Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПАМ.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
247.3 Кб
Скачать

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи

4.1. По закінченню роботи розберіть установку, поставте прилади на середину стола, Приберіть предмети одноразового використання.

4.2. Прибирання робочих місць після закінчення практичних занять виконуйте за вказівкою вчителя або лаборанта.

4.3. Під час миття скляного посуду пам'ятайте, що скло крихке, легко ламається і тріскається від ударів, різкої зміни температури. Для миття посуду щітками дно посудини спрямовуйте тільки від себе або вниз.

4.4. Виходьте з кабінету після дзвоника з дозволу вчителя спокійно, не штовхаючись.

5. Вимоги безпеки в екстремальних ситуаціях

5.1. Осколки скла не змахуйте руками. Для цього використовують щіточку та совок.

5.2. У разі травмування, поранення або при недомаганнях повідомте вчителя.

5.3. У разі нещасного випадку надайте першу долікарняну допомогу потерпілому. Викличте лікаря.

ВИМОГИ ДО КАБІНЕТІВ (ЛАБОРАТОРІЙ) ФІЗИКИ

2.1 Вимоги до кабінету (лабораторії) фізики

2.1.1 Вимоги до розміщення кабінету (лабораторії) фізики та його обладнання

2.1.1.1 Площі приміщень кабінету (лабораторії) фізики, лаборант­ської повинні відповідати вимогам ДБН В 2.2-3-97 «Будинки та споруди навчальних закладів».

Площа приміщення кабінету (лабораторії) фізики навчального закла­ду має бути не менша ніж 72 м2, а лаборантської — не менша ніж 16 м2, висота приміщення — не менша ніж 3,3 м.

2.1.1.2 У кабінеті фізики передбачається створення астрономічного куточка. Розміщення лабораторних меблів в кабінеті (лабораторії) фізики має забезпечувати зручність і безпеку роботи.

2.1.1.3 Кабінет (лабораторія) обладнується лабораторними столами (ГОСТ 11015-93 «Стольї ученические. Типьі и функциональньїе размерьі») та стільцями (ГОСТ 11016-93 «Стулья ученические. Типьіи функциональ­ньїе размерьі»), демонстраційним столом (ГОСТ 18607-93 «Стольї демон-страционньїе. Функциональньїе размерьі»), шафами для зберігання на­вчального обладнання для лабораторних і практичних робіт (ГОСТ 18666-86 «Шкафьідля учебньїхпособий. Функциональньїе размерьі», ГОСТ 22360-86 «Шкафьі демонстрационньїе и вьітяжньїе. Типьі и функциональньїе раз-мерьі»).

2.1.1.4 Відстань між переднім рядом лабораторних столів і демонстра­ційним столом повинна становити не менше ніж 0,8 м, демонстраційний стіл установлюється на подіумі заввишки 0,15 м, на відстані не менше ніж 1 м від класної дошки, а відстань від класної дошки до останнього місця учнів має бути не більше ніж 10 м. Розміщення столів у приміщеннях різної конфігурації повинно бути таким, щоб забезпечувати кут розглядання для учнів, які сидять за першими столами в крайніх рядах, не менше ніж 30°.

2.1.1.5 У лаборантській установлюють шафи (стелажі) для зберігання демонстраційного обладнання, універсальний стіл-верстат (препаратор­ський стіл), на якому вчитель (лаборант) у процесі підготовки до занять виконує роботи з ремонту обладнання, готує досліди.

2.1.1.6 Лаборантські приміщення мають внутрішнє сполучення з кабінетом (лабораторією). Необхідно передбачити другий вихід з ла­борантської у коридор, на сходи, в рекреаційне або інше суміжне при­міщення.

2.1.1.7 Розстановка меблів, величина проходів, відстаней від класної дошки до першого та останнього ряду столів у кабінеті (лабораторії) має відповідати СП 11-86-а-74 «Санитарньїе правила по устройству и содержа-нию общеобразовательньїх заведений».

2.1.1.8 Кабінет (лабораторія) фізики оснащується медичною аптечкою з набором перев'язувальних засобів і медикаментів, комплексом засобів індивідуального захисту та інструкцією з безпеки для учнів.

2.1.1.9 Перебувати учням у приміщенні кабінету (лабораторії) фізики і в лаборантській дозволяється тільки в присутності вчителя фізики або лаборанта.

2.1.1.10 Не дозволяється використовувати кабінети фізики як класні кімнати для проведення занять з інших предметів, зборів.