Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мет марк заоч 2015.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
262.66 Кб
Скачать

1 Робоча програма курсу “Маркетинг” тема 1 Сутність маркетингу. Комплекс маркетингу

Виникнення і розвиток маркетингу як галузі наукових знань. Сукупність маркетингу як сукупності вчень про теоретичні і методологічні основи ринкової діяльності, його визначення і вихідний понятійний апарат. Суб’єкти і об’єкти маркетингу.

Комплекс маркетингу та характеристика його складових. Специфіка попиту та споживачі на різних видах ринків , їх класифікація.

Тема 2 Функції маркетингу. Місце та роль маркетингу у системі управління підприємством

Класифікація функцій маркетингу. Основні функції маркетингу і комплексне дослідження ринку, динаміка попиту; планування асортименту і послуг; визначення цін (цінова політика); реклама і стимулювання збуту; управління просуванням товарів і збутом.

Зміст професійної діяльності в галузі маркетингу. Сфери маркетингової діяльності в різних сферах економіки і на різних рівнях управління. Законодавче, нормативне і методичне забезпечення функції маркетингу. Зміст робіт по функціях маркетингу.

Тема 3 Управління маркетингом

Основи планування маркетингу. Загальні концепції маркетингового планування. Зміст та структура планів маркетингу, послідовність їх розробки. Аналіз господарських планів. Види стратегій маркетингової діяльності.

Організація маркетингу. Види організаційних структур маркетингу. Розподіл повноважень у системі управління маркетингом. Маркетинг як сфера професійної діяльності в галузі народного господарства. Маркетинг у виробничій сфері. Маркетинг у невиробничій сфері. Маркетинг в банку. Особливості і специфіка професійної діяльності маркетологів в різних сферах маркетингової діяльності.

Тема 4 Зміст та напрямки маркетингових досліджень

Мета, завдання та основні поняття маркетингових досліджень. Досвід ринкових досліджень в рамках концепції маркетингу та їх інформаційне забезпечення. Маркетингові інформаційні системи. Використання анкетного опитування в дослідженнях ринку.

Тема 5 Ринкове сегментування та позиціонування

Класифікація ринків. Сегментування ринку, вибір цільових сегментів ринку та позиціювання ринку. Критерії сегментації на різних видах ринків.

Відбір та оцінка привабливості ринків.

Тема 6 Процес ціноутворення в умовах ринку

Ціна як головний, поряд з товаром, елемент комплексу маркетингу і як кінцевий результат взаємодії попиту і пропозиції. Проблема встановлення вихідної ціни на товар в умовах різних типів ринкової конкуренції. “Вільна” ціна на ринку чистої конкуренції. Формування діапазону цін в умовах монополістичної конкуренції і олігополістичного ринку.

Фактори, які визначають формування цін в умовах чистої монополії. Процедура установлення вихідної ціни на товар підприємства –виробника і її етапи: постановка завдання ціноутворення, визначення попиту. Оцінка витрат, аналіз цін конкурентів на аналогічні товари, вибір методу ціноутворення і установлення остаточної ціни. Зміст кожного із етапів процедури, визначення вихідної ціни і фактори, які визначають прийняття рішень на кожному етапі.

Політико-правове втручання держави в процесі ринкового ціноутворення.

Тема 7 Маркетингові зв’язки як форма стимулювання збуту товарів

Формування прямих і зворотних язв'ярків виробника зі споживачами як найважливіша складова маркетингу. Маркетингові комунікації: комплекс стимулювання і його складові, реклама, стимулювання збуту, пропаганда і особистий продаж.

Етапи розробки ефективних комунікацій: виявлення цільової аудиторії, визначення реакції у відповідь, вибір звернення і засоби розповсюдження інформації, облік потоку зв’язку у відповідь і розрахунок бюджету на стимулювання. Формування комплексу стимулювання і фактори, які визначають його структуру.

Показники конкурентоспроможності товарів та розрахунок інтегрального показника конкурентоспроможності.