Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт по практиці (2).docx
Скачиваний:
63
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
80.39 Кб
Скачать

4.Організація та облік розрахунків з оплати праці.

Узагальнення інформації про розрахунки з персоналом підприємства із оплати праці (за всіма видами заробітної плати, премій, допомоги і т. ін.), а також про розрахунки за не отримані у встановлений термін суми з оплати праці (розрахунки з депонентами) відповідно до Інструкції № 291 здійснюється на пасивному рахунку 66 "Розрахунки за виплатами працівникам".

Облік на даному рахунку ведеться в розрізі наступних субрахунків:

661 "Розрахунки за заробітною платою";

662 "Розрахунки з депонентами";

663 "Розрахунки за іншими виплатами".

За кредитом субрахунку 661 відображаються нарахована працівникам підприємства основна і додаткова заробітна плата, премії, інші нарахування, що входять до фонду оплати праці, за дебетом - їх виплата, а також суми утриманих податків, внесків, платежів за виконавчими документами, вартість отриманих матеріалів, продукції і товарів в рахунок заробітної плати і інші утримання з сум оплати праці персоналу.

Субрахунок 662 використовується тільки для відображення розрахунків за не отримані персоналом у встановлений термін суми оплати праці. У такому разі здійснюється запис за дебетом субрахунку 661 і кредитом субрахунку 662. При подальшій виплаті заробітної плати, що була депонована, дебетують субрахунок 662 і кредитують рахунок обліку активів, за допомогою яких погашається заборгованість із заробітної плати.

Субрахунок 663 використовується тільки для відображення розрахунків з персоналом у вигляді допомоги з тимчасової втрати працездатності або часткового безробіття та інших видів оплати праці, які не є заробітною платою.

Розрахунки з персоналом підприємства за іншими операціями, наприклад, за виданими позиками, здійснюється на субрахунку 377 "Розрахунки з іншими дебіторами" і/або 685 "Розрахунки з іншими кредиторами" залежно від виду заборгованості (дебіторської і/або кредиторської).

Аналітичний облік розрахунків з персоналом необхідно вести за кожним працівником, видом виплат і утримань.

Для відображення в бухгалтерському обліку сум нарахувань і утримань, пов'язаних з виплатою доходу персоналу підприємства, використовуються наступні рахунки (субрахунки):

1) субрахунок 641 "Розрахунки за податками" - за кредитом даного субрахунку відображається утримана сума податку з доходів фізичних осіб, за дебетом - його сплата;

2) рахунок 65 "Розрахунки за страхуванням" - використовується для обліку розрахунків за внесками на обов'язкове державне соціальне страхування, за індивідуальним страхуванням персоналу підприємства, страхуванням майна і за іншими розрахунками за страхуванням. За кредитом рахунку 65 відображаються нараховані зобов'язання за страхуванням, а також отримані від органів страхування кошти, за дебетом - погашення заборгованості і витрачання коштів страхування на підприємстві.

Даний рахунок ведеться в розрізі субрахунків:

- 651 "За пенсійним забезпеченням" ведеться облік розрахунків з Пенсійним фондом України за внесками на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування;

- 652 "За соціальним страхуванням" ведеться облік розрахунків з Фондом соціального страхування України за внесками на обов'язкове соціальне страхування.

- 653 "За страхуванням на випадок безробіття" - ведеться облік розрахунків з Фондом соціального страхування України за внесками на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття;

- 654 "За індивідуальним страхуванням" - ведеться облік розрахунків зі страховими організаціями за індивідуальним страхуванням персоналу підприємства, у разі добровільного страхування і по обов'язковому страхуванню, встановленому законодавством;

- 655 "За страхуванням майна" - ведеться облік розрахунків по страхуванню майна підприємства і майна працівників підприємства. Такі страхові платежі підлягають перерахуванню страховим організаціям;

- 656 "За страхуванням від нещасних випадків" - ведеться облік розрахунків по внесках до Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві.

Аналітичний облік необхідно вести за кожним видом внесків і відрахувань, в розрізі страхувальників і окремих договорів страхування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]