Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
18.1 Кб
Скачать

Вивіз будівельного сміття — серйозна, а часом і не тривіальна задача, яку доводиться вирішувати людині щодня. Так, ви не помилилися, щодня. Звичайно, не кожній людині. Звичайні люди рідко замислюються над цим питанням і ще рідше стикаються з такою проблемою.

Найчастіше дана проблема падає на їх плечі при ремонті в квартирах. І начебто все просто … Відніс все на найближчу смітник, та й по всьому. Щоранку приїжджає сміттєвоз, і вивіз будсміття, винесеного вами з вашої квартири, здійсниться в момент. Але не все так просто.

Ліричний відступ

На жаль, не навчилася людина жити в гармонії з природою. У процесі життєдіяльності людини утворюється величезна маса різних відходів. Проблемою для всіх міст нашої матінки Землі є побутове сміття. Ми, 7 мільярдів жителів планети (на кінець 2011 року), щодня викидаємо пляшки, банки, пластикові пакети, харчові відходи, зламані стару побутову техніку та багато-багато іншого. Все це називається побутовим сміттям.

Ми встигли наслідити вже і в небі. Давно вже з'явився термін «космічне сміття». Але про це ми поговоримо якось іншим разом. Тема сьогоднішньої розмови — вивіз будсміття.

Що ж таке будівельне сміття?

Будсміття — це відходи, які утворюються в процесі тих чи інших будівельних робіт. Будівництво — це не тільки зведення різних споруд (будинків, мостів, доріг та ін), але і їх періодичний ремонт, і навіть знесення, що відслужили своє, творінь людського генія і науково-технічного прогресу.

Звідки береться або де з'являється будівельне сміття?

Та скрізь, де ведеться будівництво або ремонт. Починаючи від косметичного ремонту в окремо взятій квартирі і кінчаючи зведенням якого великого об'єкта. А це може бути і промисловий завод або хмарочос в 150 поверхів, і тунель під Ла-Маншем в 51 км і, атомна електростанція а-ля Фукусіма.

Види будівельного сміття

Яким буває будівельне сміття? З попереднього абзацу вже можна уявити собі різні варіанти:

- старі шпалери, які ми обдерли зі стін в одній з кімнат у нашій квартирі. Розіпхали їх по пластиковим пакетам і винесли на смітник поруч з будинком;

- можливі радіоактивні відходи в разі будівництва або ремонту яких об'єктів атомної промисловості;

- великогабаритний будівельне сміття, що утворюється при знесення старих споруд (житлових п'ятиповерхівок, наприклад);

- і т.д. і т.п.

Іншими словами, в будівельне сміття потрапляє весь спектр будівельних матеріалів, вироблених людиною. Це дерево і метал, цегла і покрівельні матеріали, бетон і кераміка, полімери й … все, з чого ми будуємо, паралельно перетворюється на будівельне сміття.

Що робити з будівельним сміттям?

Відповідь очевидна. Його треба вивезти з будівельного майданчика. При цьому вирішується відразу кілька питань:

1. Буде скрутно здійснити грамотну організацію поточних і майбутніх будівельних робіт на майданчику, яка захаращена будівельним сміттям і промисловими відходами.

2. Безпека будівництва тісно пов'язана з наявністю або відсутністю будівельних відходів на майданчику.

3. Екологія. Не секрет, що різні будівельні відходи можуть бути джерелом токсичних виділень.

4. Естетика. Чомусь згадався випадок, коли мене угораздило їхати за бетономішалкою. Було таке враження, що це продірявився таз, з усіх щілин якого виливався бетон прямо під колеса моєї машини. Весь автомобіль був покритий товстим шаром бетону. Її точно рік ніхто не мив.

Періодично від стін і коліс бетономішалки зіскакували камені, рикошет об асфальт і зі свистом мчали в моєму напрямку. Пару будівельних «куль» потрапило в моє лобове скло. Було дуже неприємно. А коли бачиш, що будівельну техніку миють перед тим, як вона покине майданчик, переймаєшся щирою повагою до компанії, що веде будівництво і до її працівникам. У наше століття конкуренції це досить серйозний аргумент.

5. Уявіть, що на майданчик завітали контролюючі організації. Якщо будуть виявлені поклади не вивезеного будівельного сміття, штрафів цієї горе-компанії не уникнути.

Хто займається вивезенням будівельного сміття?

На щастя, послуги з вивезення будсміття надають багато компаній. Доведеться, звичайно, провести невелике маркетингове дослідження. Ціни, графік робіт, терміни виконання, умови оплати, наявність спецтехніки. Вивіз великогабаритного сміття, мабуть, обійдеться трохи дорожче. Вивчайте, вибирайте те, що вам підходить. Будуйте грамотно і по-сучасному!

Для вивезення будівельного сміття, як правило, використовуються сміттєві контейнери. Їх обсяг варіюється, зазвичай, від 0,8 м3 до 33 м3. Також можливий вивіз сміття бункером. Насправді, вам зовсім не потрібно розбиратися у видах використовуваної спецтехніки. Досить чітко поставити завдання перед виконавцями, а професіонали вже самі вирішать, як її виконати. Варто, мабуть, зазначити, що якщо ви хочете організувати вивіз будсміття дешево, то слід приготуватися до завантаження контейнерів своїми силами.

Пару слів хотілося б сказати про те, що залишилося «за кадром» наших роздумів про вивезення сміття. Це такі питання, як утилізація будівельного сміття, переробка відходів. Але ви розумієте, що це окрема велика і серйозна тема для розмови. Дуже хочеться жити на екологічно чистій планеті, в гармонії з природою, а не на звалищі з відходами. Хочеться вірити, що вчені роблять усе можливе для вирішення, поставлених часом і нами самими, питань на цю тему. Сподіваюся на грамотність сучасних менеджерів, від яких залежить застосування сучасних технологій.

Вторинне використання будівельних відходів

Наприклад, було дуже приємно дізнатися, що при реконструкції злітно-посадкової смуги в одному з наших аеропортів використовувався мобільний дробильно-сортувальний комплекс. Він розташовувався недалеко від місця проведення робіт і переробляв аеродромні плити в щебінь, який повертався на майданчик вже в якості будівельного матеріалу для реконструкції смуги.

http://ukr3.com/viviz-budivelnogo-smittja/

Соседние файлы в папке Захарченко-1