Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практю Скульптура 1курс.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
5.47 Mб
Скачать

Завдання 3. Ліплення розетки

Завдання полягає в тому, щоб студент виліпив з натури розетку, яка розташована на площині. Розетки бувають складної форми, які мають в собі декоративні елементи біологічної форми, а також декоративні елементи геометричної форми, яка може повторюватися у певному ритмі, являючи собою декоративний об’ємний орнамент.

Мета завдання:

- ознайомити студентів з ліпленням розетки як елементу архітектури, який може використовуватися при прикрашанні екстер’єру та інтер’єру споруди, який має свої певні закони, вплетаючись в архітектури відповідно до особливостей стилю,

- показати студентам розвиток рельєфу, який містить в собі об’ємний малюнок, на площині;

- розвинути у студентів відчуття ритму й просторового уявлення.

Вимоги до роботи: студент повинен передати пропорції, характер, основний малюнок розетки, розвиток об’єму на відповідний рівень висоти і глибини, а також передати ритм об’єму та характерні відмінності різних елементів один від одного.

Етапи виконання роботи

1 Побудова каркасу.

2 Прокладання плінта із пластиліну на дошці.

3 Нанесення малюнку на плінт.

4 Прокладання висоти і глибини об’єму по малюнку.

5 Проліплення характеристики об’єму.

6 Пророблення основних характерних деталей об’єму.

7 Надання щільності об’єму.

Перший етап. Побудова каркасу розетки полягає у тому, що студент повинен підготовити дошку (розмір 40х40см) на дерев’яній підпорі таким чином, щоб дошка була під кутом 45°. Підпору треба закріпити з дошкою дуже міцно, щоб запобігти хитання дошки, за допомогою шурупів або цвяхів.

Другий етап. Прокладання плінта полягає у тому, що студент має прокласти дошку пластиліном, вимірявши плінт розетки, її основні пропорції, ширину і довжину по вертикалі і горизонталі, відступаючи від краю дошки саме менше 1-2 см.; висота плінта приблизно 1,5-2 см ( в залежності від характеристики плінта самої розетки). Плінт повинен бути зліпленим таким чином, щоб був рівним, гладким. Для цього можна використовувати стеку.

Третій етап. Нанесення малюнку силуету орнаменту розетки. Робиться це на гладкій поверхні плінта за допомогою стекі таким чином, щоб малюнок відповідав характеристиці і пропорціям натури.

Четвертий етап. Прокладання висоти і глибини об’єму по малюнку. По малюнку студент повинен прокласти основні глибини й найвищі точки, а також заложити пластиліном весь силует малюнку таким чином, щоб утворився на поверхні плинта не тільки малюнок силуету розетки, а її реальний об’єм з передачею основних пластичних якостей характеристики даної форми.

П’ятий етап. Щоб проліпити характеристику об’єму, студент повинен роздивлятися розетку як можна більше з усіх ракурсів, виділити основні пластичні якості розетки; за допомогою стекі можна намічати внутрішню форму самого об’єму розетки, тобто малювати в середині прокладеної форми таким чином, щоб відмічати основні висоти, основні глибини, основні напрямки руху форми, а також початок і кінець форми.

Шостий етап. Для того, щоб проробити основні характерні деталі, студент повинен за допомогою стекі намітити ці деталі, потім прокласти їх об’єм пластиліном поверх вже прокладеного основного об’єму, тобто зробити рельєф на рельєфі. Головне в цьому – підкорити деталь великій формі.

Сьомий етап. Щоб придати щільність об’єму, треба заложити всі западини на площині форми пластиліном, а також натянути форму з однієї точки до іншої, щоб траєкторія площини максимально відповідала характеру натури.