Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Організація будівельного виробництва.doc
Скачиваний:
128
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.98 Mб
Скачать

4.2.3. Основні принципи і сутність потокового методу організації будівництва

Зведення запроектованої будівлі виконуємо потоковим методом організації робіт. Зведення будинків і споруд потоковим методом є найбільш сучасною й прогресивною формою організації будівництва.

Організація будівельного виробництва потоковими методами має ряд відмінних рис і характеризується наступними основними принципами:

  • споруджувані будинки або спорудження (або групи будинків і споруджень) розділяють на захватки приблизно однакової трудомісткості;

  • весь підлягаючому виконанню комплекс будівельно-монтажних робіт ділять на окремі цикли робіт. У кожний цикл робіт включають всі ті роботи, які можуть виконуватися без порушення вимог технології й техніки безпеки;

  • роботи ведуться комплексними або спеціалізованими бригадами постійного складу, послідовно й без простоїв перехідними із захватки на захватку й виконуючими на кожній захватці той самий цикл робіт, тими самими методами із застосуванням однакових машин, інструментів і пристосувань;

  • кожний цикл робіт на кожній захватці при ритмічному потоці виконується протягом того самого відрізка часу

Сутність організації всякого виробництва потоковим методом полягає в тім, що виробництво протягом тривалого часу здійснюється ритмічно, рівномірним потоком, при якому постійне число робітників, що користуються тими самими засобами виробництва й виконуючу однорідну роботу систематично, у кожний даний відрізок часу випускає постійна кількість продукції. Сутність і прогресивність потокового методу в будівництві може бути пояснена в такий спосіб. Припустимо, що потрібно побудувати m однакових будинків. Будівництво їх може здійснюватися послідовним, паралельним і потоковим методами.

При послідовному методі у міру завершення будівництва одного об'єкта приступають до зведення наступні й так до кінця будівництва всіх об'єктів якого-небудь сільськогосподарського, виробничого або житло-цивільного комплексу. У цьому випадку тривалість будівництва такого комплексу буде дорівнює сумі часу, витраченого на будівництво всіх об'єктів. Перевага цього методу полягає в тому, що на будівельному майданчику не виникає великий одноразової потреби в трудових, матеріальних і фінансових ресурсах. Недолік цього методу складається в подовженні загального строку будівництва в порівнянні з паралельним і потоковим. Крім того, при виконанні окремих будівельних процесів у бригаді робітників з'являються змушені перерви в роботі. При цьому методі інтенсивність споживання ресурсів за одиницю часу порівняно низка.

При паралельному методі всі об'єкти комплексу будуються одночасно. Окремі види робіт на кожному з об'єктів при цьому також можуть виконуватися паралельно. У тих випадках, коли будується комплекс, що складається із схожих об'єктів, рівновеликих по трудомісткості (наприклад, житлові типові будинки), а час, установлений для будівництва кожного з об'єктів, залишається незмінним, то будівництво всього комплексу скорочується (проти послідовного методу в m раз, але зате в tn раз більше потрібно робочих і будівельних машин і в стільки ж раз зростає одноразова потреба у фінансових і матеріальних ресурсах).

Потоковий метод, що застосовується при будівництві групи об'єктів, є ефективним сполученням послідовного й паралельного методів. При цьому усуваються недоліки кожного з них і зберігаються переваги. При будівництві схожих будинків потоковим методом технологічний процес, пов'язаний зі зведенням кожного з них, підрозділяють на п складових однорідних і різнорідних процесів.

Основні однорідні процеси, наприклад риття котлованів під фундаменти й зведення підвальних поверхів, кладка фундаментів і стін будинків і ін., на всіх m об'єктах виконуються послідовно. Всі різнорідні, а також і деякі однорідні процеси (санітарно-технічна облаштованість, обробка будинків і т.п.) виконують паралельно на всіх або декількох об'єктах. У результаті такого сполучення при постійному числі робочих і будівельних машин у кожний заданий відрізок часу на будівельному майданчику випускається певна кількість як проміжної, так і кінцевої будівельної продукції. На будівельному майданчику при цьому не створюється напруги в одноразовій потребі в робітниках, будівельних машинах і матеріалах.

При здійсненні будівництва групи будинків або споруджень потоковим методом кожний з об'єктів групи підрозділяється на захватки приблизно однакової трудомісткості. При потоковому методі зведення по можливості максимально сполучають виконання робіт у часі на різних захватках, що значно скорочує тривалість будівництва, дозволяє планомірно випускати закінчену будівельну продукцію.