Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

КРОК2 2012 Терапевтичний профiль

.pdf
Скачиваний:
78
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Материалы testcentr.org.ua

Хворий М., 49 р., 4 тижні тому брав участь у ліквідації аварії на АЕС, у той день відчував нудоту і головний біль. Останні 2 дні під час чищення зубів з‘являється кровоточивість ясен, помітив посилене випадіння волосся і пекучий біль в горлі при ковтанні. Яке обстеження допоможе встановити діагноз?

A * Загальний аналіз крові

BЗагальний аналіз сечі

CБіохімічний аналіз крові

DАналіз калу на приховану кров

EРентгеноскопія органів грудної клітки

510

Хворий 38-ми років у серпні влаштувався на роботу в мартенівський цех.У перший же день роботи відчув жар у всьому тілі, профузне потовиділення, часте серцебиття і нестачу повітря, біль голови, запаморочення. У медпункті побачили сильну гіперемію шкіри, температура тіла 38,2оС, АТ160/70 мм рт. ст., ЧСС – 110 за 1 хв. Яка невідкладна допомога необхідна при даному патологічному стані?

A * Обкладання тіла льодом, інгаляція кисню

BВведення антибіотиків, сульфаніламідів

CВведення сечогінних препаратів, бета-адреноблокаторів

DВведення бронходилятаторів, кортикостероїдів

EГрілка до ніг, гірчичники на потиличну ділянку

511

Мужчина 35-ти лет заболел впервые. Жалуется на интенсивные боли в пояснице, иррадиирующие в паховую область, наружные половые органы, бедро, учащенное мочеиспускание, озноб, тошноту, рвоту. Объективно: положительный симптом Пастернацкого. В общем анализе мочи эритроциты, лейкоциты покрывают поле зрения, повышенное содержание белка. Какова наиболее вероятная патология, обусловившая подобную клиническую картину?

A *Мочекаменная болезнь, почечная колика

BЖелчнокаменная болезнь, желчная колика

CИнфаркт почки

DКишечная непроходимость

EОстеохондроз, острый корешковый синдром

512

Больной 35 лет, жалуется на изжогу, отрыжку воздухом и кислым, жгучие, сжимающие боли за грудиной, по ходу пищевода, возникающие при наклонах туловища вперед. Не обследовался, самостоятельно принимает альмагель, после которого отмечает улучшение самочувствия. Поставьте предварительный диагноз.

A Гастроэзофагеальная рефлюксная болезнь.

BФункциональная диспепсия.

CКардиоспазм.

DЯзвенная болезнь желудка.

EЯзвенная болезнь 12-перстной кишки.

513

У больной 46-ти лет, на протяжении 5-ти лет страдающей гипертонической болезнью, развился гипертонический криз. Жалобы на сердцебиение, ощущение пульсации в голове, ЧСС100/мин, АД190/100 мм рт.ст. (гиперкинетический тип гемодинамики). Какой препарат наиболее предпочтителен?

A$\beta$-адреноблакатор

BИнгибитор АПФ

CМочегонное

D$\alpha$-адреноблакотор

EДигидропиридиновый антагонист кальция

Материалы testcentr.org.ua

514

Хвора 32-х років скаржиться на ―душевний біль‖, поганий настрій, відсутність апетиту, безсоння. Зазначені симптоми з'явилися поступово протягом 3 місяців без видимої причини. У психічному статусі: на питання відповідає тихим голосом, обличчя сумне, міміка скорботна, рухи вповільнені, фон настрою знижен, емоційно подавлена, темп мислення вповільнений. Стан хворої поліпшується ввечері й погіршується рано ранком. До якого спеціаліста необхідно направити хвору?

A*Психіатра

BНевролога

CЕндокринолога

DГастроентеролога

EМедичного психолога

515

Хворий 53-х років хворіє на цукровий діабет близько 5 років. Останнім часом з‘явились скарги на болі та судоми в нижніх кінцівках, відчуття оніміння в них, мерзлякуватість. При обстеженні нижніх кінцівок: ступні звичайного кольору, теплі на дотик, всі види чутливості значно знижені, гіперкератози, пульсація на артеріях кінцівок збережена.

A Синдром діабетичної стопи, нейропатична форма

BСиндром діабетичної стопи, ішемічна форма

CОблітеруючий ендартеріїт

DСиндром діабетичної стопи, змішана форма

EХронічна венозна недостатність

516

До венеролога звернувся хворий зі скаргами на болісне сечовипускання, почервоніння зовнішнього отвору уретри, рясні гнійні виділення із сечівника. Вважає себе хворим 3 дні. Захворювання зв'язує з випадковим половим контактом, приблизно тиждень тому назад. Якщо попередній діагноз гострого гонорейного уретриту підтвердиться, то при бактеріоскопічному дослідженні у відокремлюваному з уретри будуть виявлені:

A Грамнегативні диплококи

BГрампозитивні диплококи

CСпірохета

DВульгарний протей

EМікоплазма

517

Хворий 42 років, з 23 років зловживає алкоголем, похмеляється, толерантність до 1,5 л горілки. 15 років тому переніс черепно-мозкову травму. 2 дні назад госпіталізований у терапевтичне відділення з приводу пневмонії. Першу ніч був тривожний, часто просинався, кликав чергову сестру, говорив, що в палаті багато павутини. Удень спав. На другу ніч розвилося психічне порушення з зоровими галюцинаціями, маренням переслідування, дєзоріентацією; бігає по відділенню, кричить. Який найбільш ймовірний діагноз?

A *Алкогольний делірій

BТравматичний психоз

CСоматогенний психоз

DШизофренія

EРеактивний психоз

518

Хвора 23 років після повідомлення про трагічну загибель чоловіка в автомобільній катастрофі голосно закричала, перестала пізнавати навколишніх, стрімко побігла до вікна і намагалася вистрибнути з 7 поверху, не реагувала на питання та звертання

Материалы testcentr.org.ua

навколишніх, відповідала ―голосам‖. Визначите тактику лікаря МСП. A * Транспортувати в психіатричну клініку

BТранспортувати в неврологічну клініку

CПровести з хворою психотерапевтичну бесіду

DТранспортувати в психотерапевтичну клініку

EСпостерігати за поводженням хворої, фізично ії утримувати

519

У жінки 45-ти років після переохолодження гостро з‘явився біль в надлобковій та поперековій ділянці, різі в кінці сечовипускання, хибні позиви до сечовипускання. Сеча мутна, з домішками крові. Доктор припустив наявність інфекції сечових шляхів. Які лабораторні дані більш характерні для цього захворювання?

A *Лейкоцітурія, макрогематурія

BМакрогематурія

CПідвищення рівню креатинину та сечовини крові

DПротеїнурія менш за 3,0 на добу

EПротеїнурія більш за 3,0 на добу

520

Жінка 62 років після підйома вантажу відчула гострий біль у поперековій зоні, сідниці, задньобоковій поверхні правого стегна, зовнішній поверхні правої гомілки та тильній поверхні стопи. Об‘єктивно: слабкість переднього великогомілкового, довгого розгинача великого пальця, короткого розгинача пальців правої стопи. Знижений ахиллов рефлекс справа. Позитивний симптом Ласега. Який найбільш інформативний метод дослідження для уточнення діагнозу дискогенної компресії L5 корінця?:

A*Магнітно-резонансне сканування

BРентгенографія хребта

CЕлектроміографія

DАнгіографія

EЛюмбальна пункція

521

Хворий 30-ти років скаржиться на інтенсивний свербіж шкіри, переважно вночі. Об'єктивно: хворіє 1 тиждень. На шкірі тулуба та живота спостерігаються дрібні, парно розташовані папули, везікули, розчухи, кірочки. Який найбільш вірогідний діагноз?

A*Короста

BКропив'янка

CЕкзема

DАлергічний дерматит

EНейродерміт

522

Жінка 62-х років доставлена у приймальне відділення зі скаргами: сильний пекучий біль за грудиною, задуху. В анамнезі 10 років гіпертонічна хвороба. Об‖єктивно: стан середньої важкості, шкіра бліда, ціаноз губ, над легенями везикулярне диханне. Тони серця приглушені, ритмічні. Акцент II тону над аортою. АТ 210/120 мм рт.ст. ЧСС=PS=76 в 1 хвилину. На ЕКГ: підвищення сегменту ST в I, aVL,V5-V6 відведеннях. Найбільш ймовірний діагноз?

A * Гіпертонічний криз, ускладнений гострим інфарктом міокарда

BНеускладнений гіпертонічний криз

CГіпертонічний криз, ускладнений нестабільною стенокардією

DГіпертонічний криз, ускладнений гострою лівошлуночковою недостатністю

EТЕЛА

523

Материалы testcentr.org.ua

Хвора Т., 31 рік, доставлена до лікарні в непритомному стані. Зі слів супроводжуючих, в анамнезі у хворої двобічна адреналектомія з приводу хвороби Іценко-Кушинга. Об‘єктивно: цианоз слизових, гіперпігментація, клонічні судоми, загальмованість, АТ 80/60 мм.рт.ст., температура тіла 34,5?С, тони серця глухі, при пальпації живота напруження передньої черевної стінки. Які невідкладні засоби лікарняної допомоги слід використати першочергово?

A ( Введення гідрокортизону сукцинату B Введення інсуліну

CВнутрішньовенне введення електролітів

DВведення 40\% розчину глюкози

EПризначення панангіну

524

У больного 35-ти лет развился большой эпилептический припадок с тонико-клоническими судорогами, продолжавшийся 3 мин. После приступа больной погрузился в сон, однако через 5 минут развился повторный приступ. В качестве первого этапа неотложной помощи необходимо:

A *Обеспечить проходимость дыхательных путей

BВзять кровь из вены для лабораторных анализов

CВвести внутривенно диазепам

DНазначить противоэпилептические препараты

EВвести хлоралгидрат в клизме

525

Больной К., 18 лет, находится на лечении в терапевтическом отделении по поводу обострения хронического бронхита. С 6 лет страдает эпилепсией. На фоне повышения температуры до фебрильных цифр развился эпилептический статус из серии тонико-клонических судорог. Ваша первоочередная тактика в данном случае:

A *Оказание неотложной помощи в условиях терапевтического стационара

BПеревод в реанимационное отделение

CПеревод в неврологическое отделение

DПеревод в психиатрический стационар

EОрганизация консультации психиатра

526

Больной 25-ти лет заболел остро, возвращаясь из командировки с большой суммой денег. Перед этим двое суток не спал. Поведение людей на вокзале показалось ему угрожающим, они ―подавали друг другу знаки взглядами‖. Подозревая, что попал под наблюдение грабителей, в последний момент выбил окно и выпрыгнул из трогающегося поезда. В милиции утверждал, что в вагоне ―увидел‖ еще нескольких членов банды, заранее купивших билеты в его купе. Ваша тактика:

A *Неотложная госпитализация в психиатрический стационар

BГоспитализация в психиатрический стационар по согласию больного

CКонсультация психиатра амбулаторно

DКонсультация психотерапевта амбулаторно

EКонсультация невропатолога

527

Оператор реакторного цеху АЕС, внаслідок радіаційної аварії, впродовж 20 хвилин отримав загальне зовнішнє опромінення у дозі 1,5 Гр. Які наслідки гострої променевої хвороби найбільш імовірні в цьому випадку?

A Повне відновлення

BВідновлення з дефектом

CСтабілізація змін, що виникли раніше

DПогіршення з прогресуванням клінічних проявів

EЛетальний кінець

Материалы testcentr.org.ua

528

К урологу обратился мужчина с жалобами на чувство дискомфорта в уретре и скудные слизистые выделения. При обследовании установлен диагноз хламидийного уретрита. Какой лабораторный метод применяется для диагностики?

A*Окраска по Романовскому-Гимза

BРеакция Вассермана

CОбщий анализ крови

DОбщий анализ мочи

EОкраска по Граму

529

Больной К., 45 лет. Состояние изменилось вечером после 3хдневной попойки: стал тревожным, бегал по квартире, сам с собой разговаривал. При осмотре: Дезориентирован во времени и месте. Правильно назвал свои имя, фамилию, возраст. Испуганно озирается по сторонам. Внезапно вскочил и побежал по коридору с криком: ―Черт пришел, спасайтесь!‖. Лечебная тактика:

A*Транквилизаторы

BНоотропы

CНейролептики

DТимостабилизаторы

EСоли лития

530

До лікарні звернувся чоловік зі скаргами, що після підняття великої ваги відчув гострий біль у попереку. З анамнезу захворювання стало відомо, що понад 10 років хворий страждає хронічним попереково-крижовим радикулітом. Який додатковий метод обстеження необхідно провести?

A Комп?ютерна томографія поперекового відділу хребта

BРентгенографія кіст таза

CЛюмбальна пункція

DЕлектроміографія

EУльтразвукове дослідження нирок

531

У пацієнта 25-ти років, що знаходиться на стац.лікуванні, раптово розвинувся приступ, що супроводжувався порушенням свідомості, судомним скороченням м?язів кінцівок, прикусом язика, піною з рота. Був введений діазепам в/в, що приступ не купірував. Через 15 хвилин повторне введення препарату виявилося неефективним. Який невідкладний стан розвився у пацієнта?

A Епілептичний статус

BЕпілептичний приступ

CЕпілептична реакція

DВегетативний криз

EСинкопальний приступ

532

Больной 28 лет доставлен СП в санпропускник в бессознательном состоянии, с повторяющимися через 15-20 мин генерализованными эпилептическими приступами. Во время транспортировки больному дважды вводился сибазон, сернокислая магнезия, однако уровень сознания не восстановлен. В каком отделении необходимо оказывать неотложную помощь?

A Реанимационное отделение

BНеврологическое отделение

CХирургическое отделение

Материалы testcentr.org.ua

DТерапевтическое отделение

EПсихиатрическое отделение

533

Хворий 60-ти років скаржиться на задуху, серцебиття, швидку втомлюваність. Впродовж 8-ми років хворіє на гіпертонічну хворобу. Об-но: ліва межа серця зміщена на 2 см. вліво від середньоключичної лінії, тони серця ритмічні, ослаблені, над аортою - акцент ІІ тону. АТ170/100 мм рт.ст. Печінка + 2 см, пастозність гомілок. На ЕКГ: відхилення вісі серця вліво, гіпертрофія лівого шлуночка. ФВ63\%. Який варіант серцевої недостатності спостерігається в даному випадку?

A*Діастолічний

BСистолічний

CЗмішаний

DНорма

EНевизначений

534

У хворого який лікується з приводу септичного стану, раптово розвинулися виражена слабкість, адинамія, блювота, пронос. Сопор. Пульс ниткоподібний, 110 уд/хв., АТ 60/40 мм рт.ст. На ЕКГ: тахікардія, зниження вольтажу всіх зубців. Лабораторні дані: гіпонатріємія, гіпохлоремія, гіперкаліємія, гіпоглікемія. Вкажіть найбільш ймовірну причину розвитку такого стану:

A недостатність наднирників

BГіпоталамічна криза

CГіпоглікемічна кома

DПангіпопітуїтаризм

EГострий інфаркт міокарда

535

Лікар 64-х років періодично вживає алкогольні напої, рік тому переніс інфаркт міокарда на фоні ГБ. Не знає назви ліків, не володіє медичними термінами, забув імена дружини і дітей. Благодушний. Виражені симптоми орального автоматизму, склероз судин сітківки. Визначіть тип деменції.

A*атеросклеротична

Bсенильна

Cалкогольна

Dпресенильна

Eгіпертонічна

536

Хвора 30-ти років скаржиться на напади головного болю, пульсацію в скронях, запаморочення, серцебиття, м'язову слабкість, що супроводжується блідістю шкірних покривів, істотним підвищенням АТ (270/160 мм рт.ст.). Приступи виникають переважно вночі та таблетованими гіпотензивними засобами не знімаються. Є підозра на феохромоцитому Введення якого з наведених нижче препаратів є найбільш ефективним в даному випадку?

A*Фентоламін в/в

BБензогексоній в/в

CКлофелін в/в

DДибазол в/в

EФуросемид в/в

537

Хв.Р., 38 р., поступив в лікарню зі скаргами на запаморочення, розлад мовлення, дезорієнтацію в просторі. Об-но: шкіра та видимі слизові синюшні. У крові: ер.–

Материалы testcentr.org.ua

3,6*1012/л, Нв – 130 г/л, тільця Гейнца-Ерліха – 12\%, ретикулоцити – 1,8\%, ШЗЕ – 8 мм/год., метгемоглобін – 38\%. Виставлено діагноз - гостра інтоксикація аніліном. Найбільш ефективний засіб антидотної терапії?

A *Метиленовий синій

BНатрію тіосульфат

CДесферал

DПентацин

EСукцимер

538

При профогляді пацієнт 16 років скарг не пред‘являє. Об-но: зниженого живлення, астенік, АТ110/70 мм рт.ст., Ps80/хв., межі серця в нормі, при аускультації над верхівкою серця вислуховується три тони, шуми відсутні. ЕКГпатологічних змін не виявлено, ФКГнад верхівкою визначається третій тон через 0,15 с після ІІ-го тону. Як можна трактувати вказані зміни?

AІІІ-й фізіологічний тон

BРитм „перепілки‖

CПротодіастолічний ритм „галопу‖

DПресистолічний ритм „галопу‖

EІV-й фізіологічний тон

539

Хворий готується до операції з приводу варикозно розширених вен нижніх кінцівок. При огляді у нього на підошвах є муковидне лущення по ходу шкірних складок. Всі нігті стоп сірувато-жовтого кольору потовщені і частково зруйновані. Про який дерматоз слід думати в даному випадку?

A * Рубромікоз

BВисівковий лишай

CКандидоз

DМікроспорія

EМікробна екзема

540

Чоловік 45-ти років, вантажник, скаржиться на біль у попереку та правій нозі. Ця симптоматика утримується 2 місяці, після курсу консервативної терапії не зменшилася. Об'єктивно: динаміка хребта у поперековому відділі обмежена, симптом Ласега позитивний праворуч. Колінні рефлекси D=S, жваві. Ахіллові: S>D, праворуч різко знижений. Яке обстеження треба виконати хворому для уточнення діагнозу?

A*Магнітно-резонансну томографію

BРентгенографію хребта

CЕлектроміографію м‘язів ніг

DРеовазографію ніг

E-

541

У хворого 18-ти років різкий головний біль, запаморочення, носові кровотечі, мерзлякуватість нижніх кінцівок. Обстеження: добре розвинута грудна клітина, верхні кінцівки, відносно слабкий розвиток м`язів нижніх кінцівок, систолічний шум між лопатками. АТ на ліктьовій артерії 180/110 мм.рт.ст., на підколінній – 70/40 мм.рт.ст. Узури ребер на рентгенограмі. Ваш діагноз?

A *Коарктація аорти

BГіпертонічна хвороба

CСтеноз устя аорти

DАневризма аорти

EДефект міжшлуночкової перетинки

Материалы testcentr.org.ua

542

Хворий 28-ми років, через 2 години після вживання невідомих грибів, відчув зниження рухливості та зосередженості, зазначений стан змінився потім на збудженність та агресію. Під час огляду: порушення орієнтації, незрозуміла мова. Через 4 години печінковий запах з рота, непритомність. Який синдром спостерігається у хворого?

A*Гострої печінкової недостатності

BГепатолієнальний синдром

Cпортальної гіпертензії

DХолестатичний синдром

EІктеричний синдром

543

У пацієнта з хворобою Аддісона після грипу з‘явились адинамія, депресія, нудота, блювання, пронос, гіпоглікемія. АТ75/50 мм рт.ст. В крові: зниження рівню кортикостерону, кортизолу, 13-ОКС, 17-ОКС. Який стан розвинувся у хворого?

A *Гостра надниркова недостатність

BГострій гастрит

CГострий ентероколіт

DКолапс

EЦукровий діабет

544

Хворий, 14 років, потрапив до лікарні після бійки з ознаками внутрішньої кровотечі. З дитинства страждає гемофілією А. Діагностовано позаочеревну гематому. Що треба призначити хворому в першу чергу?

A * Кріопреципітат

BАмінокапронову кислоту

CСуху плазму

DТромбоцитарну масу

EСвіжу кров

545

Хворий 37-ми років госпіталізований до реанімаційного відділення у зв'язку з повторюваними кожні півгодини судомними тоніко-клонічними нападами. Між нападами до свідомості не приходить. АТ120/90 мм рт.ст., Ps100/хв. Вчора ввечері був на весіллі, вживав алкоголь. 5 років тому переніс закриту черепно-мозкову травму, забій головного мозку, після чого виникли поодинокі судомні напади з втратою свідомості, однак хворий протиепілептичного лікування не приймав. Який препарат необхідно першочергово ввести для надання невідкладної допомоги?

A * Сібазон

BСульфат магнію

CОксибутират натрію

DАміназин

EТіопентал натрію

546

У хворої С., 35 років, під час проведення ультразвукового обстеження сонних і вертебральних артерій виникло запаморочення, загальна слабкість, нудота, затруднене дихання і розвинулась непритомність протягом 20 с. Об-но: шкіра бліда, АТ -

90/ 60 мм рт. ст., ЧСС - 96 уд/хв. Зниження реакції на світло. Вогнищевих неврологічних симптомів не виявлено На електроенцефалограмі і ехоенцефалограмі патологічних змін

не встановлено. Ваш попередній діагноз ? A * Синкопальний стан

BЕпілептичний напад

CМалий ішемічний інсульт

Материалы testcentr.org.ua

DТранзиторна ішемічна атака

EВагоінсулярний криз

547

Хворий 48-ми років в непритомному стані доставлений до лікарні. В анамнезі – зловживання алкогольними напоями. Об-но: шкіра бліда, на тулубі „судинні зірочки‖, печінковий запах з роту, язик обкладений коричневим нальотом. Розширення підшкірних вен передньої стінки живота (caput medusae). Наявність вільної рідини у черевній порожнині. Гепатомегалія. Спленомегалія. Набряки нижніх кінцівок. Який стан виник у хворого?

A Гостра печінкова недостатність

BГіпоглікемічна кома

CГіперглікемічна кома

DПрободіння виразки шлунка

EГостра шлунково-кишкова кровотеча

548

Больной К. 37 лет предъявляет жалобы на боли в поясничном отделе позвоночника, усиливающиеся при ходьбе, ограничение подвижности, отек правой половины живота. В анамнезе очаговый туберкулез. Рентгенологически: деструкция смежных поверхностей тел 1-2 поясничных позвонков, высота тел позвонков снижена, межпозвоночная щель не определяется. УЗИ брюшной полости: определяется в забрюшинном пространстве образование 15х20 см, эхо признаки жидкости. О каком диагнозе должен подумать врач?

A *Туберкулезный спондилит поясничного отдела.

BПерелом тела 1-2 поясничных позвонков.

CМетастатическое поражение позвоночника.

DСпондилолистез поясничного отдела позвоночника.

EОстеохондроз.

549

Больная 43-х лет доставлена в тяжѐлом состоянии. Болеет болезнью Аддисона. Постоянно принимала преднизолон. В течение недели прекратила приѐм. Об-но: сопорозное состояние, кожа и видимые слизистые пигментированные, тургор кожи и мышц снижен. Тоны сердца приглушены, учащены, АД60/40 мм рт.ст., ЧСС96/мин. В крови: Na120 ммоль/л, K- 5,8 ммоль/л. Дефицит какого гормона играет ведущую роль в развитии данного осложнения?

A * Кортизола

BКортикотропина (АКТГ)

CАдреналина

DНорадреналина

EАдростендиона

550

В холодное время года в приемный покой доставлен пациент, извлеченный из открытого водоема. Контакта дыхательных путей с водой не было. Возбужден, бледен, жалуется на боль, онемение рук и ног, холодовая дрожь. ЧДД 22 в 1 мин., АД 120/90 мм рт.ст., пульс 110 в 1 мин., ректальная температура 34,5(С. Какой вид согревания показан больному?

A *Пассивное согревание

BИнфузия растворов 37,0(С

CСогревающие компрессы

DТеплая ванна

EГемодиализ с согреванием крови

Материалы testcentr.org.ua

551

Пациент 60 лет, жалуется на практически постоянное чувство тяжести и переполнения в эпигастрии, усиливающееся после еды, отрыжку с тухлым запахом, иногда рвоту съеденной 1-2 дня назад пищей, похудение. 12 лет назад впервые выявлена язва пилорического канала. Отмечал периодические ―голодные‖ боли, по поводу которых принимал ранитидин. Ухудшение в течение 3-х месяцев. Объективно: определяется ―шум плеска‖ в эпигастрии. О каком осложнении идет речь?

A * Стеноз пилоруса.

BПенетрация язвы желудка.

CФункциональный спазм привратника.

DИнородное тело желудка (безоар).

EМалигнизация язвы желудка.

552

Больной Б., 48 лет. Контакт формальный. Ориентировка в месте, времени, собственной личности сохранена. Возбужден, на месте удерживается с трудом. На лице страх, постоянно оглядывается на окно, дверь, просит покрепче их закрыть. На вопрос: ―Что происходит?‖, ответил: ―Меня преследуют и хотят убить‖. Тактика лечения?

AНейролептики

BАнксиолитики

CАнтидепрессанты

DПрепараты лития

EСнотворные

553

Больной Д., 23 года, на приеме у врача внезапно замолчал, замер на несколько секунд, глаза остекленели, синхронно поднял обе руки, всхлипнул, упал, мышцы тела то напрягались, то расслаблялись в течение 3 мин., затем после непроизвольного мочеиспускания уснул на 20 мин. Состояние амнезировал. Дополнительное обследование после приступа:

AЭлектроэнцефалография

BРеоэнцефалография

CМагнитно-резонансная томография

DРентгенография костей черепа

EАксиальная компьютерная томография

554

Больной 68 лет принимал около года диклофенак по поводу болей в коленных суставах. Накануне вечером после плотного ужина неожиданно появился жидкий стул черного цвета, резкая слабость, однократная рвота, после которой он потерял сознание. Бригадой скорой помощи доставлен в клинику. Объективно в сознании, несколько заторможен, бледен, дыхание 20 в минуту, пульс 102, АД 110/70. Живот мягкий, чувствительный в эпигастрии. Укажите наиболее вероятный диагноз:

A* Желудочно-кишечное кровотечение.

BПищевое отравление.

CИнфаркт миокарда.

DОстрое нарушение мозгового кровообращения.

EТромбоз мезентериальных артерий.

555

Хвора З., 64 років, раптово впала на вулиці. Констатовані відсутність свідомості, пульсації великих судин, серцевої діяльності. Зіниці вузькі, дихання рідке, поверхневе. З чого треба починати реанімаційні заходи у хворої З.?

A З удару кулаком по груднині

BЗ інтубації трахеї й штучної вентиляції легень

CЗ внутрішньовенного введення строфантину