Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практю Скульптура 1курс.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
5.47 Mб
Скачать

Міністерство освіти та науки України

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ БУДІВНИЦТВА ТА АРХІТЕКТУРИ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ВИКОНАННЯ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

З ДИСЦИПЛІНИ «СКУЛЬПТУРА»

Харків 2006

Міністерство освіти та науки України

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ БУДІВНИЦТВА ТА АРХІТЕКТУРИ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ВИКОНАННЯ ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

З ДИСЦИПЛІНИ «СКУЛЬПТУРА»

Харків 2006

Методичні вказівки до виконання практичних занять з дисципліни «Скульптура» для студентів-архітекторів І курсу/ Укладачі О.Д. Іванов, В.С. Кочмар. - Харків: ХДТУБА, 2006.-18 с.

Кафедра образотворчого та декоративного мистецтва

Рецензент Игнатьева Н.В.

ВСТУП

Архітектура і скульптура - два види мистецтва: мистецтво архітектури, творення та мистецтва скульптури. Вони створюють середовище, у якому мешкає та працює людина. Ці два види творчої праці людини містять вміння будувати та вміння утворювати у матеріалі об`ємні простори. Архітектура і скульптура - мовчазний та тихий світ, це свій, особливий світ - світ об`ємів, форми та просторових споруд. Ці два види мистецтва мають багато спільного та часто доповнюють один одного.

Виховуючи спеціаліста-архітектора, який займається створенням просторових споруд, архітектурна школа звертається до дисципліни "скульптура", яка допомагає розвити у студента вміння працювати з об`ємною формою, виявляти конструктивні характеристики, тектоніку, розвиває вміння гармонізації пропорційних характеристик форми, взаємодію форми з простором, вивчає властивості різних матеріалів.

Дисципліна «Скульптура» посідає щільне місце у вихованні майбутнього архітектора. Вона включає до себе ознайомлення з основами ліплення, розвитком об’єму пластичної форми зсередини, а також сприяє розвитку об’ємно-просторового мислення та тактильних відчуттів реальної трьохмірної форми. Скульптура та архітектура як форми пластичного мистецтва знаходяться у тісному взаємозв’язку, мають спільні закони розвитку, тому практичне вивчення студентами дисципліни «Скульптура» дуже важливе для їх майбутньої професійної діяльності.

Метою даних методичних вказівок є надання допомоги студентами у проведенні практичних занять, формуються мета завдання, вимоги до роботи, визначаються етапи виконання та робиться аналіз можливих помилок при виконанні завдань.

Завдання 1. Ліпка простих геометричних тіл (куля, куб)

Завдання полягає у тому, щоб студент виліпив з натури натюрморт з двох простих геометричних тіл (куба та кулі) таким чином, щоб куля ідеально вписувалась у куб, стоячи зверху на ньому (посередині) і в цілому вписувалась в один блок.

Мета завдання: ознайомити студентів з основами ліплення через прості геометричні форми, розвити в них просторове мислення, а також відчуття форми на дотик. Студент повинен засвоїти, що в основі ліпки лежать закони архітектоніки, а також те, що форма розвивається з середини органічним засобом.

Вимоги до роботи: студент повинен передати пропорції, характеристику двох предметів, вписати їх в спільний блок таким чином, щоб робота була урівноважена з усіх точок огляду, а також досягнути найбільшої щільної структури предметів і в цілому композиції. Студент повинен виконувати ліпку обох предметів одночасно з метою досягнення цільності композиції.