Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ifon-history-nowedays-future

.pdf
Скачиваний:
86
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
41.18 Mб
Скачать

ІФОН В НАУКОВИХ, ОСВІТНІХ ТА МИСТЕЦЬКИХ ПРОЕКТАХ

з 2010 по 2012 рік виконувала перший заступник Дмитра Вергуна Наталія Ляшенко.

Дуже багато було вже досягнуто: розроблена структура Профбюро, система поселення в гуртожитки (як у документальному, так і в процесуальному відношенні), а головне – діяли принципи демократизму та відкритості. Саме ними і продовжувало послуговуватися Профбюро під час власної роботи.

У 2011-2012 навчальному році під час поселенні в гуртожиток не було виявлено жодних порушень у складанні протоколів академічних груп, жоден соціально незахищений студент не був несправедливо поставлений на низьке місце у рейтингу групи. Кращим стало інформування студентів про роботу профбюро, великою мірою завдяки сайтові ІФОНу та новоствореним сторінкам у соцмережах, запрошенням більшої кількості студентів на засідання самоврядування.

Протягом всього терміну роботи Профбюро пріоритетом його діяльності були не тільки статутні обов’язки: здійснення представництва та захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки, але й максимальне сприяння ефективному навчанню і вихованню в університеті. Проте питання саме національ- но-патріотичного виховання стало для Профбюро четвертого складу найбільш проблемним.

За 2010-2012 рр. головними здобутками профбюро можна вважати: збільшення кількості профоргів з 26 до 30 осіб, з урахуванням виконуючого обов’язки голови, першого заступника та секретаря Профбюро; станом на 1 листопада 2012 року 100% студентів першо- го-четвертого курсів були поставлені на профспілковий облік; було створено групу Профбюро ІФОНу в соціальній мережі, що сприяло більшій поінформованості студентів щодо Профбюро, покращенню комунікації та швидкості дистанційної роботи; сформовані профорієнтаційнізагонибулипокликанізалучатибільшукількістьабітурієн- тівдолавстудентівІФОНу;успішноюзаперіод2010-2012роківбула робота із найменш соціально захищеними студентами (студент-си- роти, інваліди, чорнобильці), які завжди в першу чергу отримували належну їм за законом підтримку. Жодного студента з такої категорії за весь час існування Інституту примусово не виключили із студентського складу. До Новорічних свят студенти-сироти та студенти, які мають дітей, отримували подарунки. Завдяки поданим Профбюро у 2012 році характеристикам студентів інституту до стипендіальної комісії Міжнародного благодійного фонду імені М.П. Драгоманова на здобуття іменних стипендій, шість із семи студентів пройшли до фіналу, а двоє вибороли право отримувати щомісячні надбавки. Завдя-

411

ІФОН В НАУКОВИХ, ОСВІТНІХ ТА МИСТЕЦЬКИХ ПРОЕКТАХ

ки злагодженій та відповідальній роботі профоргів академічних груп та Студентської ради гуртожитку у 2011-2012 н. р. та 2012-2013 н. р. було вдало проведено поселення студентів до гуртожитків (жоден студент не залишився без місця в гуртожитку НПУ чи не отримав пропозиції альтернативного місця проживання від університету); протягом 2010-2012 років Профбюро Інституту активно сприяло в проведенні наукових (відрядження студентів ІФОН, поселення гостей – учасників наукових заходів) та культурно-мистецьких заходів (підтримка концертних програм, мистецьких проектів).

На зміну Наташі Ляшенко прийшов Роман Ячменьов (2012-2013 н. р.). Призначення відбулося відповідно до положення про вибори Голови профбюро. Робота активу йшла помірно, в руслі формалізму та допомоги студентській раді у проведенні заходів до Дня народження ІФОНу. До того ж, було організовано день відкритих дверей у центральному корпусі університету.

Після Романа на посаду була обрана Юлія Ніколаєнко. За часів її головування (2013-2014 н. р.) Профбюро Інституту філософської освіти і науки продовжило роботу за багатьма важливими напрямками. Підтвердженням цього є активне студентське життя, значною частиною якого були заходи і компетенції ППОС. Серед них варто зазначити: походи на футбольні та баскетбольні матчі, перегляди художніх фільмів, вечори пам`яті та вшанування Героїв Небесної сотні, творчі регіональні та міжнародні зустрічі. Не варто опускати важливість моніторингу матеріального становища освітян, своєчасність надання грошової допомоги та максимальне сприяння у поселенні в

гуртожиток.

Голова профбюро ІФОН у 2013- Окрім цього, на відзнаку заслуговує

2014 рр. Юлія Ніколаєнко

робота приймальної комісії. У 2014 році ІФОНівський колектив поповнився більш ніж на сто першокурсників за спеціальностями «Філософія», «Куль-

турологія» і «Дизайн».

Складна ситуація у країні, пов`язана з проведенням АТО, надихнула активістів Профкому НПУ імені М.П. Драгоманова, зокрема – членів профспілки ІФОНу, до благодійних ярмарків. Всі гроші, отримані під час них, були передані в госпіталь пораненим українськім бійцям, серед яких були і педагоги ВНЗ.

Звітно-виборна конференція студентського профбюро відбула-

412

В ювілейному році головою профбюро обрано Дмитра Лебединського

ІФОН В НАУКОВИХ, ОСВІТНІХ ТА МИСТЕЦЬКИХ ПРОЕКТАХ

ся наприкінці листопада. Профоргами були відмічені лідерські якості Юлії Ніколаєнко та стабільність в роботі всього колективу. Того ж дня, в ювілейний рік Інституту філософської освіти і науки, на посаду голови профбюро був обраний Лебединський Дмитро.

Активність Дмитра була помічена на різних щаблях (від групи до університету) ще з першого курсу. Сформована команда є невід`ємною запорукою успіху. Тому формування команди для якісної роботи стало метою номер «один». До неї увійшли 6 осіб, включаючи Голову, замісника та секретаря профбюро. Інші ж профорги продовжили роботу на місцях.

Філософією профбюро стала плідна співпраця зі Студентською радою. При цьому обов`язки, що покла-

дені на профспілку, залишаються пріоритетними. За період з грудня по березень проведено традиційний бал-маскарад (цього разу він був благодійний), профорієнтаційну зустріч із представниками програми Worl and Travel і організовано «День кар`єри» – рейтинговий драгоманівський захід. Окрім цього, голова профбюро Інституту філософської освіти і науки очолив культурно-масову секцію ППОС університету.

Інформування студентів, зокрема першокурсників, про функції та діяльність профбюро продовжується і до тепер. Це пов`язано із змінамироліППОСнатеренахНПУ.Цядіяльністьстосуєтьсяіположення про проживання у гуртожитку і самоврядування в Україні.

СТУДЕНТСЬКА РАДА

Студентське життя має бути насиченим і яскравим. Спілкування, нові знайомства, розвиток творчого потенціалу, шанс проявити свої організаторські здібності і лідерські якості – все це вже близько 10 років можливо разом зі Студентською радою Інституту філософської освіти і науки НПУ імені М.П. Драгоманова.

Історія Студентської ради ІФОН – це літопис людей. Людей, які в різні роки навчання віддавали весь свій вільний час для розвитку нашого інституту, жертвували власними нервовими клітинами, не спали ночами, вигадуючи різноманітні заходи Це історія студентів,

413

ІФОН В НАУКОВИХ, ОСВІТНІХ ТА МИСТЕЦЬКИХ ПРОЕКТАХ

 

які пропускали і відпра-

 

цьовували пропущені за-

 

няття, не ночували вдома,

 

проводили 24 години на

 

добу в гуманітарному кор-

 

пусі тільки заради того,

 

щоб знову і знову доводити

 

собі і всім, що Інститут фі-

 

лософської освіти і науки в

 

НПУ – найкращий. Всі ці

У 2006-2009 році Студентську раду очолював

люди назавжди залишили

Сергій Русаков

незабутні артефакти в істо-

 

рії Альма-матер.

Студентське самоврядування займає вагому нішу в управлінській структурі інституту і працює в різних напрямках. Перш за все, це відстоювання інтересів студентів у взаємодії з дирекцією інституту та адміністрацією університету, формування досвіду організаторської роботи, а у керівництва – роботи з молодим поколінням та сучасними викликами. Не менш важливим є розгляд питань пов’язаних з навчальним процесом задля його успішної реалізації. А також проведення просвітницької, мистецько-культурної, наукової роботи.

Історія Студентської ради ІФОН починає свій відлік у 2006 році з ініціативи професора І.І. Дробота, директора інституту, та лідерів першого набору студентів 2005 року. Очолив рух самоврядування молоді інституту – Сер-

 

гій Русаков, тоді студент

 

спеціальності

«Культуро-

 

логія», а зараз кандидат

 

філософських наук, викла-

 

дач кафедри культурології

 

та

заступник

директора з

 

соціально-виховної робо-

 

ти ІФОН. Саме структура

 

і учасники першої Сту-

 

дентської ради незримо,

Сергій Савченко очолював Студентську раду

але

відчутно

впливають

у 2009-2010 рр.

на всі сфери життя ІФОНу

 

впродовж усього часу і до сьогодні. Завдяки їм ініційовані традиції у міжстудентському спілкуванні, у проведенні позанавчального часу, у формуванні нетипової, креативної студентської спільноти, створено бренд арт-поверху «15». Адже в стінах навчального поверху відбуваються різноманітні

414

Студентський актив під керівництвом Павла Селіванова
Павло Селіванов очолював Студентську раду у 2010-2013 рр.

ІФОН В НАУКОВИХ, ОСВІТНІХ ТА МИСТЕЦЬКИХ ПРОЕКТАХ

виставки картин, інсталяції, перформанси, концерти, перегляди кінофільмів. Голова Студентської ради Сергій Русаков разом із однодумцями започаткував такі визначні проекти не тільки для інституту, а й для університету, як «Тиждень мистецтв», Філософський openair, Стежками Батьківщини, Відеоклуб, студентське кураторство, Бал-маскарад, Кольорава, Карнавалія, організовано випуск студентської газети «Глобус» та літературного проекту «Щоденник».

Наступником, що перейняв такий потужний пласт у 2009 році став Сергій Савченко, студент спеціальності «Релігієзнавство», а тепер один з успішних екскурсоводів відомого і невідомого Києва. Команда другої Студентської ради підтримувала традиції, організовувала різноманітні наукові заходи та заходи дозвілля, стартував проект «Екскурсія вихідного дня». Почав активно працювати спортивний сектор – завойовані призові місця на змаганнях, ІФОН став призером Кубку ректора на Святі молодості, здоров’я і краси.

2010 року перед студентами постав вибір нового лідера Студентського самоврядування – студента ІІ курсу спеціаль-

ності«Філософія»АнтонаКорніловаабостудентаІІІкурсуспеціальності «Культурологія» Павла Селіванова, була організована цікава і потужна агітаційна робота, за допомогою креативних плакатів та відеороликів. З перевагою в один голос переміг Павло Селіванов. За час його головування ІФОНівці здійснювали поїздки містами України, вперше підкорили найвищу точку України –з Говерлу, відвідали печери Млинки на Тернопільщині. Метою діяльності Студентської ради за цей час було просування інституту Філософської освіти і науки в рамках нашого університету та України як бренду. Лекція та буккрос-

415

ІФОН В НАУКОВИХ, ОСВІТНІХ ТА МИСТЕЦЬКИХ ПРОЕКТАХ

 

сінг на Говерлі, показали ІФОН як інститут з

 

неординарними студентами та викладачами.

 

Ще одним вже традиційним заходом інституту

 

став фестиваль «Педагогічний дует». За ці 2

 

роки спортивний сектор отримав можливість

 

самостійно формувати команди інституту з

 

волейболу, баскетболу і футболу і регуляр-

 

но тренуватися на базі нашого університету.

 

Новаторським виявився проект студентських

 

фільмів-шведінгів. Актив студентської ради

 

ІФОНу цього періоду став постійним відвід-

У 2013-2015 рр.

увачем культурного заходу «Ніч у бібліотеці»,

що проводиться на базі бібліотеки Централь-

Студентську раду очолювала

Анна Яценко

ного корпусу НПУ імені М.П. Драгоманова.

 

З березня 2013 року і по квітень

 

2015 року Студентську раду очолюва-

 

ла студентка напряму «Культурологія»

 

Анна Яценко, на момент написання

 

цієї статті студентка 4 курсу – одна з

 

ініціаторів університетського арт-про-

 

стору «Скло». У цей непростий період

 

Студентська рада організувала різні

 

події та проекти, що зосереджували

 

увагу на підтримці традицій ІФОНу та

 

зв’язках поколінь студентів, а також на

У 2015 році Студентську раду очолила

заходах патріотичного спрямування.

першокурсниця Вікторія Гаган

Активно залучались студенти перших

 

і старших курсів, випускники і ви-

 

кладачі до різних фестивалів, вечірок,

флеш-мобів, волонтерських акцій. Варто зазначити, що більшість студентського активу цього періоду виявили високий рівень громадянської самосвідомості та стали активними учасниками суспільних подій 2013-2014 року. На початку 2015 року Студентська рада ІФОНу перебуває на порозі нової зміни покоління лідерів. Світоглядна криза в суспільстві, що тривала попередні роки, змінилася на піднесення і отримала поштовх до оновлення та переформатування самої ідеї студентського самоврядування.

У квітні 2015 року під час таємного голосування головою Студентської ради обрано першокурсницю Вікторію Гаган. Студентську Раду ІФОН знову очолив студент напряму «Культурологія».

Завершуючи історичний екскурс, хочеться зосередитись на описі проектів Студентської ради, що допоможе краще зрозуміти специфі-

416

Студентська рада ІФОН першою в університеті підхопила благодійний флеш-моб Ice Bucket Challenge

ІФОН В НАУКОВИХ, ОСВІТНІХ ТА МИСТЕЦЬКИХ ПРОЕКТАХ

ку інституту, особливості організації та причини трансформації. «ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ ІНСТИТУТУ». З ініціативи Дирекції

Інституту святкування дати заснування Інституту філософської освіти і науки проводиться протягом тижня. За цей час було підготовлено і проведено такі заходи: карнавальна хода навчальними корпусами НПУ імені М.П. Драгоманова із запрошенням студентів та викладачів до заходів ІФОН, стильна акція "КольорAVA" (зав соціальних мережах: людина

розміщує на аватарці фотографії біля кольорової стіни на арт-повер- сі "15"), виставка студентських художніх та фото робіт (арт-поверх "15"), святковий концерт та вечірка в актовій залі гуманітарного корпусу НПУ, який поступово утвердився у форматі «Педагогічного дуету».

ПЕДАГОГІЧНИЙ ДУЕТ - захід, що якнайкраще відображає дружні та партнерські стосунки студентів, аспірантів та викладачів нашого інституту. Суб’єкт-суб’єктне навчання і виховання в ІФОНі проходить не лише в наукових починаннях, а й в пісенних,танцювальних та поетичних дуетах. На чолі з директором інституту І.І. Дроботом, до підтримки заходу активно долучились викладачі: В.М. Синьов, Є.В., Більченко, В.С. Василенко, Д.І. Малежик, Є.В Кучеренко, А.Е. Дробович, С.С.Русаков, О.В Козинець, П.С. Ваксютенко, Є.Чугунова, І.Ліпницька. Серед студентів яскравими учасниками були Тетяна Зубенко, Павло Селіванов, Юлія Пятковська, Наталія Ляшенко, Тетяна Хомич, Ірина Зінов’єва, Анна Яценко, Світлана Бєляєва, Данило Кашпур, Олена Марущак, Ольга Азаркіна, Наталія Ющенко.

«КРАЩИЙ СТУДЕНТ ІФОН». Проект заснований до 4-річчя Інституту філософської освіти і науки НПУ імені М.П. Драгоманова, змістом якого є обрання найкращого студента Інституту за науковими, навчальними, культурно-мистецькими здобутками шляхом закритого голосування за кандидатів від академічних груп студентами та викладачами Інституту. Звання кращого студента ІФОНу та перехідний кубок отримали: Каріна Бойчук, Олена Савчинська, Ірина Чукань, Вадим Наустінов, Владислав Піхут.

417

ІФОН В НАУКОВИХ, ОСВІТНІХ ТА МИСТЕЦЬКИХ ПРОЕКТАХ

НОВОРІЧНИЙ БАЛ-МАСКАРАД. Захід, що покликаний подарувати новорічний настрій та емоційно полегшити період заліковоїтаекзаменаційноїсесії.Обов’язковиматрибутамибалуєкостюми, конкурсна програма, але головним є вальс студентів (що за роки розподілився на вальс дебютантів і вальс старшокурсників разом з викладачами та випускниками). Хореографами теж виступають студенти – Каріна Бойчук, Юлія Басич, Ольга Чорна, Вікторія Гаган.

СТУДЕНТСЬКЕ КУРАТОРСТВО. Адаптація до нового студентського середовища, розмиття психологічної дистанції між студентами старших курсів та першокурсниками, спрощення процесу обміну інформацією, навчальними матеріалами, досвідом між студентами різних курсів, створення дружнього колективу в самих групах, сприяння їхній згуртованості – наявні переваги цього проекту. Студентськими кураторами в різні роки були такі активісти як К.Приймак,О.Савчинська,О.Соколова,О.Курна,П.Дмитренко,К.Патрахіна,А.Шаміс,О.Іванченко,Є.Мацевитий,О.Степаненко,В.Пакалін, Д.Кузнєцов,Т.Заряжко,Т.Зубенко,А.Яценко,О.Войцеховська,О.Гнатюк,І.Кушніренко,Д.Бабченко,О.Азаркіна,Д.Кашпур,І.Балик,Д.Лебединський, Н.Рудська, І.Старова.

ФІЛОСОФСЬКИЙ OPEN-AIR– традиційна щорічна акція в Музеї під відкритим небом «Пирогово» спрямована на неформальне знайомство з першокурсниками, спілкування та виявлення активістів. Кожного року у перші вихідні вересня новоприбулі студенти разом з кураторами, а також старшокурсниками вигадують неформальні способи знайомства і дискутують з актуальних викликів обраної спеціальності.

«СТЕЖКАМИ БАТЬКІВЩИНИ» – проект ставить за мету ґрунтовне вивчення регіонів України та її культурних надбань. За майже10-річнийперіодІФОНівцівідвідалиТрипілля-Витачів,Кам’я- нець-Подільський,Львів,Тустань,Ніжин,Чернігів,Одесу,Тернопіль, тричі підкорили найвищу точку України – Говерлу, відвідали печери МлинкинаТернопільщинітаоздоровчібазиНПУвм.ЛубниПолтавської області та с. Колочава Закарпатської області.

ВІДЕОКЛУБ СТУДЕНТСЬКОЇ РАДИ ІФОН – проект заснований в березні 2009 року, який сприяє ознайомленню студентів з класичним та сучасним кінематографом в філософському, культурологічномутамистецькомуракурсі,сприяєпідтримцівутворенністудентської спільноти. Відеоклуб збирає від 10 до 25 чоловік. За час роботибулопродемонстровано:«Будинокзмаленькихкубиків»,«Міліонерзтрущоб»,«Марліія»,«Сутінки»,«ТарасБульба»,«Рестлер», «Коротке замикання», «Чорний лебідь», «Меланхолія», «Дзвінок» тощо.

418

ІФОН В НАУКОВИХ, ОСВІТНІХ ТА МИСТЕЦЬКИХ ПРОЕКТАХ

ШВЕДІНГИ ІФОНУ. Серед унікальних ідей інституту є зйомка адаптованих до студентських реалій сюжетів загальновизнаних шедеврів світового кінематографу. Спробувати себе в ролі актора намагаються не тільки студенти, а й викладачі. Було відзнято та представленотакіфільми:«Людина-Павук»,«Нестримні»,«Олявкра- їні ІФОН», «4 кімнати», «Володар перснів».

КВК. Реорганізація старої команди Клубу веселих та кмітливих в Інституті та заснування нової – «Халтура». Команда потрапила у півфінал Кубку Ректора з КВК. У 2014 році формується новий колектив

– «Інструкція із застосування».

ВОЛОНТЕРСТВО. Волонтерська діяльність з кожним роком набуває більшої актуальності та поширення в інституті. Під егідою Студентської ради були здійснені поїздки до дитячих будинків м. Києва та м. Білої Церкви (організовані конкурси для діток та посильна матеріальна допомога), долучились до всесвітнього флеш-мобу Ice BucketChallenge(грошіперерахованінапідтримкуукраїнськоїармії) та загальноуніверситетського благодійного ярмарку, організовано благодійний новорічний бал.

ВИПУСК ГАЗЕТИ «СТУДЕНТСЬКИЙ ГЛОБУС». Одним з ініціаторів, натхненників та першим головним редактором є Сергій Русаков. Метою видання є висвітлення актуальних новин інституту, досвід організації самвидаву, але, головне, – реалізація творчих літературних прагнень студентів, встановлення діалогу між ними. За 10 років «Глобус» зазнав трансформації від друкованої газети – до формату журналу, створення інтернет-блогу та видання у онлайн-форматі. Головними редакторами у різні часи були студен- ти-культурологиОльгаГончар,АннаБадюл,ЮліяСухенко,Катерина Носова, Світлана Фарина.

ЛІТЕРАТУРНО-МИСТЕЦЬКИЙ ПРОЕКТ «ЩОДЕННИК». Літературний проект, що складається з 3 частин, коротких есе, в якому висловлюються думки до запропонованої організаторами теми – кохання, часу, тіла. До проекту приєднались студенти з інших ВНЗ України–НаціональнийуніверситетіменіТ.Шевченка,Київськийна- ціональнийекономічнийуніверситетіменіВ.Гетьмана,Луцькийнаціональний університет.

Студентська рада ІФОН вірить у світле майбутнє нашої країни та студентського осередку, що, безсумнівно, являє собою цвіт нашої нації. Як відомо, спудеї нашого Інституту ніколи не стоять на місці, а тому вони завжди продовжуватимуть діяльну реалізацію нових заходів та проектів, шукатимуть активістів, що допомагали б зробити рівень студентської самоорганізації на щабель вищим та робитимуть усе можливе, аби кожен студент Інституту в повній мірі усвідомив

419

ГОРДІСТЬ КРІЗЬ РОКИ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]