Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Типове положення.doc
Скачиваний:
318
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
155.14 Кб
Скачать

3.3.Головні спеціалісти.

3.3.1. Організують і забезпечують функціонування СУОП у межах сфери своєї діяльності (рослиництво, твариництво, механізація, енергетика тощо).

3. 3.2.Кожен з головних спеціалістів організує роботу по:

- контролю за станом безпеки виробництва, додержанням на виробничих дільницях технологічних вимог, правил експлуатацій, наявнісші засобів колективного та індивідуального захисту працюючих, їх використанням та своєчасним, випробуванням і зміною;

- атестації робочих місць на відповідність вимогам нормативних актів з охорони праці;

- розробці та впровадженню поточних і перспективних комплексних заходів для досягнення встановлених нормативів з охорони праці. 3.3.3.Аналізують причини виробничого травматизму,аварійності, захворювань на виробництві та вживають активних заходів для їх запобігання.

3. 3.4.Беруть участь:

- в проведенні навчання та атестації працюючих з охорони праці, залучають (при необхідності) до цієї роботи, спеціалістів з інших організацій,установ та державних органів;

- в розробці, перегляді і внесенні змін до інструкцій з безпеки праці;

- в роботі комісій з атестації робочих місць;

- в роботі комісій з приймання в експлуатацію споруд,будівель та інших об'єктів, що пройшли капітальний ремонт (реконструкцію) та новозбудованих.

3.3.5. Проводять з керівниками виробничих підрозділів та іншими працівниками наради, на яких розглядається стан охорони праці, приймають відповідні рішення і контролюють їх виконання.

3.3.6.Головний економіст, головний бухгалтер беруть участь у впровадженні системи управління охороною праці та формуванні цільового фонду охорони праці на підприємстві. Забезпечують фінансування системи, правовий та нормативний статус СУОП. Здійснюють облік грошових коштів з метою виконання заходів,передбачених колективним договором, річними перспективними планами, а також фінансування - наукових досліджень,, впровадження розробок з охорони праці та соціальний захист працюючих.

3.4.Керівник виробничої дільниці (керуючий відділком, завідуючий фермою, током, складом, машинним двором).

3.4.1.Свою роботу з охорони праці направляє на створення безпечних умов праці без травм і аварій на відповідних дільницях. При цьому суворо дотримується вимог діючого законодавства, стандартів, норм, правил і інструкцій з охорони праці, наказів і розпоряджень вищестоящих керівників і спеціалістів служби охорони праці підприємства.

3.4.2.Проводить інструктаж на робочих місцях з показом безпечних умов праці, про що заносить записи у відповідний журнал.

3.4.3. Слідкує за своєчасним технічним обслуговуванням, технічним оглядом машин, устаткуванням, обладнанням, організує їх проведення і веде відповідну технічну документацію.

3.4.4. Складає перелік необхідних засобів індивідуального захисту, забезпечує ними працюючих і постійно слідкує за їх станом та використанням працюючими.

3.4.5.Постійно здійснює контроль за станом охорони праці на робочих місцях, визначає заходи та аналізує виробничі небезпеки і їх можливі наслідки, негайно вживає заходи для їх усунення, а у випадку неможливості терміново передає про них в службу охорони праці та головному спеціалісту.

3.4.6.Забезпечує виробничу дільницю інструкціями, плакатами з охорони праці, знаками безпеки та іншими засобами.