Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом Пономаренко.docx
Скачиваний:
212
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.33 Mб
Скачать

3.3.3 Моделювання процесів функціонування комп'ютерної мережі філії авіакомпанії

Виходячи з поставлених завдань розміщення КМ авіакомпанії в кожній філії ідентично. Виходячи з цього роєм поста модель комп'ютерної мережі філії на прикладі офісу в Львові (Рис. 3.27).

Комп'ютерна мережа філії є центральним корпусом і 4 віддалених офісу. Для зв'язку комп'ютерних мереж кожного видаленого офісу в єдину мережу використовуються державні телефонні лінії, що орендуються провайдерами Інтернет. Підключення до яких в кожному видаленому офісі здійснюється за допомогою VPN тунелювання.

Рисунок 3.27 – Розташування корпусів філії в пакеті NetCracker

Згідно завдання головний корпус філії складається з 5 відділів і апаратною (Рис. 3.28).

Рисунок 3.28 – Розташування мережі в головному корпусі філії в пакеті NetCracker

Рисунок 3.29 – Склад мережевих засобів апаратною головного корпусу філії

У головному корпусі розташовані відділ планування, IT-відділ, бухгалтерія, комп'ютерні класи (Рис. 3.28).

До складу технічних засобів відділів входять комутатор Catalyst 2950SX-48 (24) – Sl, принтер і робочі станції HP DC5800 MT / AK819AW по кількості згідно завдання (Рис. 3.29). Локальні мережі кожного відділу організовані за технологією Fast Ethernet 100 Base – TX (на витій парі) і ідентичні між собою.

Рисунок 3.29 – Склад технічних засобів на прикладі бухгалтерії

У видаленому офісі згідно завдання розташовані маршрутизатор Cisco 1801, який з'єднує всі вузли офісу на основі технології Fast Ethernet специфікації 100 Base, – Тx і з'єднує за допомогою модему мережа видаленого офісу з головним корпусом філії через міські телефонні лінії (Рис. 2.30).

Рисунок 3.30 – Склад мережевих засобів відаленого офісу філії

4 Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях

4.1 Аналіз небезпек та шкідливостей, які виникають в приміщені експериментального відділу

В даному розділі розглядаються та аналізуються умови праці в приміщенні експериментального відділу, в якому проводяться розробка корпоративної мережі. Цей відділ розташовується на другому поверсі триповерхової цегляної будівлі.

Основна робота з розробки відповідних проектів полягає в проведенні розрахунків з використанням спеціальних прикладних програм, обробці інформації, моделювання різноманітних процесів, розробці функціональних та принципових електричних схем. Устаткування відділу складається з трьох ПК, двох друкувальних пристроїв та плотера.

Кабінет відділу має наступні розміри: довжина 6 м, ширина 3,5 м, висота 3 м. Приміщення розраховане на трьох одночасно працюючих чоловік. Площа, яка припадає на одного працівника – 7 м2, об’єм – 21 м3, що відповідає вимогам ДБН В.2.2.28-2010 з розрахунку на одного працівника.

Робота працівників відділу відноситься до категорії 1-а легких, тому що виконується сидячи, не потребує систематичної фізичної напруги або підняття і перенесення ваги. Енерговитрати при виконанні такої роботи складають приблизно 150 ккал/год, це еквівалентно 172 Дж/сек.

Мікроклімат у відділі визначається: температурою повітря, відносною вологістю, швидкістю руху повітря і інтенсивністю теплового випромінювання від нагрітих поверхонь.

Фактичні значення основних параметрів мікроклімату в приміщенні відділу наступні:

1. Температура повітря: в холодний період року – 19°С; в теплий період року – 25–30°С.

2. Вологість повітря: в холодний період року – 50%; в теплий період року – 45%.

3. Швидкість руху повітря: в холодний період року – 0,05 м/с; в теплий період року – 0,1 м/с.

Нормативні параметри мікроклімату в приміщенні відділу:

1. Температура повітря: в холодний період року – 22-24°С; в теплий період року – 22–28°С.

2. Вологість повітря: 40-60 %.

3. Швидкість руху повітря: не більше 0,1м/с;

Вище наведені фактичні значення задовольняють ДСН 3.3.6.042-99, за виключенням температури в холодний та теплий період року. Необхідно встановити систему кондиціонування і підігріву повітря, тому що в теплий період року температура повітря становить 25-30°С, а в холодний 19°С.

Кабінет відділу відноситься до класу приміщень без підвищеної безпеки ураження електричним струмом, тому що відповідає таким вимогам:

– відносна вологість повітря 50-60%;

– кабінет має неструмопровідні дерев'яні поли (паркет);

– немає утворень пилу, що проводить струм;

– неможливість одночасного дотику з однієї сторони до металевих конструкцій будинку, що мають з'єднання з землею, і з іншої сторони до корпусів електроустаткування.

Вся електрична підводка до столів, де розташовані ПК, захищена від механічних ушкоджень. Для захисту від статичної електрики застосована система захисного заземлення відповідно до ДБН В.2.5-27-2006.

Наявність шкідливих речовин у повітрі робочої зони регламентує ГОСТ 12.1.005-88. Оскільки при роботі з ПК не відбувається утворення і виділення в повітря загально-токсичних, подразнюючих, канцерогенних і інших шкідливих речовин, концентрація яких перевищувала б установлені норми і правила, тому повітря робочої зони відповідає вимогам ГОСТ 12.1.005-88 і вимогам до ГДК шкідливих речовин і пилу.

При роботі ПК характерні підвищені теплоутворення, що підтверджує необхідність системи кондиціонування повітря.

При роботі з ПК характеристика зорової праці відповідає високій точності, тобто найменший розмір об'єкта розрізнення понад 0,3 мм до 0,5 мм, що відповідає 3 розряду зорової праці, підрозряд в; контраст розрізнення об'єкта з фоном - великий, фон світлий.

Приміщення відділу має бічне природне освітлення через три світлових отвори у зовнішній стіні (вікон). Розміри вікна: ширина 1,5 м; висота 2,2 м. Нормований коефіцієнт природного освітлення для ІІІ розряду зорової праці для території України дорівнює 1.5 %. Площа світлових отворів забезпечує необхідний КПО, фактичне значення якого становить 25-30 %, що є достатнім рівнем, обумовленим ДБН В.2.5-28-2006. Для темного часу доби передбачене штучне освітлення. Приміщення обладнане чотирма світильниками, кожний з яких має по дві люмінесцентні лампи денного світла ЛБ, потужністю 60 Вт кожна. Фактичне значення штучного загального освітлення складає 360 лк, а нормативне значення – 300 лк. Отже, рівень штучного освітлення відповідає ДБН В.2.5-28-2006.

Джерела вібрації в даній лабораторії відсутні, тому рівень вібрації відповідає вимогам ДСН 3.3.6.039-99.

Приміщення розташоване в південній частині будинку, на стінах яких поклеєні шпалери блідо-рожевого кольору із коефіцієнтом відбиття 40-60%, шпалери мають матову структуру. Робоче місце обладнане відповідно до вимог ГОСТ 12.2.032-78. У даному кабінеті робочі місця розташовані таким чином, щоб у поле зору не потрапляли вікна й освітлювальні прилади. Екран монітору розміщені під кутом 90-105о до вікна, у поле зору не потрапляють поверхні з дзеркальним відбиттям. Співвідношення яскравості екрана з найближчими поверхнями не перевищує 5:1, покриття столу матове з коефіцієнтом відбиття 0,3-0,4. Монітор розміщений так, щоб відстань від очей користувача до екрана складала не менше 700 мм, кут зору 30о. Руки користувача розташовуються на робочому столі в горизонтальному положенні, передбачена опора для спини.

Приміщення відділу відноситься до категорії В - пожежонебезпечних приміщень, тому що є наявність горючих речовин: дерев'яні столи і стільці, дерев'яна підлога, віконна рама; приміщення сухе з відносною вологістю 50-60% (НАПБ Б.03.002-2007). Згідно умов експлуатації відповідно до ДБН В.2.5-56-2010 приміщення обладнане системою пожежної сигналізації в складі автоматичного теплового сповіщувача ДТЛ, який формує сигнал про пожежу при виявлені чинника, що супроводжує пожежу – температури. На даний момент система застаріла і не працює, тому потребує суттєвої модернізації.

Додатково для гасіння пожежі в приміщенні передбачений ручний вуглекислотно-брометиловий вогнегасник типу ОУБ-7А, призначений для гасіння твердих і рідких горючих речовин, а також електроустановок, який знаходиться на видному місці при виході з кабінету з лівої сторони (НАПБ Б.03.001-2004).

При виникненні пожежі люди евакуюються з приміщення шляхом виходу в коридор другого поверху, що веде на сходову клітку, яка має вихід назовні через вестибюль, відповідно ДБН В.1.1.7-2002.

За результатами аналізу умов праці робітника відділу, можна зробити висновок, що всі параметри приміщення відділу відповідають вимогам нормативних докуметів для даного типу роботи. Відхиленням від встановлених вимог є відсутність системи кондиціонування і підігріву повітря та застаріла система пожежної сигналізації. Виходячи з цього рекомендується у відділу модернізувати систему пожежної сигналізації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]