Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (2).docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
87.9 Кб
Скачать

3.3. Фізична культура як вид культури суспільства

Для розуміння місця і значення фізичної культури в суспільствінеобхідно мати уявлення про загальну культуру людства. З одногобоку, це процес матеріальної і духовної діяльності людей, з іншого --продукт цієї діяльності, її результат.

Культура являє собою не абстрактну діяльність, а їїякісний бік, яка відображається у результатах матеріальної тадуховної сторін діяльності людини і суспільства.

Людина в сфері культури здійснює діяльність у трьох аспектах:

1. Пізнає ( «споживає») культуру, зафіксовану в духовних іматеріальних цінностях, створених попереднім людським досвідом.

2. Діє в суспільному середовищі як носій певних культурнихцінностей.

3. Створює нові культурні цінності, які стають базою длярозвитку культури наступних поколінь.

Таким чином, культура - історично певний рівень розвиткусуспільства, творчих сил і здібностей людини, виражений в типах іформах організації життя і діяльності людей, а також у створюваних нимиматеріальних і духовних цінностях. У більш вузькому сенсі - це сферадуховного життя людей. Вона включає предметні результати діяльностілюдей, а також людські сили і здібності, що реалізуються в діяльності.

Фізична культура - це особлива і самостійна галузь культури,яка виникла і розвивалася одночасно з загальнолюдської культурою іє її органічною частиною. Вона задовольняє соціальні потреби вспілкуванні, грі та розваг, у деяких формах самовираження особистостічерез соціально-активну корисну діяльність.

Історично культура виникає як об'єктивно необхідна діяльністьлюдини, спрямована на перетворення навколишньої природи і людськоїсутності в інтересах особистості і суспільства. Іншими словами, сутністьлюдини проявляється в продуктах його духовної, матеріальної, фізичної таінших видах культури, які поступово стають самостійнимивидами соціальної діяльності зі своїми конкретними цілями, завданнями,функціями, змістом та іншими ознаками. Тому фізичну культуруслід розглядати і як діяльність, і як її результати.

30

В інтересах вдосконалення людини фізична культуравикористовує фізичні вправи, природні сили природи,гігієнічні фактори, режим праці, побуту, харчування і відпочинку. Вона повиннавсіляко сприяти зростанню економічного і оборонного потенціалукраїни, задоволення духовних потреб людей, бути дієвимзасобом всебічного гармонійного розвитку особистості, формуванняактивної життєвої позиції.

Фізична культура - одна з тих областей соціальної діяльності, вякої формується і реалізується соціальна активність людей. Вона відображаєстан суспільства в цілому, є однією з форм прояву його соціальної,політичної та моральної структури. Все це свідчить про те, щофізична культура є природною частиною культури суспільства.

31

3.4 Фізична культура як частина культури особистості

Фізична культура особи включає все те, що використовував і чогодосяг людина окрім того, що йому дала природа в розвитку фізичнихздібностей, рухових якостей, стану здоров'я, і все те, щостало в цьому плані результатом його діяльності, фізичної та духовноїактивності, спрямованої на самовдосконалення; це «людська» (а нетільки природна) форма людини.

Фізична культура поряд з культурою в цілому покликана формувативсебічно розвинену особистість, головного суб'єкта (і об'єкта) історичногопроцесу.

Основними матеріальними цінностями фізичної культури особистостіє необхідний обсяг рухових навичок та вмінь, визначенийрівень розвитку ос-новних фізичних і спеціальних якостей, функціональнихможливостей різних органів і систем організму. Вони складаютьматеріальну основу життєвих сил кожної людини, фундамент його робочоїсили і виступають в якості обов'язкового засобу здійснення будь-якоговиду людської діяльності.

До духовних цінностей фізичної культури особистості відносятьсясукупність спеціальних знань в області всебічного фізичногорозвитку, ідеали фізичної досконалості (спортивної майстерності), дояких прагне кожна конкретна людина, уявлення про способи їхдосягнення, знання особливостей того чи іншого виду спорту, його історію,перспективи розвитку і т. д.

Фізичну культуру особистості визначають фізична підготовленість,фізична готовність і фізичну досконалість.

Культурний рівень людини - це ступінь його залучення до процесівтворення і «споживання» цінностей в різних галузях культури --духовної, політичної, фізичної та ін Це і ступінь задоволенняпотреб людини в продуктах культури. Наприклад, ступіньзадоволення потреб у рухах, фізичних вправахбезпосередньо залежить від стану його здоров'я.

Одним з критеріїв культурного рівня людини є їїздатність правильно, з більшою користю для себе і суспільства, витрачативільний час. Насичення вільного часу рухової діяльністю,пов'язаної з фізичними вправами, дає насолоду людині, зберігаєйого сили і здоров'я, дозволяє творчо працювати.

32