Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
216.06 Кб
Скачать

2

Рішення Рівненської міської

ради від 16.12.2008 № 1961

Рівненська міська рада

(24 сесія 5 скликання)

Р і ш е н н я

від 16 грудня 2008 року № 1961

Про затвердження Механізму

попередження утворення

неорганізованих звалищ

будівельних відходів на

території міста Рівного

Керуючись пунктом 44 статті 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, законами України “Про охорону навколишнього природного середовища”, “Про відходи”, “Про благоустрій населених пунктів”, на виконання рішення Рівненської міської ради від 09.03.2006 № 1985 “Про затвердження міської програми поводження з відходами на 2006 – 2010 роки”, з метою регулювання на території міста Рівного діяльності, пов’язаної з поводженням з будівельними відходами, запобігання утворенню неорганізованих звалищ будівельних відходів, забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення та збереження навколишнього природного середовища Рівненська міська рада

ВИРІШИЛА:

1. Затвердити Механізм попередження утворення неорганізованих звалищ будівельних відходів на території міста Рівного згідно з додатком до цього рішення.

2. Управлінню житлово-комунального господарства (Ю. Собчук) забезпечити організацію виконання та контроль за дотриманням Механізму на території міста.

3. Управлінню економіки міста (М. Кирея) забезпечити здійснення заходів щодо відстеження результативності цього рішення і оприлюднити звіт у тижневику “Сім днів” та на офіційній сторінці Виконавчого комітету Рівненської міської ради в мережі Інтернет у порядку, передбаченому чинним законодавством.

4. Опублікувати це рішення в тижневику “Сім днів” у 10-денний термін з дня його ухвалення.

5. Контроль за виконанням цього рішення доручити всім постійним комісіям міської ради і секретарю міської ради Ю. Торгуну, а організацію його виконання – першому заступнику міського голови О. Хмилецькому та заступнику міського голови С. Васильчуку.

Секретар міської ради Ю. Торгун

Додаток

до рішення Рівненської міської ради від 16 грудня 2008 року № 1961

Механізм попередження утворення неорганізованих

звалищ будівельних відходів на території міста Рівного

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

ВИЗНАЧЕННЯ ТЕРМІНІВ

В Механізмі попередження утворення неорганізованих звалищ будівельних відходів на території міста Рівного (надалі – Механізм) терміни застосовуються в такому значенні:

Будівельні відходи – відходи, що утворюються в процесі будівництва, знесення, демонтажу, реконструкції, ремонту будівель, споруд, промислових об’єктів, доріг, інженерних комунікацій.

Видалення будівельних відходівздійснення операцій з будівельними відходами, що не призводить до їх утилізації.

Ґрунт вийнятий –ґрунт, що утворюється при проведенні земляних та будівельних робіт і може використовуватися для благоустрою території.

Державний класифікатор відходів – систематизований перелік кодів та назв відходів, призначений для використання в державній статистиці з метою надання різнобічної та обґрунтованої інформації про утворення, накопичення, оброблення (перероблення), знешкодження та видалення відходів.

Зберігання будівельних відходів – тимчасове розміщення будівельних відходів у спеціально відведених місцях чи об’єктах (до утилізації чи видалення).

Збирання будівельних відходів – діяльність, пов’язана з вилученням, накопиченням і розміщенням будівельних відходів у спеціально відведених місцях чи об’єктах, включаючи сортування відходів з метою подальшої утилізації чи видалення.

Об’єкт утворення будівельних відходівбудівельний майданчик або ділянка проведення будівельних, монтажних, ремонтних робіт, на яких утворюються будівельні відходи.

Оброблення (перероблення) будівельних відходів – здійснення будь-яких технологічних операцій, пов’язаних із зміною фізичних, хімічних чи біологічних властивостей будівельних відходів з метою підготовки до екологічно безпечного зберігання, перевезення, утилізації чи видалення.

Перевезення будівельних відходів – транспортування будівельних відходів від місць утворення або зберігання до місць чи об’єктів оброблення, перероблення, утилізації чи видалення.

Поводження з будівельними відходами – дії, спрямовані на запобігання утворенню, збирання, перевезення, зберігання, оброблення, перероблення, утилізацію, видалення, знешкодження і захоронення будівельних відходів, включаючи контроль за цими операціями та нагляд за місцями видалення.

Розміщення відходівзберігання та захоронення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи об’єктах.

Спеціалізовані підприємства – юридичні особи, діяльність яких пов’язана з поводженням (збиранням, перевезенням, зберіганням, обробленням, переробленням, видаленням, утилізацією та захороненням) із небезпечними відходами, які не підлягають видаленню на міський полігон твердих побутових відходів (далі – полігон ТПВ), ліцензовані на здійснення вищевказаних видів діяльності відповідно до Закону України „Про підприємництво” спеціально уповноваженими органами виконавчої влади у сфері поводження з відходами.

Територія м. Рівного – сукупність земельних ділянок, які використовуються для розміщення об’єктів загального користування: парків, скверів, бульварів, вулиць, провулків, проїздів, шляхів, площ, майданів, набережних, прибудинкових територій, пляжів, кладовищ, рекреаційних, оздоровчих, навчальних, спортивних, історико-культурних, промислових, комунально-складських та інших об’єктів у межах м. Рівного.

Утворювачі будівельних відходівюридичні та фізичні особи, в процесі господарської діяльності яких утворюються будівельні відходи.

Утилізація будівельних відходів – використання будівельних відходів як вторинних матеріальних чи енергетичних ресурсів.

ІІ. НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ ОСНОВИ ЗАСТОСУВАННЯ МЕХАНІЗМУ

Нормативно-правовою базою визначення змісту та застосування Механізму є сукупність законодавчих і підзаконних актів, державних норм, Правила забудови м. Рівного, якими регламентуються питання:

- поводження з будівельними відходами;

- запобігання утворенню неорганізованих звалищ будівельних відходів;

- охорони здоров’я громадян;

- охорони навколишнього природного середовища;

- розподілу повноважень органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування при вирішенні вищевказаних питань.

Впровадження Механізму здійснюється на виконання Міської програми поводження з відходами на 2006 – 2010 роки, затвердженої рішенням Рівненської міської ради від 9 березня 2006 року № 1985.

ІІІ. СФЕРА ДІЇ (КОМПЕТЕНЦІЯ) МЕХАНІЗМУ

Механізм є місцевим нормативно-правовим актом, вимоги якого відповідно до статті 144 Конституції України є обов’язковими для виконання на території м. Рівного органами місцевого самоврядування, юридичними та фізичними особами, посадовими особами, які здійснюють та контролюють діяльність, пов’язану з поводженням з будівельними відходами, запобіганням утворенню неорганізованих звалищ будівельних відходів на території міста.

Механізм застосовується поряд з нормами та стандартами, нормативно-правовими актами уповноважених органів виконавчої влади з метою запобігання утворенню неорганізованих звалищ будівельних відходів, забезпечення життєдіяльності та здоров’я людей, збереження навколишнього природного середовища, природно-техногенної безпеки, інших обов’язкових вимог.

На цій основі Механізм визначає правові, економічні, екологічні, соціальні та організаційні процедури між учасниками правовідносин, пов’язаних з поводженням з будівельними відходами та запобіганням утворенню неорганізованих звалищ будівельних відходів на території м. Рівного.

Процедура Механізму розповсюджується на всій території м. Рівного.

ІV. УЧАСНИКИ ПРАВОВІДНОСИН У СФЕРІ ДІЇ МЕХАНІЗМУ ТА ЇХ ПОВНОВАЖЕННЯ

1. Учасниками правовідносин у сфері дії Механізму є Рівненська міська рада, Управління житлово-комунального господарства, виконавчі органи Рівненської міської ради, житлово-комунальні підприємства (надалі – ЖКП), об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (надалі – ОСББ), міські служби центральних органів виконавчої влади, підприємства, установи та організації, юридичні і фізичні особи.

2. Для організації збирання, зберігання, перевезення, перероблення, утилізації, видалення будівельних відходів та запобігання утворенню неорганізованих звалищ будівельних відходів:

2.1. Рівненська міська рада:

- за поданням виконавчих органів затверджує зміни до Механізму;

- виконує інші функції відповідно до законодавства.

2.2. Управління житлово-комунального господарства:

- забезпечує організацію виконання і контроль за дотриманням Механізму та координує діяльність виконавчих органів Рівненської міської ради у сфері дії Механізму;

- інформує населення про зміст, завдання і процедури виконання Механізму;

- готує за письмовими запитами юридичних та фізичних осіб інформацію про збирання, перевезення, перероблення та утилізацію будівельних відходів;

- здійснює моніторинг процесів виконання Механізму та надає пропозиції щодо внесення змін до нього.

2.3. Виконавчі органи Рівненської міської ради відповідно до компетенції беруть участь в організації виконання Механізму.

2.4. Міські служби центральних органів виконавчої влади здійснюють державний контроль і нагляд за дотриманням законодавства у сфері поводження з відходами та вимог цього Механізму.

2.5. Юридичні та фізичні особи:

- безперешкодно отримують інформацію про завдання та зміст Механізму, керуються ним при збиранні, зберіганні, перевезенні, переробленні, утилізації, видаленні будівельних відходів;

- беруть участь у громадських обговореннях питань, передбачених Механізмом, мають право на розгляд своїх пропозицій у сфері компетенції Механізму;

- мають право в установленому порядку одержувати інформацію про кількість, порядок збирання, зберігання, перевезення, перероблення, утилізацію, видалення будівельних відходів, в разі виявлення порушень Механізму вживати передбачені законодавством заходи.

Соседние файлы в папке Захарченко-1