Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (2).docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
87.9 Кб
Скачать

35 Організація фізичного виховання у вузі

36

4.1. Основні положення та вимоги навчальної програми з фізичної культури для вуЗів

Згідно трактуванні сучасних підручників фізичне виховання - ценавчання рухам, розвиток фізичних якостей людини. У всіхвітчизняних словниках навчання і розвиток трактуються не як виховання, аяк освіта.

Фізична освіта в сучасній науці розглядається яксистемне освоєння людиною раціональних способів керування своїмирухами, придбання таким шляхом необхідного в житті обсягурухових умінь і навичок.

Фізична освіта у навчальних закладах озброює студентівзнаннями про вплив фізичних вправ на організм людини, розвиваєфізичні якості (здібності), рухові навички, забезпечуєфізичну підготовку молоді до життя, суспільно-політичноїдіяльності.

Метою фізичної освіти студентської молоді слід вважатиформування системи спеціальних знань, що дозволяють оперувати загальнимипоняттями, закономірностями, принципами, фактами, правилами теорії тапрактики фізичної культури.

У освітню діяльність викладачі фізичного виховання,тренери повинні включати компоненти, які відносяться до духовній сферістудентів, - це зміст думок і почуттів, ціннісних орієнтацій, ступіньрозвитку інтересів і потреб, переконань, що в кінцевому підсумкувизначає їх соціальну діяльність та сприяє підготовці гармонійнорозвинених висококваліфікованих фахівців народного господарства.

Одне з найважливіших завдань фізичної освіти - навчити студентівкористуватися набутими знаннями. Небезпека перетворення знань в «Порожній багаж" зароджується в молоді роки. У цьому віці розумовадіяльність пов'язана з придбанням все нових і нових умінь і навичок. Іякщо ці уміння і навички тільки засвоюються і не застосовуються на практиці,знання поступово виходять за сферу духовного життя молодих людей, відділяючисьвід їхніх інтересів і захоплень. Окрім виконання специфічної функції фізична освітасприяє більш ефективному вирішенню функцій освіти, а також йоговидів - розумового, політичного, професійного і т. д. Таким чином, фізична освіта як вид освіти єспеціально організований і

37

свідомо керований педагогічний процес,спрямований на всебічний фізичний розвиток студентської молоді, їхспецифічну підготовку до виконання соціальних обов'язків у суспільстві.

Фізична освіта у вузі вирішує наступні завдання:

1. Виховання у студентів свідомості, високих моральних, вольових іфізичних якостей, підготовка їх до високопродуктивної праці.

2. Професійно-прикладна фізична підготовка студентів з урахуваннямособливостей майбутньої трудової діяльності.

3. Придбання необхідних знань з основ теорії, методики іорганізації фізичної культури; підготовка до роботи в якості громадських інструкторів та суддів по спорту.

5. Виховання у студентів переконаності в необхідності виконаннятижневого рухового режиму.

6. Підвищення спортивної майстерності студентів-спортсменів.

Загальне керівництво фізичною освітою студентів, а такожорганізація контролю за станом їх здоров'я покладено на ректора вузу, апроведення занять здійснюється адміністративними підрозділами ігромадськими організаціями. Відповідальність за постановку і проведеннянавчального процесу з фізичного освіти студентів відповідно донавчальним планом і вузівської програми покладена на кафедру фізичноговиховання вузу. Медичне обстеження і спостереження за станомздоров'я студентів протягом навчального року проводяться студентськоїполіклінікою або здравпунктом вузу.

Масова оздоровча фізкультурна та спортивна робота проводитьсяспортивним клубом спільно з кафедрою фізичного виховання ігромадськими організаціями вузу.

Головним результатом функціонування системи фізичної освітиє всебічний фізичний розвиток людини - фізична культураособистості (фізична підготовленість, фізична готовність або фізичнадосконалість), що забезпечує успішне оволодіння нею та виконання тих чиінших завдань, поставлених перед суспільством.Форма фізичної освіти - це внутрішня організація йогозмісту, для якого

38

обов'язковою умовою є єдність івзаємодія складових елементів, чітко встановлений порядокпедагогічного процесу відповідно до його метою і завданнями.

Навчальні заняття (обов'язкові, практичні, теоретичні, практикуми -консультації) є основною формою фізичного освіти іплануються в навчальних планах з усіх спеціальностей.

Консультативно-методичні заняття доцільно проводити також уперіоди екзаменаційних сесій, навчальних практик, військових зборів, воздоровчо-спортивних таборах. Бажано використовувати екстенсивні  (неінтенсивні) варіанти різних методів тренування. Для студентів знедостатнім рівнем фізичної підготовки або пропустили плановізаняття проводяться додаткові заняття.

Індивідуальні заняття студентів проводяться у поза-навчальний час зазавданням викладачів кафедри фізичного виховання в самодіяльнихсекціях (групах) студентського спортивного клубу або колективуфізкультури. Вони дозволяють збільшити загальний час занять фізичнимивправами, сприяють прискоренню процесу фізичного розвитку,є одним із шляхів впровадження фізичної культури в побут і відпочинокстудентів.

Зміст фізичної освіти - це сукупність такихспецифічних компонентів (ідеомоторних навчання і фізичне виховання),єдність і взаємодія яких забезпечує найбільш ефективний процесвсебічного фізичного розвитку студентської молоді, підготовку допраці і захисту Батьківщини.

Зміст курсу фізичної освіти укладена в програмі зфізичного виховання студентів. У програмі дотримуються спадкоємність,послідовність занять фізичними вправами та взаємозв'язок з іншимипрограмами.

Навчальний матеріал програми складається з теоретичного, методичного тапрактичного розділів.

Теоретичний розділ програми передбачає оволодіння студентамизнаннями з основ теорії та методики фізичної освіти. Навчальнийматеріал повідомляється у формі лекцій, бесід, на практичних заняттях, атакож засвоюється шляхом самостійного вивчення студентами навчальної таспеціальної літератури.

39

Практичний розділ програми базується па науково обгрунтованихзалікових нормах, вимогах і містить навчальний матеріал для всіх навчальнихвідділень, у зміст занять яких входять такі розділи: легкаатлетика, гімнастика, плавання, лижний спорт, туризм, спортивні ігристрілянина.

В усі курси навчання включається матеріал з професійно -прикладної фізичної підготовки стосовно до профілюючихспеціальностями.

У практичному розділі програми матеріал доцільно розподіляти вВідповідно до основних частинами (видами) фізичної культури - фізичнеосвіта, спорт, фізична рекреація, рухова реабілітація. Коженвид включає елементи з інших частин. Всі вони повністю задовольняютьпотреби студентів (всіх навчальних відділень) у всіх видах руховоїдіяльності, спрямованої на вдосконалення, оздоровлення, загартовуванняорганізму.

40