Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марунич - Розділ 2 (31-66).doc
Скачиваний:
45
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
227.84 Кб
Скачать

Структура організацій міжміських пасажирських повідомлень

У міжміському автобусному повідомленні АТО-перевізники безпосередньо виконують тільки перевезення пасажирів. Комплекс тих, що забезпечують такі перевезення робіт і послуг здійснюють юридичних осіб, узагальнено званих організаціями міжміських пасажирських автомобільних повідомлень (ОМПАС)1. Виробнича структура ОМПАС включає головний автовокзал, що зазвичай знаходиться в адміністративному центрі відповідного суб'єкта Російської Федерації, і філіали — декілька автовокзалів в інших містах і пасажирські автостанції. Організаційна структура управління ОМПАС визначається типовим переліком виконуваних виробничих функцій:

  • продаж квитків на автобуси, збір і інкасація виручки від перевезень пасажирів, багажу і пошти;

  • надання послуг із зберігання і переміщення багажу;

  • диспетчерське управління рухом міжміських автобусів;

  • інформаційне обслуговування пасажирів і перевізників;

  • надання пасажирам побутових послуг, можливості найму автомобіля-таксі;

  • організація міжрейсового відпочинку і живлення водіїв, кондукторів і бортпровідників;

  • технічний передрейсовий огляд, дрібний ремонт і миття автобусів, прибирання їх салонів, прогрев двигунів і міжрейсова охорона;

  • передрейсовий медичний огляд водіїв автобусів;

  • ведення обліку і аналізу перевезень;

  • забезпечення роботи підвідомчих видалених об'єктів (автовокзали і пасажирські автостанції);

  • зміст приміщень і споруд автовокзалу, прилеглій території;

контроль за рухом автобусів, їх санітарним станом і екіпіровкою, правильністю оформлення путньої документації і використання квиткової продукції, повнотою оплати проїзду і провезення багажу, виконанням правил перевезень пасажирів.

Основна діяльність автовокзалу здійснюється службою перевезень, що включає відділ організації перевезень, виробничий-диспетчерський відділ (ПДО), відділ інформаційного обслуговування, квиткові каси, підрозділ по багажних операціях, медпункт. Ці підрозділи (за винятком відділу організації перевезень) працюють в декілька змін відповідно до режиму роботи автовокзалу. Оперативне керівництво працівниками кожною із змін здійснює начальник зміни.

Відділ організації перевезень вирішує наступні задачі: формування розкладів руху автобусів, вивчення і аналіз пасажиропотоків, підготовка і контроль виконання договорів з АТО-перевізниками, організація технологічних процесів обслуговування пасажирів, облік і аналіз експлуатаційних показників і показників якості обслуговування пасажирів, експлуатаційне нормування, ведення паспорта автовокзалу і ряд інших завдань.

У виробничий-диспетчерському відділі формуються групи управління рухом і обслуговування пасажирів. До групи управління рухом входять диспетчери по управлінню рухом на маршрутах (контроль регулярності рейсів, оперативна взаємодія з іншими АВ і ПАС, відправка техдопомоги автобусам на лінії і резервних автобусів і ін.), диспетчер по зв'язках з АТО-перевізниками, оператор по розподілу вільних місць в автобусах. Група обслуговування пасажирів включає чергових по перонах, диспетчера по управлінню рухом міського транспорту на привокзальній площі, чергових по залах очікування, кімнаті матері і дитини.

Відділ інформаційного обслуговування має групи аудіоінформації (диктор-інформатор і працівник довідкового бюро) і візуальної інформації (виготовляє і розміщує на території автовокзалу і в місті різні інформаційні і рекламні матеріали).

Квиткові каси залежно від пасажиропотоку спеціалізуються на попередньому і поточному продажі квитків, продажі квитків на приміські і міжміські рейси, транзитні міжміські рейси. Одна з кас приймає невикористані квитки. Організовують військову касу, касу для обслуговування пасажирів пільгових категорій. Один з касирів продає квитки безпосередньо в кімнаті матері і дитини. Поблизу від посадочних перонів облаштовують касу до продажу квитків на вільні місця в автобусах, що відходять.

Підрозділ по багажних операціях здійснює зберігання багажу в камерах схову і забутих пасажирами речей на спеціальному складі, надає послуги носильників.

Медпункт проводить передрейсовий огляд водіїв і веде прийом пасажирів, що звернулися, і співробітників.

У підпорядкуванні у головного інженера знаходяться технічний пункт контролю справності автобусів, дрібного ремонту і миття рухомого складу, технічна група із забезпечення справності засобів виробничого зв'язку і сигналізації, відділ головного механіка і енергетика, відділ матеріально-технічного постачання.

Заступник директора із загальних питань керує роботою адміністративно-господарського відділу (діловодне і господарське обслуговування, прибирання приміщень і території автовокзалу), службовим готелем для водіїв, групою охорони, будівельною групою (відділом капітального будівництва). Він також забезпечує робочу взаємодію із сторонніми організаціями, що діють за договором на території автовокзалу (міліція, пошта, телефон, телеграф, громадське харчування, торгівля друкарською продукцією, сувенірами і т.д.).

У підпорядкуванні у директора знаходяться планово-економічний відділ, відділ кадрів, контрольно-ревізорський відділ і фахівець з безпеки дорожнього руху, що виконують функції, схожі з розглянутими раніше для АТО-перевізника.

Зазвичай ОМПАС не має власного рухомого складу. При його наявності формується експлуатаційна служба, аналогічна по організаційній структурі розглянутої вище. Окремі автовокзали можуть також в організаційно-правовому відношенні бути самостійними юридичними особами, що не мають в своєму складі підрозділів на правах філіалів.