Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗПУ відповіді редаговані під шпори.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
101.75 Кб
Скачать

87. Порядок продажу земельних ділянок.

ЗКУ, Постанова КМУ Про затвердження порядку продажу об., що підлягають приватиз. разом із з.д. держ. вл-сті, Постанова КМУ Про затвердження порядку продажу з.д. не с/г признач. на зем. торгах.

Всі землі держ. і комун. вл-сті можуть бути відчужені лише на зем. торгах (аукціонах) крім випадків: розташув. на з.д. об'єктів нерух. майна (будівель, споруд), що перебув. у вл-сті фіз..або юр. осіб;надання з.д. підпр., устан. і громадс. організ. у сфері культури і мистецтв (у тому числі націонал. творчим спілкам та їх членам) під творчі майстерні; буд-тва об'єктів, що в повному обсязі здійсн. за кошти держ. та місц. бюджетів; надання з.д. держ. та комун. під-твам, бюджетним установам; та ін.. У зем. торгах можуть брати участь громад. і юрид. ос., які сплатили реєстрац. та гарантійний внески і можуть бути покупцями відпов. до з-тва Укр. Продаж громад. і юрид. ос. з.д. держ. (крім з.д., на яких розташовані об'єкти, які підлягають приватизації) та комун. вл-сті провадиться МДА, РМАРК або ОМС в межах їх повноважень. Громад. та юрид. ос, зацікавлені у придбанні з.д. у вл-сть, подають заяву (клопотання) до відповід. ОВВ або сіл., селищ., міськ. ради чи держ. органу приватиз. У заяві (клопотанні) зазнач. місце розташув. з.д., її цільове признач., розміри та площа, а також згода на уклад. догов. про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни з.д. ОДВ або ОМС у міс. строк розгляд. заяву (клопотання) і приймає ріш. про надання дозволу на розробл. проекту землеустрою щодо відведення з.д. (якщо такий проект відсутній) та/або про провед. експертної грош. оцінки з.д. чи про відмову в продажу із зазнач. обґрунтов. причин відмови. Продаж з.д, що перебувають у вл-сті держави, крім з.д., на яких розташ. об'єкти, які підляг. приватизації, іноземним державам та іноземним юрид. особам здійсн. КМУ за погодж. з ВРУ. Продаж з.д., що перебув. у вл-сті територ. громад, іноземним державам та іноземним юр. особам здійсн. відповідн. радами за погодж. з КМУ. Іноземні юрид. ос., зацікавлені у придбанні з.д., подають клопот. до РМАРК, обл.., К. чи С. МДА або сіл., селищ., міськ. ради і держ. органу приватизації. До клопотання додається документ, що посвідчує право вл-сті на нерух. майно (будівлі та споруди), розташоване на цій з.д., копія свідоцтва про реєстрац . інозем. юрид. особою постійного представництва з правом ведення госп. д-сті на терит. України.

І етап: підготовка з.д. для продажу на зем. торгах. ОМС, РДА визнач. перелік з.д. для продажу на аукціоні. Визначаються межі з.д. в натурі на місцев., готується технічний паспорт з.д. Паспорт містить відом. про розмір, місце озташув., оформл. вл-сті, грош. оцінки, стартова ціна, цільове признач.

ІІ етап: оголош в пресі офіц.. і-ї про провед. торгів не раніше 30д з моменту публікації в пресі про їх проведення. Організатором проведення є ОМС чи ДА, які приймають ріш. про продаж з.д. Виконавець торгів – юр. ос., що має ліцензію на провед. зем. торгів, визначена організатором на конкурсних засадах і уклала договір на провед. зем. торгів.

Стаття 128. Порядок продажу земельних ділянок державної та комунальної власності громадянам та юридичним особам

1. Продаж громадянам і юридичним особам земельних ділянок державної (крім земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти, які підлягають приватизації) та комунальної власності для потреб, визначених цим Кодексом, провадиться місцевими державними адміністраціями, Радою міністрів Автономної Республіки Крим або органами місцевого самоврядування в межах їх повноважень.

Продаж громадянам і юридичним особам земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти, які підлягають приватизації, здійснюється державними органами приватизації у порядку, що затверджує Кабінет Міністрів України.

Особливості продажу земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти нерухомого військового майна, що підлягають реалізації, та земельних ділянок, які вивільняються у процесі реформування Збройних Сил України, Державної спеціальної служби транспорту, встановлюються законом.

2. Громадяни та юридичні особи, зацікавлені у придбанні земельних ділянок у власність, подають заяву (клопотання) до відповідного органу виконавчої влади або сільської, селищної, міської ради чи державного органу приватизації. У заяві (клопотанні) зазначаються місце розташування земельної ділянки, її цільове призначення, розміри та площа, а також згода на укладення договору про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки.

До заяви (клопотання) додаються:

а) документ, що посвідчує право користування земельною ділянкою (у разі його наявності), та документи, що посвідчують право власності на нерухоме майно (будівлі та споруди), розташоване на цій земельній ділянці (у разі наявності на земельній ділянці будівель, споруд);

б) копія установчих документів для юридичної особи, а для громадянина - копія документа, що посвідчує особу.

3. Орган державної влади, Рада міністрів Автономної Республіки Крим або орган місцевого самоврядування у місячний строк розглядає заяву (клопотання) і приймає рішення про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (якщо такий проект відсутній) та/або про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки (крім земельних ділянок площею понад 50 гектарів для розміщення відкритих спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд) чи про відмову в продажу із зазначенням обґрунтованих причин відмови.

5. Підставою для відмови в продажу земельної ділянки є:

а) неподання документів, необхідних для прийняття рішення щодо продажу такої земельної ділянки;

б) виявлення недостовірних відомостей у поданих документах;

в) якщо щодо суб'єкта підприємницької діяльності порушена справа про банкрутство або припинення його діяльності;

г) встановлена цим Кодексом заборона на передачу земельної ділянки у приватну власність;

ґ) відмова від укладення договору про оплату авансового внеску в рахунок оплати ціни земельної ділянки.

6. Рішення Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевої державної адміністрації, сільської, селищної, міської ради про продаж земельної ділянки є підставою для укладання договору купівлі-продажу земельної ділянки.

Укладання договорів купівлі-продажу земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти, які підлягають приватизації, здійснюється відповідно до порядку, визначеного частиною першоюцієї статті.

7. Договір купівлі-продажу земельної ділянки підлягає нотаріальному посвідченню. Документ про оплату або про сплату першого платежу (у разі продажу земельної ділянки з розстроченням платежу) є підставою для видачі державного акта на право власності на земельну ділянку та її державної реєстрації.

8. Ціна земельної ділянки визначається за експертною грошовою оцінкою, що проводиться організаціями, які мають відповідну ліцензію на виконання цього виду робіт, на замовлення органів державної влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим або органів місцевого самоврядування. Ціна земельної ділянки площею понад 50 гектарів для розміщення відкритих спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд визначається за нормативною грошовою оцінкою, вказаною в технічній документації. Фінансування робіт з проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки здійснюється за рахунок внесеного покупцем авансу, що не може бути більшим ніж 20 відсотків вартості земельної ділянки, визначеної за нормативною грошовою оцінкою земельної ділянки.

Сума авансового внеску зараховується до ціни продажу земельної ділянки. У разі відмови покупця від укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки сума авансового внеску не повертається.

9. Розрахунки за придбання земельної ділянки можуть здійснюватися з розстроченням платежу за згодою сторін, але не більше ніж на п'ять років. Порядок здійснення розрахунків з розстроченням платежу визначається Кабінетом Міністрів України.

10. Рішення про відмову продажу земельної ділянки може бути оскаржено в суді.

11. Кошти, отримані від продажу земельних ділянок державної або комунальної власності, зараховуються органами державної влади, Радою міністрів Автономної Республіки Крим або органами місцевого самоврядування відповідно до державного та/або місцевих бюджетів у порядку, визначеному законом.