за здійснення адміністративної провини. Притягання до адміністративної відповідальності проводиться уповноваженими органами виконавчої влади. Накладене стягнення може бути оспорене в суді. Цьому виду відповідальності підлягають як фізичні, так і юридичні особи. Склади адміністративних правопорушень і міри відповідальності за їх здійснення встановлені Кодексом Російської Федерації про адміністративні правопорушення, поряд інших федеральних законів і законів суб'єктів федерації. Наприклад, за певні порушення Правил дорожнього руху Російської Федерації (ПДД) на винних може накладатися штраф.

Кримінальна відповідальність наступає за здійснення правопорушень, віднесених до розряду кримінальних і званих злочинами. Склади злочинів і міри відповідальності за них встановлені Кримінальним кодексом Російської Федерації (УК РФ). Кримінальній відповідальності підлягають лише фізичні особи. Міра кримінальної відповідальності може бути застосована тільки судом. Наприклад, по ст. 264 УК РФ порушення ПДД, що призвело по необережності смерть людини, карається позбавленням волі на строк до 5 років з позбавленням має рацію управляти транспортним засобом на строк до 3 років.

Для фахівців з експлуатації автомобільного транспорту і ГНЭТ адміністративна або кримінальна відповідальність може наступати при здійсненні ряду порушень: випуск на лінію несправного рухомого складу; експлуатація рухомого складу без встановлених сертифікатів відповідності і транспортних ліцензій; недотримання режимів праці і відпочинку водіїв і встановленого порядку обов'язкових медичних оглядів водіїв; неприйняття диспетчером заходів по обмеженню руху транспорту при загрозі БДД; фінансові зловживання в квитковий-касовому господарстві і ін.

Дисциплінарна відповідальність наступає у працівника перед працедавцем за порушення внутрішнього трудового розпорядку, встановленого в організації. Застосування заходів дисциплінарної відповідальності знаходиться в компетенції керівника організації. Як заходи дисциплінарної відповідальності можуть застосовуватися зауваження, догана і звільнення працівника. Наприклад, за прогул працівникові може бути оголошена догана, а за появу на роботі в нетверезому вигляді він може бути звільнений. Накладене дисциплінарне стягнення працівник може оскаржити в суді.