Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
216.06 Кб
Скачать

Vі. Порядок попередження утворення неорганізованих звалищ будівельних відходів при виконанні будівельних робіт, що не передбачають отримання дозволу

Порядок попередження утворення неорганізованих звалищ будівельних відходів при виконанні будівельних робіт (далі – Порядок) регламентує діяльність виконавчих органів Рівненської міської ради, суб’єктів підприємницької діяльності, юридичних та фізичних осіб незалежно від організаційно-правової форми щодо збирання, зберігання, перевезення, оброблення, перероблення, утилізації, видалення будівельних відходів та запобігання утворенню неорганізованих звалищ будівельних відходів на території м. Рівного внаслідок будівельних робіт, що не передбачають отримання дозволу.

Без отримання дозволу виконуються будівельні роботи відповідно до пункту 2 глави 21 Правил забудови м. Рівного, зокрема поточний ремонт будівель та споруд без зміни призначення об’єкта, в тому числі в межах територій та об’єктів житлово-цивільного призначення або їх окремих частин.

1. Будівельні відходи, що утворюються внаслідок виконання будівельних робіт, що не передбачають отримання дозволу, збираються та тимчасово зберігаються в спеціально призначених для цього великогабаритних контейнерах місткістю 8 м3і більше. Контейнери встановлюються в межах або поряд з майданчиками для контейнерів для збирання ТПВ зі зручними під’їздами для транспорту.

Великогабаритні контейнери місткістю 8 м3і більше належать ЖКП (ОСББ) за місцем розташування об’єкта будівництва або замовнику (підряднику) виконання будівельних робіт.

У разі неможливості використання великогабаритних контейнерів ЖКП (ОСББ) за місцем розташування об’єкта утворення будівельних відходів суб’єкти підприємницької діяльності, юридичні та фізичні особи незалежно від організаційно-правової форми визначають на власній території спеціальні місця для тимчасового зберігання будівельних відходів в межах або поряд з майданчиками для контейнерів для збирання ТПВ зі зручними під’їздами для транспорту.

У разі неможливості розташування великогабаритних контейнерів чи місць тимчасового зберігання будівельних відходів у межах або поряд з майданчиками для контейнерів для збору ТПВ вони розташовуються в інших місцях зі зручними під’їздами для транспорту відповідно до санітарно-епідеміологічного, природоохоронного та іншого законодавства.

2. Обладнання спеціально призначених місць запобігає поширенню будівельних відходів шляхом розвіювання вітром, розтікання, випадання, просочування в ґрунт тощо та вплив на людей і навколишнє середовище.

3. У великогабаритні контейнери чи спеціальні місця для тимчасового зберігання будівельних відходів дозволяється збирати листя, гілки, ручний змет з доріг і тротуарів, негабаритні відходи.

4. Збирання та тимчасове зберігання будівельних відходів у контейнерах для ТПВ забороняється.

5. Будівельні відходи, утворені внаслідок будівельних робіт, що не передбачають отримання дозволу, видаляються на міський полігон ТПВ.

6. Власники або орендарі житлових та нежитлових приміщень – суб’єкти підприємницької діяльності, фізичні та юридичні особи незалежно від їх організаційно-правової форми (надалі – Виконавці будівельних робіт) перед виконанням будівельних робіт, що не передбачають отримання дозволу, не пізніше ніж за 7 днів попереджають ЖКП (ОСББ) за місцем розташування про намір виконання будівельних робіт та укладають з ним угоду (додаток 5) на право збирання, зберігання, завантаження та перевезення на міський полігон ТПВ будівельних відходів із зазначенням орієнтовного обсягу та терміну їх збирання на тимчасове зберігання.

7. Дрібнофракційні, сипучі та розсипчасті матеріали зберігаються в контейнерах чи місцях тимчасового зберігання в мішках, коробках, ящиках тощо для недопущення розвіювання їх вітром, розсипання на місцевості та негативного впливу на людей і навколишнє середовище.

8. Виконавці будівельних робіт за погодженням з ЖКП (ОСББ) за місцем розташування можуть укладати угоди на видалення будівельних відходів безпосередньо з КАТП-1728, ЖКП (ОСББ), іншими суб’єктами господа- рювання або власними засобами, якщо це не суперечить чинному законодавству, попередньо оплативши розміщення будівельних відходів на полігоні ТПВ. У таких випадках Виконавці будівельних робіт укладають угоду з ЖКП чи ОСББ тільки на збирання та складування будівельних відходів у великогабаритному контейнері чи спеціально обладнаному місці складування будівельних відходів.

9. Перевезення будівельних відходів здійснюється при наявності оформлених на них відповідно до чинного законодавства документів на вантаж із зазначенням власника відходів, об’єкта утворення та пункту призначення “Полігон ТПВ м. Рівного” (товарно-транспортних накладних, путівок і талонів установленого зразка), що засвідчують розміщення будівельних відходів на полігоні ТПВ м. Рівного.

Автотранспорт, що перевозить будівельні відходи чи вийнятий ґрунт, маркується талоном встановленого зразка (додаток 2).

10. Завантаження будівельних відходів у транспортні засоби здійснюється ЖКП (ОСББ) чи за їх погодженням іншими суб’єктами господарювання або власними засобами Виконавців будівельних робіт таким чином, щоб виключити їх поширення та вплив на людей і навколишнє середовище (розвіювання вітром, розтікання, випадання, просочування в ґрунт тощо).

У разі завантаження будівельних відходів Виконавцями будівельних робіт з великогабаритних контейнерів чи місць тимчасового зберігання, що не належать ЖКП (ОСББ), воно здійснюється без такого погодження.

Допускається завантаження будівельних відходів у транспортні засоби безпосередньо з об’єкта їх утворення без збирання і тимчасового зберігання у великогабаритних контейнерах чи місцях тимчасового зберігання.

11. При вилученні будівельних відходів з великогабаритних контейнерів, місць їх тимчасового зберігання чи безпосередньо з об’єктів утворення не допускається винесення автотранспортними засобами на дорожні об’єкти сипучих матеріалів, а також засмічення вулиць внаслідок переповнення кузова матеріалами, пошкодження тари, розвіювання безтарних вантажів, забруднення або запилення повітря.

12. Періодичність видалення будівельних відходів на міський полігон ТПВ встановлюється з огляду на накопичення їх транспортних партій та відповідно до вимог Санітарних правил утримання територій населених місць (СаНПіН № 42-128-4690-88).

13. Визначення розміру плати за зберігання будівельних відходів у великогабаритному контейнері чи місці тимчасового зберігання здійснюють власники контейнерів чи місць зберігання будівельних відходів. Визначення розміру плати за завантаження та перевезення будівельних відходів на полігон ТПВ м. Рівного визначають суб’єкти господарювання, що здійснюють вищевказану діяльність.

14. Визначення розміру плати за розміщення будівельних відходів на міському полігоні ТПВ здійснюється КАТП-1728.

Відходи, розміщення яких не допускається на полігоні ТПВ, передаються спеціалізованим організаціям, ліцензованим на поводження з ними, відповідно до чинного законодавства шляхом укладення відповідних угод.

Забороняється тимчасове зберігання будівельних відходів за межами великогабаритних контейнерів чи спеціально призначених для цього місць.

15. Контроль і нагляд за виконанням цього Порядку здійснюється:

15.1. в частині порушення правил складування та тимчасового зберіганнябудівельних відходів їх утворювачами та іншими юридичними і фізичними особами (відповідно до статті 82 Кодексу України про адміністративні правопорушення /надалі – КУпАП/):

- уповноваженими виконавчим комітетом Рівненської міської ради посадовими особами з числа співробітників відповідних ЖКП чи ОСББ;

- Рівненською міською санітарно-епідеміологічною станцією;

- Державною екологічною інспекцією в Рівненській області;

- членами громадських формувань з охорони громадського порядку м. Рівного;

- громадськими інспекторами з охорони довкілля;

15.2. в частині порушення правил транспортування:

- відсутності або невідповідності документів на вантаж чинному законодавству та пунктів 5 і 9 цього Порядку (відповідно до статті 126 КУпАП):

- Державною автомобільною інспекцією УМВС України в Рівненській області;

15.3. при порушенні пункту 11 цього Порядку (відповідно до статті 82 КУпАП):

- уповноваженими виконавчим комітетом Рівненської міської ради посадовими особами з числа співробітників Управління житлово-комунальногогосподарства;

- Рівненською міською санітарно-епідеміологічною станцією;

- Державною екологічною інспекцією в Рівненській області;

- членами громадських формувань з охорони громадського порядку м. Рівного;

- громадськими інспекторами з охорони довкілля;

15.4. в частині порушення правил утилізації, ліквідації та використання будівельних відходів на полігоні ТПВ м. Рівного (відповідно до статті 82 КУпАП):

- уповноваженими на те виконавчим комітетом Рівненської міської ради посадовими особами з числа співробітників Управління житлово-комунальногогосподарства;

- Рівненською міською санітарно-епідеміологічною станцією;

- Державною екологічною інспекцією в Рівненській області;

- громадськими інспекторами з охорони довкілля;

15.5. в частині псування та забруднення земель будівельними відходами їх утворювачами та іншими юридичними і фізичними особами (відповідно до статті 52 КУпАП):

- Управлінням з контролю за використанням та охороною земель у Рівненській області;

- Державною екологічною інспекцією в Рівненській області;

15.6. в частині порушення санітарно-гігієнічних норм при поводженні з будівельними відходами їх утворювачами та іншими юридичними і фізичними особами (відповідно до статті 42 КУпАП):

- Рівненською міською санітарно-епідеміологічною станцією;

15.7. в частині порушення правил благоустрою, недодержання чистоти і порядку внаслідок поводження з будівельними відходами їх утворювачами та іншими юридичними і фізичними особами (відповідно до статті 152 КУпАП) та порушення правил користування жилими приміщеннями, санітарного утримання місць загального користування, сходових кліток, ліфтів, під’їздів, порушення правил експлуатації жилих будинків, жилих приміщень та інженерного обладнання, псування жилих будинків, жилих приміщень, їх обладнання та об’єктів благоустрою внаслідок поводження з будівельними відходами їх утворювачами та іншими юридичними і фізичними особами (відповідно до статті 150 КУпАП):

- уповноваженими на те виконавчим комітетом Рівненської міської ради посадовими особами з числа співробітників відповідних ЖКП чи ОСББ.

15.8. Безпосередній контроль за дотриманням положень цього Порядку здійснюється уповноваженими представниками ЖКП (ОСББ) за місцем розташування об’єкта утворення будівельних відходів.

15.9. Громадський контроль за виконанням вимог, встановлених цим Порядком, здійснюється об’єднаннями громадян, всіма членами територіальної громади шляхом подання відповідних заяв до ЖКП (ОСББ) за місцем розташування об’єкта утворення будівельних відходів, Управління житлово-комунального господарства, Рівненської міської санітарно-епідеміологічною станції, Державної екологічної інспекції в Рівненській області та інших установ відповідно до компетенції.

16. Відповідальність за тимчасове розміщення будівельних відходів у місцях, не призначених для цього, несуть Виконавці будівельних робіт. Виконавець будівельних робіт може притягуватися до відповідальності за згадане порушення благоустрою, санітарно-епідеміологічних норм, правил поводження з відходами згідно з чинним законодавством.

Усунення зазначеного порушення не звільняє від відповідальності за його скоєння.

17. При розміщенні будівельних відходів без укладення відповідної угоди із ЖКП (ОСББ), які є власниками великогабаритних контейнерів або місць тимчасового зберігання, уповноважені представники ЖКП (ОСББ) надають припис на видалення будівельних відходів на міський полігон ТПВ Виконавцю будівельних робіт із зазначенням терміну виконання.

У разі невиконання припису ЖКП (ОСББ) здійснює видалення будівельних відходів власними засобами з вимогою оплатити вартість виконаних робіт Виконавцем будівельних робіт, причетним до їх утворення.

При відмові оплатити зазначені витрати матеріали передаються до суду згідно з чинним законодавством.

Секретар міської ради Ю. Торгун

Додаток 1

до Механізму попередження утворення неорганізованих звалищ будівельних відходів на території міста Рівного

Примірний договір

про надання послуг із збирання та вивезення будівельних відходів

при виконанні будівельних робіт на підставі дозволу

м. Рівне „____” ___________ ____ року

Виконавець _________________________________________________________

(найменування підприємства (організації), яке надає послуги)

в особі ____________________________________________________________,

(посада, прізвище, ім'я та по батькові)

що діє на підставі _____________________________________, з одного боку, і

(статут, положення, інше)

Споживач __________________________________________________________,

(прізвище, ім'я та по батькові фізичної особи, найменування юридичної особи

і прізвище, ім'я та по батькові керівника)

що діє на підставі __________________________________________, з другого

(статут, положення, добровільні засади, інше)

боку, уклали цей Договір про таке:

Соседние файлы в папке Захарченко-1