Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт по практиці (2).docx
Скачиваний:
63
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
80.39 Кб
Скачать

Індивідуальне завдання

Облік статутного та пайового капіталу

Облік статутного капіталу.

Статутний капітал відображає зафіксовану в установчих документах загальну вартість активів, які є внеском влісників ( учасників) ло капіталу підприємства.

Облік статутного капіталу ведуть на рахунку 40 “Статутний капітал”.Записи по рахунку 40 виконують тільки в разі збільшення або зменшення статутного капіталу, які здійснюють в установленому порядку, та після внесення відповідних змін в установчи документи підприємства.За кредитом рахунеа відображається збільшення статутного капіталу, за дебетом – його зменшення .Сальдо на цьому рахунку повинне відповідати розміру статутного капіталу, який зафіксовано в установчих документах підприємства, і, для акціонерних товариств, дорівнювати сумарній номінальній вартості випущених акцій підприємства.

При створенні акціонерного товариства спочатку в обліку відображаеться фактичне надходження активів від засновників після підписання установчого договору (для закритого акціонерного товариства) або підписки на акції після реєстрації їх випуску (для відкритого акціонерного товариства).

Оскільки на цьому етапі кошти засновників та передплатників залучаються до реєстрації випуску акцій, імовірність подальшого існування акціонерного товариства не визначена, а розмір статутного капіталу не закріплений установчими документами , надходження від потенційних акціонерів повинні відображатися по дебету рахунків з обліку активів,переданих акціонерами відповідно до укладених договорів, та по кредиту рахунка 68 ”Розрахунки за іншими операціями“ ( субрахунок 685 ”Розрахунки з іншими кредиторами“) за кожним учасником окремо. На суму внесків робиться запис:

Дебет 10 “Основні засоби“

Дебет 12 “Нематеріальні активи”

Дебет 14 “Довгострокові фінансові інвестиції”

Дебет 20 “Виробничі запаси”

Дебет 30 “Каса”

Дебет 31 ”Рахунки в банках”

Дебет 35 “Поточні фінансові інвестиції”

Кредит 68 “Розрахунки за іншими операціями”

У випадку, коли особа, яка підписалася на акції, розірвала договір, ій повертаються зроблені нею внески.

Також у випадку, коли після закінчення терміну підписки за рішенням установчих зборів підписуа була повністю або частково відхилена, кошти внесені особами,яким було відмовлено в підписці, повертаються.

На суму повернення коштів робиться запис:

Дебет 68 “Розрахунки за іншими операціями”

Кредит 30 “Каса”

Кредит 31 “Рахунки в банках”

Сума зареестрованого статутного капіталу відображається записом:

Дебет 46 “Неоплачений капітал”

Кредит 40 “Статутний капітал”

Облік пайового капіталу.

Пайовий капітал утворюється за рахунок пайових внесків спілок, кооперативних підприємств і організацій. Члени коопера­тиву чи спілки — це фізичні та юридичні особи, котрі формують юридичну особу — підприємство. Пайовий капітал формується у споживчій кооперації, колективних сільськогосподарських під­приємствах, житлово-будівельних кооперативах, кредитних спілках, виробничих кооперативах промисловості, будівництва та інших сферах господарської діяльності.

Кооперативні організації і підприємства утворюються й ор­ганізовують свою роботу на основі Закону України «Про коопе­рацію», відповідно до якого члени кооперативу не відповідають своїм майном за справи кооперативу; джерелами пайового капіталу є обов'язкові та додаткові пайові внески членів коопера­тиву як грошима, так і майном.

Розмір пайового капіталу визначається загальними зборами пайовиків. При вибутті з членів кооперативу обов'язково повер­таються пайові внески. При розподілі прибутку щорічно, за рішенням зборів пайовиків, повинні нараховуватися дивіденди, які можуть бути зараховані на поповнення паю за згодою влас­ників.

У кооперативах можливі два види реєстрованого капіталу — статутний і пайовий. Пайовий капітал, на відміну від статутного, може утворюватися безпосередньо за рахунок майна членів коопе­ративу, а також використовуватися на передбачувані статутом цілі.

Синтетичний облік ведеться у журналі 7 (за кредитом рахунка

41 «Пайовий капітал») аналітичний — у відомості за видами ка­піталу (види майна, надходження внесків членів кооперативу) та у розрізі колективних і індивідуальних членів. Оборотна відо­мість повинна відображати дані розрахунків кожного члена коо­перативу за пайовими внесками, дивідендами та їх отриманням, сальдо заборгованості на початок та кінець періоду.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]