Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

BGD

.pdf
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
1.44 Mб
Скачать

Рис. 8.3. Схема структури управління БЖД в Украіні

Найбільш розвинену систему управління безпекою життєдіяльності подано структурою Міністерства надзвичайних ситуацій. У ній присутні практично всі служби, що мають оперативно і стратегічно реагувати на події, які відбуваються в Україні та за її межами. У структуру МНС України ввійшли управління пожежної безпеки, державний фонд страхування документації.

На соціальному рівні питаннями БЖД займається міліція, місцеві правові виконавчі органи влади, середні спеціальні і державні навчальні заклади, керівники підприємств, громадські організації. Значна роль у цьому приділяється родині. Дуже багато у вирішенні питань БЖД на соціальному pівні залежить від культури сімейних відносин, освіти та виховання. Засоби

масової інформації на місцевому регіональному рівні допомагають у вирішенні цих важливих питань.

На індивідуальному рівні вирішення питань БЖД цілком визначається знаннями і досвідом індивідуума, а тому управління БЖД здійснюється мозком людини. Його якість буде багато в чому визначатися діями і вчинками людини, станом її здоров'я,в тому числі психіки.

Систему управління БЖД необхідно формувати, починаючи з індивідуального рівня, що визначається генетично закладеною программою.

4.Стратегічний розвиток України у світі завдань забезпечення сталого розвитку людства.

Сталий розвиток суспільства – це сучасна найбільш поширена концепція взаємодії суспільства і природи, якою зараз керуються передові країни світу. [19]

Фахівці ООН розробили методику визначення індексу людського розвитку, який складається з трьох компонентів: тривалості життя, рівнів освіти (письменності та охоплення навчанням), а також матеріального добробуту населення. Ці складові вводять у загальні розрахунки за спеціальними формулами і одержують зведений ІЛР кожної країни. ІЛР розраховується як середнє зважене індексів вимірів людського розвитку (довголіття характеризується одним показником, освіченість - двома, матеріальний добробут - одним):

де:

Мj і mj - максимальне та мінімальне значення показників людського розвитку;

Хj : Х1 - очікувана тривалість життя при народженні (мінімальне значення - 25 років, максимальне - 85 років):

Х2 - грамотність дорослого населення (0% і 100%);

Хз - повнота обсягу навчанням в початковій, середній та вищій школах (0% і 100%);

Х4 - спеціальний індикатор матеріального добробуту, розраховується як десятковий логарифм реального валового внутрішнього продукту (ВВП) на душу населення (100 і 40000 доларів);

αj - коефіцієнти вагомості показників, підібрані таким чином, щоб три виміри людського розвитку мали рівну вагу (α1 = 1/3, α2 = 2/9, α3 = 1/9, α4 = 1/3).

Для кожної країни ІЛР є відносною величиною від 0,000 до 1,000. Рівень ІЛР, який складає від 0,8 до 1, вважається високим, від 0,5 до 0,8 - середнім, менше 0,5 - низьким. Місця країн у загальносвітовому рейтингу визначаються за зменшенням цих показників.

Висновок:

Управління безпекою життєдіяльності – це одна з функцій будь-якої організованої системи, що забезпечує збереження її зумовленої структури, підтримання режиму діяльності, реалізації програм та цілей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]