Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт по практиці (2).docx
Скачиваний:
63
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
80.39 Кб
Скачать

7.Облік коштів, розрахунків та інших активів.

Підприємства постійно підтримують фінансові взаємовідносини з іншими підприємствами, організаціями та робітниками підприємства і окремими особами. Тобто вони здійснюють як готівкові так і безготівкові розрахунки. Для цього кожне підприємство має касу для розрахунків готівкою і відкриті в установах банків розрахункові рахунки для безготівкового обігу, а також зберігання власних коштів. Сучасні умови існування підприємств, а також процеси, що протікають в економіці України ще раз підтверджують важливість і необхідність грошових коштів для здійснення фінансово-господарської діяльності суб'єктів підприємництва. Тому на кожному підприємстві повинні створюватися всі умови для ретельного контролю за оприбуткуванням, видачею та рухом грошових коштів.

Рахунок 30 "Каса" призначений для узагальнення інформації про наявність та рух грошових коштів в касі.

Рахунок 30 "Каса" має такі субрахунки:

301 "Каса в національній валюті"

302 "Каса в іноземній валюті"

За дебетом рахунку 30 "Каса" відображається надходження грошових і коштів в касу організації, за кредитом - виплата грошових коштів із каси.

Правила ведення касових операцій регламентуються "Порядком ведення касових операцій в національній валюті України", затверджених постановою НБУ від 2 лютого 1995р. № 21.

Типові форми первинного обліку затверджено Наказом Мінстату України "Про затвердження типових форм первинного обліку касових операцій" N 51 від 15 лютого ,1996 р., який встановлює такі типові форми по обліку касових операцій:

КО-1 "Прибутковий касовий ордер";

КО-2 "Видатковий касовий ордер";

КО-3 "Журнал реєстрації прибуткових та видаткових касових документів";

КО-3а "Журнал реєстрації прибуткових та видаткових касових документів";

КО-4 "Касова книга";

КО-5 "Книга обліку прийнятих та виданих касиром грошей". Рахунок 31 "Рахунки в банках"

Рахунок 31 "Рахунки в банках" призначено для обліку наявності та руху грошових коштів, що знаходяться на рахунках в банку, які можуть бути використані для поточних операцій.

Рахунок 31 "Рахунки в банках" має такі субрахунки:

311 "Поточні рахунки в національній валюті"

313 "Інші рахунки в банку в національній валюті"

За дебетом рахунку 31 "Рахунки в банках" відображається надходження грошових коштів, за кредитом - їх використання.

Банківські операції регламентуються Інструкціями НБУ № 3 "Про відкриття банківських рахунків", № 7 "Про безготівкові рахунки". Рахунок 33 "Інші кошти" та про членські поточний

На рахунку 33 "Інші кошти" ведеться узагальнення інформації про наявність та рух грошових документів у національній валюті, які знаходяться в касі організації (поштових марок, сплачених проїзних документів, сплачених путівок до санаторіїв, пансіонатів, будинків відпочинку тощо), кошти в дорозі, тобто перераховані профспілковою організацією профспілкові внески в останніх числах місяця і зараховані на рахунок в перших числах наступного місяця.

Рахунок 33 "Інші кошти" має такі субрахунки:

331 "Грошові документи в національній валюті"

333 "Грошові кошти в дорозі в національній валюті"

За дебетом рахунку 33 "Інші кошти" відображається надходження документів у касу організації та коштів в дорозі, за кредитом грошових документів та списання коштів у дорозі після їх зарахування на відповідні рахунки.

Аналітичний облік грошових документів ведеться за їх видами. Рахунок 35 "Поточні фінансові інвестиції

На рахунку 35 "Поточні фінансові інвестиції" ведеться облік наявності та руху поточних фінансових інвестицій, у тому числі:інвестицій у цінні папери, облігацій державних та місцевих позик, депозитних сертифікатів, акцій тощо.

Рахунок 35 "Поточні фінансові інвестиції" має такі субрахунки:

351 "Еквіваленти грошових коштів"

352 "Інші поточні фінансові інвестиції"

За дебетом рахунку 35 "Поточні фінансові інвестиції" відображається придбання (надходження) еквівалентів грошових коштів та поточних фінансових інвестицій, за кредитом - зменшення їх вартості та вибуття.

Аналітичний облік ведеться за видами фінансових інвестицій.

Рахунок 37 "Розрахунки з різними дебіторами"

На рахунку 37 "Розрахунки з різними дебіторами" ведеться облік розрахунків за поточною дебіторською заборгованістю з різними дебіторами.

Рахунок 37 "Розрахунки з різними дебіторами" має такі субрахунки: 372 "Розрахунки з підзвітними особами" 377 "Розрахунки з іншими дебіторами"

За дебетом рахунку 37 "Розрахунки з різними дебіторами" відображається виникнення дебіторської заборгованості, за кредитом - її погашення чи списання.

На субрахунку 372 "Розрахунки з підзвітними особами" ведеться облік розрахунків з підзвітними особами. Сальдо субрахунку може бути як дебетовим, так і кредитовим. Такі показники відображаються розгорнуто.

На субрахунку 377 "Розрахунки з іншими дебіторами" ведеться облік розрахунків за різними операціями з організаціями, які надають послуги, постачають товарно-матеріальні цінності, усі види розрахунків з працівниками (крім розрахунків з оплати праці та з підзвітними особами), інші розрахунки.

Аналітичний облік ведеться за кожним дебітором, за видами заборгованості, термінами її виникнення й погашення. Рахунок 48 "Цільове фінансування і цільові надходження"

На рахунку 4 8 "Цільове фінансування і цільові надходження" ведеться облік та узагальнення інформації про наявність та рух коштів, отриманих для здійснення статутної діяльності відповідно до кошторису.

За кредитом рахунку 4 8 "Цільове фінансування і цільові надходження" відображаються кошти цільового призначення, отримані на статутну діяльність та на фінансування певних заходів, за дебетом - використані суми за певними напрямками, а також повернення невикористаних сум.

Аналітичний облік надходжень цих коштів та витрат проводиться за їх призначенням та джерелами надходжень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]