Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №17. Запліднення.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
239.62 Кб
Скачать

Теоретичні передумови трансплантації ембріонів

Теоретичною передумовою трансплантації ембріонів є можливість використання біологічних резервів репродуктивних органів самок, а саме те, що в яєчниках самок закладено завідомо надлишкову кількість фолікулів. Так, скажімо, телички народжуються, маючи 50-100 і більше тис. яйцеклітин, тоді як фактично використовується лише близько одного-двох десятків.

Задача ж полягає у стимуляції розвитку „резервних” фолікулів, що досягається гормональною обробкою тварин. Сучасні методи суперовуляції дозволяють збільшити у 10-20 раз число яйцеклітин, що утворюються в яєчниках: корів та овець – до 25, у свиней – до 40-45, у коней – до 5, у гризунів – до 90. В Англії ще у 1983 р. від корови за один раз одержали 27 зародків і, пересадивши їх реципієнтам, одержали 19 телят.

Враховуючи ж те, що за рік донора можна використовувати по 4-6 разів, перспективи трансплантації ембріонів стають більш, ніж очевидними.

Значення метода методу трансплантації ембріонів та його переваги:

  1. Одержання від генетично цінних маток більшої кількості нащадків і тим самим більш швидке підвищення якості стада (метод дозволяє одержувати від однієї корови до 30...50 телят на рік).

  2. У молочному скотарстві пересадка зародків дозволяє прискорити і більш точно провести оцінку корів за якістю їх дочок.

  3. Більш швидкими темпами створювати нові лінії, типи, породи тварин.

  4. У м’ясному скотарстві можна добитись підвищення продуктивності стад шляхом збільшення народження двієнь (до 20% і більше за природної двійневості у корів м’ясних порід 2,8%).

  5. При ранній ідентифікації статі стане можливим пересаджувати лише одностатеві зародки і це попередить народження теличок-фримартинів.

  6. Пересадка зародків може проводитись коровам і з метою усунення неплідності (якщо, скажімо, воно викликане непрохідністю яйцепроводів, спайками яєчників з яєчниковою кишенею, порушенням умов у матці внаслідок старіння та в інших випадках).

  7. Пересадка зародків дає можливість одержувати ідентичних близнюків (шляхом поділу морули чи ранньої бластоцисти на дві чи більше часток, переносити ядра соматичних клітин в зиготи і відтворювати потім подібних особин).

  8. Великі можливості відкриває трансплантація зародків для розвитку генної інженерії (одержання трансгенних, химерних тварин і т. і.).

  9. Пересадку зародків можна використовувати для вивчення багатьох питань фізіології і патології вагітності, міжвидової гібридизації (наприклад, після пересадки вівцям зародків кіз народжуються нормальні козенята, а від кіз після трансплантації їм зародків овець – ягнята.

  10. Тривале зберігання зародків дозволяє створювати запаси (банки зародків) цінного зародків високопродуктивних і рідких порід тварин і можливість більш вигідного експортування чи імпортування генетичного матеріалу.

  11. Можна одержувати цінний у племінному відношенні приплід від корів місцевих порід, що мають імунітет до різних хвороб.

Однак переваги від трансплантації зародків в умовах господарства досягається лише при чіткому повсякденному здійсненні комплексу агрозооветорганізаційних заходів. Найважливіший елемент його – наявність здорових, конституційно кріпких донорів та реципієнтів, забезпечених повноцінною годівлею, відповідним утриманням і правильною експлуатацією; висококваліфікованих акушерів-гінекологів; спеціального центру (пункту) трансплантації зародків з необхідним обладнанням і оснащенням.