Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
6
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
216.06 Кб
Скачать

V. Порядок попередження утворення неорганізованих звалищ будівельних відходів при виконанні будівельних робіт на підставі дозволу

Порядок попередження утворення неорганізованих звалищ будівельних відходів при виконанні будівельних робіт (далі – Порядок) регламентує діяльність виконавчих органів Рівненської міської ради, суб’єктів підприємницької діяльності, юридичних та фізичних осіб незалежно від їх організаційно-правової форми із збирання, зберігання, перевезення, перероблення, утилізації, видалення будівельних відходів та запобігання утворенню неорганізованих звалищ будівельних відходів на території м. Рівного внаслідок виконання будівельних робіт, що здійснюються на підставі дозволу.

Види будівельних робіт, що здійснюються на підставі дозволу: будівництво об’єктів містобудування, реконструкція об’єктів житлово-цивільного призначення або їх окремих частин, перепланування квартир та добудова балконів.

1. Визначена замовником будівельних робіт проектна організація, що має відповідну ліцензію, розробляє в проектній документації:

- проектні обсяги утворення будівельних відходів всіх видів внаслідок виконання будівельних робіт відповідно до Державного класифікатора відходів (ДК 005-96);

- місця тимчасового зберігання будівельних відходів, у тому числі об’єми вийнятого ґрунту (родючого та неродючого шару) в межах будівельного майданчика з нанесенням на планово-графічні матеріали;

- специфікацію ємностей чи обладнання місць тимчасового зберігання будівельних відходів у межах будівельного майданчика.

Утворення інших відходів, не передбачених проектною документацією, не допускається.

Місця тимчасового зберігання будівельних відходів, у тому числі вийнятого ґрунту, в межах будівельного майданчика розташовуються з урахуванням вимог санітарно-епідеміологічного, природоохоронного законодавства та зручності під’їзду для транспорту.

Збирання будівельних відходів, що утворюються при виконанні будівельних робіт, здійснюється у великогабаритні контейнери місткістю 8 м3 і більше. У разі неможливості використання великогабаритних контейнерів у проектній документації передбачається обладнання місць тимчасового зберігання будівельних відходів, що забезпечує неможливість поширення (розвіювання вітром, розтікання, випадання, просочування в ґрунт тощо) та вплив на людей і навколишнє середовище.

Великогабаритні контейнери місткістю 8 м3 і більше належать ЖКП (ОСББ) за місцем розташування об’єкта будівництва або замовнику (підряднику) виконання будівельних робіт.

2. Замовник погоджує розташування контейнерів чи спеціально обладнаних місць тимчасового зберігання будівельних відходів, у тому числі для вийнятого ґрунту, в межах будівельних майданчиків з Управлінням житлово-комунального господарства. У разі виконання будівельних робіт в межах територій та об’єктів житлово-цивільного призначення (їх окремих частин) погодження надають ЖКП (ОСББ) за місцем розташування об’єкта будівництва та Рівненська міська санітарно-епідеміологічна станція.

3. Видалення будівельних відходів з місць тимчасового зберігання на території м. Рівного здійснюється на міський полігон ТПВ.

4. Проектну документацію, розроблену відповідно до чинного законодавства, погоджує Управління містобудування та архітектури на підставі комплексної державної експертизи та відповідно до цього Порядку.

Проектна документація без зазначених у пункті 1 заходів Управлінням містобудування та архітектури не погоджується і затвердженню не підлягає.

5. Замовник або підрядник виконання будівельних робіт розробляє та погоджує графіки видалення будівельних відходів з місць тимчасового зберігання на полігон ТПВ м. Рівного, а вийнятого ґрунту – до місць тимчасового зберігання:

5.1. з Управлінням житлово-комунального господарства та Рівненською міською санітарно-епідеміологічною станцією — з огляду на об’єми транспортних партій та відповідно до вимог Санітарних правил утримання територій населених місць (СаНПіН № 42-128-4690-88);

5.2. з ЖКП (ОСББ) за місцем розташування об’єкта будівництва — у разі виконання будівельних робіт у межах територій та об’єктів житлово-цивільного призначення або їх окремих частин.

6. Видалення вийнятого ґрунту допускається за погодженням з Рівненською міською санітарно-епідеміологічною станцією до місць тимчасового зберігання для подальшого використання на об’єктах благоустрою м. Рівного, визначених Управлінням житлово-комунального господарства та Управлінням містобудування та архітектури. Перевезення вийнятого ґрунту до місць тимчасового зберігання здійснюється відповідно до чинного законодавства. У проектно-кошторисній документації необхідно передбачити розподіл вийнятого ґрунту при розробці котлованів під будівництво об’єктів на рослинний родючий шар та неродючий.

7. Замовник або підрядник укладає договори (додаток 1):

7.1. на видалення будівельних відходів (з урахуванням плати за розміщення відходів на полігоні ТПВ) — з Комунальним автотранспортним підприємством 1728 (надалі – КАТП-1728), що експлуатує полігон ТПВ м. Рівного;

7.2. на перевезення будівельних відходів до полігону ТПВ м. Рівного, а вийнятого ґрунту до погодженого місця тимчасового зберігання — з суб’єктами господарювання, які мають право на здійснення такої діяльності відповідно до чинного законодавства, попередньо оплативши розміщення будівельних відходів на полігоні ТПВ.

Замовник або підрядник може здійснювати перевезення будівельних відходів до міського полігону ТПВ чи вийнятого ґрунту до погодженого місця тимчасового зберігання власними засобами, якщо це не суперечить чинному законодавству.

Визначення ділянки на міському полігоні ТПВ для розміщення будівельних відходів та плати за розміщення здійснюється КАТП-1728.

Розмір плати за завантаження, перевезення будівельних відходів чи вийнятого ґрунту визначається суб’єктами господарювання, що здійснюють зазначену діяльність.

Відходи, розміщення яких не допускається на полігоні ТПВ, передаються спеціалізованим підприємствам, ліцензованим відповідно до чинного законодавства, шляхом укладення замовником відповідних угод.

8. Замовник виконання будівельних робіт звертається до міської інспекції державного архітектурно-будівельного контролю із заявою встановленої форми для одержання дозволу на виконання будівельних робіт, до якої додається перелік документів та необхідні погодження, передбачені Правилами забудови та пунктами 1 – 7 цього Порядку.

9. Без зазначеного цим Порядком переліку документів і необхідних погоджень та в разі невідповідності їх чинному законодавству дозвіл на виконання будівельних робіт не видається.

У разі відмови в наданні дозволу Управління містобудування та архітектури не пізніше 7 днів з дня звернення суб’єкта підприємницької діяльності надсилає мотивоване повідомлення з обґрунтуванням такого рішення.

10. Замовники або підрядники будівельних робіт попереджають про початок виконання робіт Управління житлово-комунального господарства, а в разі виконання будівельних робіт у межах територій та об’єктів житлово-цивільного призначення або їх окремих частин — ЖКП (ОСББ) за місцем розташування об’єкта в термін не пізніше ніж за 7 днів.

11. Замовник або підрядник обладнує контейнерний майданчик чи спеціальні місця для тимчасового зберігання будівельних відходів, у тому числі вийнятого ґрунту, до початку будівництва.

12. Машини, механізми, побутові вагончики, встановлені для будівельних та ремонтних робіт, повинні бути забезпечені інформацією про належність відповідним організаціям.

13. Дрібнофракційні, сипучі та розсипчасті матеріали зберігаються в контейнерах чи місцях тимчасового зберігання в мішках, коробках, ящиках тощо для недопущення розвіювання їх вітром, розсипання на місцевості та негативного впливу на людей і навколишнє середовище.

14. Завантаження будівельних відходів у транспортні засоби для перевезення на міський полігон ТПВ, в тому числі вийнятого ґрунту до місць тимчасового зберігання, виключає їх поширення та вплив на людей і навколишнє середовище (розвіювання вітром, розтікання, випадання, просочування в ґрунт тощо).

15. Видалення будівельних відходів на міський полігон ТПВ, а також вийнятого ґрунту до місць тимчасового зберігання здійснюється за графіками, розробленими та погодженими відповідно до пункту 4 цього Порядку.

16. Облік будівельних відходів здійснюється відповідно до статті 17 Закону України “Про відходи”.

17. При перевезенні будівельних відходів не допускається винесення автотранспортними засобами на дорожні об’єкти сипучих матеріалів, а також засмічення вулиць внаслідок переповнення кузова матеріалами, пошкодження тари, розвіювання безтарних вантажів, забруднення або запилення повітря, для чого здійснюється механічне (ручне) очищення і миття автотранспортних засобів при їх виїзді з будівельних майданчиків на проїжджу частину вулиць.

18. Перевезення будівельних відходів здійснюється при наявності оформлених на них відповідно до чинного законодавства документів на вантаж із зазначенням власника відходів, об’єкта утворення та пункту призначення “Полігон ТПВ м. Рівного” (товарно-транспортних накладних, путівок і талонів установленого зразка), а у випадку перевезення вийнятого ґрунту – місця його тимчасового зберігання. Автотранспорт, що перевозить будівельні відходи чи вийнятий ґрунт, маркується талоном встановленого зразка (додаток 2).

19. При здачі об’єктів будівництва в експлуатацію для закриття ордерів замовники або підрядники виконання будівельних робіт надають Управлінню житлово-комунального господарства інформацію про фактичні обсяги утворених та видалених на міський полігон ТПВ будівельних відходів, підтверджену довідкою КАТП-1728 (додаток 3), а також вийнятого та видаленого до місць тимчасового зберігання ґрунту, підтверджену довідкою Управління житлово-комунального господарства (додаток 4). У разі невідповідності фактичних та проектних обсягів утворення будівельних відходів надаються пояснення для прийняття остаточного рішення.

При перевищенні фактичних обсягів утворення будівельних відходів у проектну документацію вносяться відповідні зміни, які погоджуються відповідно до цього Порядку.

20. Контроль і нагляд за виконанням цього Порядку здійснюється:

20.1. в частині порушення правил складування, тимчасового зберігання та використання будівельних відходів їх утворювачами та іншими юридичними і фізичними особами в межах об’єкта утворення будівельних відходів (відповідно до статті 82 Кодексу України про адміністративні правопорушення /надалі – КУпАП/):

- уповноваженими виконавчим комітетом Рівненської міської ради посадовими особами з числа співробітників Управління житлово-комунального господарства;

- Рівненською міською санітарно-епідеміологічною станцією;

- Державною екологічною інспекцією в Рівненській області;

- громадськими інспекторами з охорони довкілля;

20.2. в частині порушення правил транспортування будівельних відходів:

- відсутності або невідповідності документів на вантаж чинному законодавству та пунктам 3, 17 цього Порядку (товарно-транспортних накладних, путівок і талонів установленого зразка) (відповідно до статті 126 КУпАП):

- Державною автомобільною інспекцією УМВС України в Рівненській області;

20.3. при порушенні пункту 16 цього Порядку (відповідно до статті 82 КУпАП):

- уповноваженими виконавчим комітетом Рівненської міської ради посадовими особами з числа співробітників Управління житлово-комунального господарства;

- Рівненською міською санітарно-епідеміологічною станцією;

- Державною екологічною інспекцією в Рівненській області;

- членами громадських формувань з охорони громадського порядку м. Рівного;

- громадськими інспекторами з охорони довкілля;

20.4. в частині порушення правил утилізації, ліквідації та використання будівельних відходів на полігоні ТПВ м. Рівного (відповідно до статті 82 КУпАП):

- уповноваженими виконавчим комітетом Рівненської міської ради посадовими особами з числа співробітників Управління житлово-комунального господарства;

- Рівненською міською санітарно-епідеміологічною станцією;

- Державною екологічною інспекцією в Рівненській області;

- громадськими інспекторами з охорони довкілля;

20.5. в частині порушення обліку, приховування, перекручення, неподання достовірної інформації за запитами посадових осіб і зверненнями громадян та їх об’єднань щодо фактичних обсягів утворених та видалених на полігон ТПВ будівельних відходів їх утворювачами та іншими юридичними і фізичними особами (відповідно до статей 82-1, 82-3 КУпАП):

- уповноваженими виконавчим комітетом Рівненської міської ради посадовими особами з числа співробітників Управління житлово-комунального господарства;

- Рівненською міською санітарно-епідеміологічною станцією;

- Державною екологічною інспекцією в Рівненській області;

20.6. в частині приховування перевищення встановлених лімітів на обсяги утворення та розміщення будівельних відходів (відповідно до статті 91-3 КУпАП):

- Державною екологічною інспекцією в Рівненській області;

20.7. в частині псування та забруднення земель будівельними відходами їх утворювачами та іншими юридичними і фізичними особами при складуванні, тимчасовому зберіганні чи транспортуванні будівельних відходів відповідно до статті 52 та невиконання природоохоронного режиму використання земель при проектуванні місць розміщення ємностей чи спеціально обладнаних місць для складування та тимчасового зберігання будівельних відходів, виконанні будівельних робіт без влаштування ємностей чи спеціально обладнаних місць для складування та тимчасового зберігання будівельних відходів чи їх неправильної експлуатації, що негативно впливатиме на стан земель, утворювачами будівельних відходів (відповідно до статті 53 КУпАП):

- Управлінням з контролю за використанням та охороною земель у Рівненській області;

- Державною екологічною інспекцією в Рівненській області;

20.8. в частині порушення санітарно-гігієнічних норм при поводженні з будівельними відходами їх утворювачами та іншими юридичними і фізичними особами (відповідно до статті 42 КУпАП):

- Рівненською міською санітарно-епідеміологічною станцією.

20.9. в частині порушення правил благоустрою, недодержання чистоти і порядку внаслідок поводження з будівельними відходами їх утворювачами та іншими юридичними та фізичними особами (відповідно до статті 152 КУпАП):

- уповноваженими на те виконавчим комітетом Рівненської міської ради посадовими особами з числа співробітників Управління житлово-комунального господарства.

21. Громадський контроль за виконанням вимог, встановлених Порядком, здійснюється існуючими об’єднаннями громадян і всіма членами територіальної громади шляхом подання відповідних заяв до Управління житлово-комунального господарства, Управління містобудування та архітектури, Рівненської міської санітарно-епідеміологічної станції, Державної екологічної інспекції в Рівненській області та інших установ відповідно до компетенції.

Соседние файлы в папке Захарченко-1