Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практю Скульптура 1курс.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
5.47 Mб
Скачать

Завдання 2. Ліплення балясини

Завдання полягає у тому, щоб студент виліпив з натури геометричну форму балясини таким чином, щоб передати основні конструктивні архітектурні особливості пропорцій характеру та форми об’єму.

Мета завдання полягає у тому, щоб студент мав змогу відчути пропорції форми, а також сполучати прості геометричні форми, які в кінцевому вигляді утворюють більш складну геометричну форму – балясину, а також передати архітектоніку даного предмету.

Вимоги до роботи: студент повинен передати пропорції, характеристику балясини, вписати її в один блок таким чином, щоб робота була урівноважена з усіх точок огляду, досягнути найбільшої щільної структури форми, плавного переходу однієї форми в іншу, а також жорсткої вставки однієї форми в іншу, підкреслити конструктивні архітектурні особливості форми.

Етапи виконання роботи

1. Побудова каркасу.

2 Підготовка пластиліну.

3 Виявлення основних співвідношень об’ємів.

4 Побудування характеристики і структури об’єму.

5 Проробка основних конструктивних особливостей балясини.

6 Ущільнення форми.

Перший етап виконання роботи - побудова каркасу (аналогічний першому етапу побудови каркасу для кулі та куба).

Другий етап – див. завдання 1.

Третій етап. Для виявлення основних співвідношень характеристики об’єму, як і у попередньому випадку, студент повинен керуватися власним відчуттям, а також перевіряти себе циркулем. Ліплення повинне починатися з загального прокладання пластиліну на каркас таким чином, щоб відразу найбільш наочно виявити характерні особливості форми, а також закласти основні пропорції переходу однієї форми в іншу, не відвертаючи уваги на другорядні деталі.

Четвертий етап – це основний, відповідальний етап роботи, на якому студент повинен взяти точно пропорції всіх співвідношень форми балясини, намітити основні деталі, а також придати їм характеристики таким чином, щоб форма була адекватною натурі по всіх параметрах її об’єму; надати формі виразність шляхом підкреслення перетікання однієї форми в іншу або жорстких вставок, а також прокладанням рельєфу на основній великій формі та приданням характеристики формі рельєфу.

П’ятий етап. Для того, щоб зробити пророблення основних конструктивних особливостей балясини, необхідно в першу чергу урівноважити всі геометричні об’єми, розклавши їх засобом аналізу форми на декілька частин таким чином, щоб вони з усіх точок були симетричними і достатньо щільно проліпленими. Те ж саме стосується рельєфу на основних великих об’ємах, якщо такі присутні. Також балясину необхідно витримати в цільному блоці, який також має бути чітко пробудованим з усіх точок.

Шостий етап. Для того, щоб досягнути ущільнення форми, студент повинен як можна більше використовувати різні точки зору на об’єм з різних ракурсів і проліплювати усі западини, які існують на поверхні форми таким чином, поки форма не стане натянутою з однієї точки в іншу.

Основні помилки при виконанні завдання «Ліпка балясини»

1 Неправильно побудований каркас: він може хитатися в різні напрямки, бути нетривким і не тримати форму.

2 Неправильно підібраний пластилін теж є заручником невдалої роботи: пластилін не повинен бути надто твердим, він повинен легко розминатися у руках.

3 Основна помилка на початку роботи – це нерівномірне прокладання пластиліну на каркас з усіх ракурсів. Треба звернути уваги студентів на те, щоб вони частіше обертали свою роботу навколо своєї вісі.

4 Неправильна передача пропорцій основних співвідношеньоб’ємів. Помилки можна запобігти, якщо користуватися циркулем.

5 Дуже поширена помилка початковців – балясина не вписується в один чіткий блок, який має рівновагу з усіх ракурсів, а також жорсткий стрижень. Щоб запобігти цього, треба користуватися виском.