Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична №1.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
5.18 Mб
Скачать

7.7. Опишіть методи стимулювання роботи мерчандайзера і його кар’єрний ріст.

З кожним роком збільшується пропозиція на ринку праці мерчандайзерів. Виробники продуктів харчування, побутової техніки, будівельних матеріалів, ліків, інтернет-карток, мобільних телефонів, усілякі роздрібні мережі, агентства по наданню послуг зовнішніх мерчандайзерів – всі вони створюють нові робочі місця для мерчандайзерів. При такій широкій пропозиції на ринку праці потенційні працівники, вибираючи компанію, орієнтуються на рівень заробітної плати, складність виконання завдань і різні соціальні привілеї.

Мерчандайзер повинен бути відповідальним. Незважаючи на те, що роботу мерчандайзера контролюють і супервайзери, і торговельні представники, і аудитори, перевірити 100% його відвідувань неможливо. Мерчандайзер повинен контролювати себе сам. У роботі мерчандайзеру доводиться багато спілкуватися з персоналом магазинів різних рівнів від продавця до директора. Отже, він повинен бути комунікабельним і мати гарні презентаційні навички.

Мерчандайзер повинен бути кмітливим. Не завжди можливо для кожної торговельної точки намалювати планограму. Найчастіше мерчандайзер повинен правильно застосувати мерчандайзингові правила й самостійно визначити найкраще розташування товару на місцях продажів.

Знайти мерчандайзера не дуже складно,складніше зацікавити його працювати на вас. Основна частина мерчандайзерів – студенти. Для більшості з них мерчандайзинг – тимчасова робота, і вони не зв’язують ні своє майбутнє, ні кар’єру з напрямком торговельного маркетингу й маркетингу взагалі, так само, як і домогосподарки, що були вчителями, лікарями й т.д. Основний мотив для них – гроші. Для того, щоб залучити мерчандайзера, досить запропонувати більші гроші або менше завантаження. Але це ще не гарантує того, що він буде працювати тільки на вас. Потреба в гарних мерчандайзерах нині дуже висока, і деякі працюють одночасно на декількох виробників. При цьому мова не йде про легальне обслуговування кількох клієнтів через агентство, мерчандайзери одночасно значаться в командах у різних виробників, а виробники просто не знають про це.

Ще однією проблемою є недостатня кількість інструментів для мотивації такого персоналу. Досвідчений мерчандайзер знає собі ціну, він не буде працювати менш ніж за 300 у.о. Грошова мотивація має обмежений вплив. Необхідно продумувати не грошову мотивацію мерчандайзерів ( змагання, соціальний пакет, можливість кар’єрного росту, можливість навчатися у ВНЗ без втрати робочого місця й т.д.). Усе це підвищує вартість команди.

У керуванні персоналом існує поняття “негрошова мотивація”. Є вона й у мерчандайзерів. Мерчандайзери компаній, у яких заробітна плата не перевищувала 200 дол., говорять: “Нам подобається працювати в цій компанії – гарний клімат, зручна організація робочого дня, простий документообіг, є можливість мати відпускну за бажанням”. Усі ці моменти має сенс взяти на озброєння й тим компаніям, які платять багато.

Крім усього іншого, жодна людина не розраховує все життя працювати мерчандайзером в одній компанії. Рутинна робота теж штовхає людей на пошуки нового місця. Тому корисно проводити періодичні тренінги, командні заходи, а також створювати можливість росту ( аудитор, торговельний представник, супервайзер, позиція у відділі торговельного маркетингу й т.д.).

28

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]