Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
252.47 Кб
Скачать

Ринок швидше живий, ніж мертвий.

Так образно можна оцінити стан вітчизняного ринку демонтажу та рециклінгу. Українські підприємці поки не поспішають вкладати гроші в знесення будівель з подальшою переробкою будівельного сміття.

На думку деяких фахівців, люди просто не вміють рахувати гроші, але ситуація поступово змінюється. Ще пару років тому, коли деякі компанії закуповували дороге обладнання для демонтажних робіт, на них дивилися з подивом. Мовляв, навіщо так витрачатися? Але вже сьогодні, коли вже стає очевидно, що демонтаж — досить вигідне капіталовкладення, багато починають придивлятися, підраховувати, і в кінці кінців, відкривають свої фірми.

Поки в Україні діє небагато компаній, так чи інакше причетних до знесення будівель на місці будівництва. Частіше «руйнівні» роботи проводять самі забудовники, звільняючи площі під нове будівництво.

Як все відбувається? Рішення про знесення будівель і споруд приймається міською владою на підставі висновків різних відомств. Після цього генпідрядник будівництва нового будинку повинен вибрати спосіб знесення. Сьогодні застосовуються кілька їх видів — ручне розбирання, механічний знос і підрив будівлі. Як правило, у межах міста здійснюється механічна розбирання, однак іноді дешевше і швидше застосувати вибух. Крім того, вибухові роботи застосовуються і при знесенні виробничих приміщень, якщо навколо немає житлових будинків або висота цих будівель вимагає великих матеріальних і часових затрат на механічний знос. Наприклад, промислові труби ніяким іншим способом зруйнувати неможливо. Плюсом вибухових робіт є велика економія часу і фінансів. Вартість же розбору старого будинку може досягати 30% від вартості нового будівництва.

Незважаючи на великі фінансові витрати, не менш популярним стає і механічний демонтаж будівель. Останнім часом питання екології та економічний розрахунок висуваються на перше місце, і такий спосіб руйнування старих конструкцій дозволяє переробити або утилізувати максимальна кількість будівельних відходів при мінімальному впливі на навколишнє середовище.

Отже, докладніше про кожному способі демонтажу будівель.

«Вибуховою» характер

Вибух як спосіб знесення найчастіше використовується для обвалення промислових конструкцій, наприклад димових труб, а також для високих будівель, оскільки механічна розбирання в даному випадку або неможлива або дуже трудомістка. У вибухового методу є незаперечні переваги: час і вартість. «В деяких випадках застосування вибухового способу розбирання набагато ефективніше, ніж механічний знос. Він дає велику перевагу в часі», — відзначають фахівці вибухотехнічної служби МВС України.

Тим не менш, потенційна небезпека може стати неспівмірною порівняно з виграшем у часі та грошах. Саме в цілях безпеки та законності проведення демонтажу з допомогою вибуху столичні компанії співпрацюють з відповідним відділом правоохоронних органів, які навчені поводженню з «вибуховими» речовинами.

На вибір способу знесення будівлі впливають багато факторів, у числі головних — ступінь потенційної небезпеки для людей і важливих комунікацій. Вибух створює дві основні ударні хвилі — вибухову хвилю з можливим розльотом осколків і сейсмічну хвилю від обвалення конструкції, що може пошкодити підземні комунікації. Суть зносу будівлі допомогою вибуху полягає не в руйнуванні його, а так званому «завалі», йому як би ставлять «підніжку». Під час проектування знесення експертна комісія аналізує, в який бік будівлю можна «завалити», залежно від цього певним чином закладається вибухівка (як правило, використовується амоніт — суміш аміачної селітри і тротилу).

Фахівці відзначають, що в Європі до підривних робіт сьогодні вдаються в разі крайньої необхідності.

наприклад, у багатьох країнах будівлі спочатку будують так, щоб при руйнуванні вони складалися як картковий будиночок. Крім того, кліматичні умови європейських країн більш м’які, тому самі конструкції будівель не такі масивні і легше піддаються руйнуванню. Проте варто відзначити, що і там частіше використовується механічний спосіб демонтажу, особливо якщо мова йде про роботи в місті. Це пов’язано з великими ризиками як для населення, так і для навколишніх будинків і підземних комунікацій. Тому механічний знос як більш «делікатна» процедура виявляється краще, хоча і обходиться набагато дорожче.

Але іноді механічний розбір проводиться паралельно з вибуховими роботами. Приміром, будівлю великої висоти може вручну «знижуватися», а решта поверхи будуть підірвані. Або після механічного розбору всього будинку з допомогою вибуху проводиться руйнування цокольного поверху і фундаменту.

Використовується також спосіб часткового розбору будови при проведенні реставраційних робіт. Він застосовується під час реконструкції будівель, що мають історичну цінність, коли потрібно зберегти якомога більше «рідних» елементів.

Соседние файлы в папке Захарченко-1