Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом Пономаренко.docx
Скачиваний:
211
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.33 Mб
Скачать

ЗМІСТ

ЗМІСТ 3

ВСТУП 5

1. ЗАГАЛЬНІ ПРИНЦИПИ ПОБУДОВИ КОРПОРАТИВНОЇ МЕРЕЖІ 8

1.1 Корпоративна мережа 8

1.1 Етапи створення корпоративної мережі 9

1.1.2 Архітектура 11

1.1.3 Вибір СУБД 11

1.1.4 Вибір системи автоматизації документообігу 11

1.1.5 Вибирання програмних засобів для управління документами 12

1.1.6 Вибирання спеціалізованих прикладних програмних засобів 12

1.1.7 Системи підтримки ухвалення рішень 12

1.1.8 Структура корпоративної мережі 13

1.1.9 Устаткування корпоративних мереж 13

1.1.10 Багатошарове представлення корпоративної мережі 15

1.1.11 Канали зв'язку корпоративної мережі 16

1.1.12 Віртуальні мережі передачі даних 16

1.1.13 Стратегічні проблеми побудови транспортної системи корпоративної мережі 17

1.2 Вибір технології та способи під'єднання підмереж 18

2 ЗАГАЛЬНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ТЕХНОЛОГІЙ DSL 20

2.1 Характеристика технологій xDSL 21

2.1.1 Основні переваги та недоліки технології DSL 28

2.1.2 Призначені для користувача інтерфейси 29

3 РОЗРОБКА ПРОЕКТУ КОРПОРАТИВНОЇ МЕРЕЖІ АВІАКОМПАНІЇ 31

3.1 Вибір параметрів функціонування комп'ютерної мережі 31

3.1.1 Початкові дані 31

3.1.2 Розрахунок кількості хостів в комп'ютерній мережі 32

3.1.3 Розрахунок адресного простору IP адрес 33

3.1.4 Вибір і обґрунтування програмного забезпечення комп'ютерної мережі авіакомпанії 35

3.1.5 Вибір оптимальної кількості і типів серверів 37

3.2 Технічні засоби функціонування корпоративної мережі 39

3.2.1 Вибір технології передачі даних 39

3.2.2 Вибір активноного комунікаційного устаткування 43

3.2.3 Списки управління доступом 54

3.3.2 Моделювання процесів функціонування комп'ютерної мережі центрального офісу авіакомпанії 55

3.3.3 Моделювання процесів функціонування комп'ютерної мережі філії авіакомпанії 65

4 ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ 68

4.1 Аналіз небезпек та шкідливостей, які виникають в приміщені 68

експериментального відділу 68

4.2 Модернізація системи пожежної сигналізації відділу 71

4.3 Безпека в надзвичайних ситуаціях 80

5 ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНЕ ОБГРУНТУВАННЯ 86

5.1 Складання кошторису витрат на розробку і створення корпоративної мережі. 86

5.2 Витрати на обслуговування 91

5.3 Розрахунок економічного ефекту від впровадження корпоративної мережі для авіакомпанії 94

ВИСНОВОК 97

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 98

ВСТУП

Будь-яка організація - це сукупність взаємодіючих структурних елементів (підрозділів), кожен з яких може мати свою особливість. Елементи пов'язані між собою функціонально, тобто вони виконують окремі види робіт у рамках єдиного бізнес процесу, а також інформаційно, обмінюючись документами, факсами, письмовими і усними розпорядженнями і так далі. Крім того, ці елементи взаємодіють із зовнішніми системами, причому їх взаємодія також може бути як інформаційною, так і функціональною.

У міру зростання і розвитку організації у її керівництва неминуче виникають питання: як створити максимально гнучку і ефективну систему управління наявними підрозділами? Як забезпечити якісний і надійний зв'язок між центральним офісом і усіма підрозділами, забезпечити конфіденційність передачі інформації, понизити витрати на телекомунікаційне забезпечення, витрачати менше часу на збір звітів, оперативно обробляти потоки інформації, циркулюючої між підрозділами?

Для організацій з великим числом віддалених філій і підприємств правильне рішення цих питань допомагає успішно управляти компанією, дозволяє заощадити час, тобто і гроші. Світовий досвід великих компаній і корпорацій говорить про те, що таким рішенням є створення єдиної інформаційної системи на базі корпоративної мережі.

Зараз, в умовах багатократних інформаційних потоків, що зростають щороку, вже практично неможливо уявити чітку взаємодію банківських структур, торгових і посередницьких фірм, державних установ і інших організацій без сучасної обчислювальної техніки і комп'ютерних мереж. Інакше довелося б містити гігантський штат обробників паперових документів і кур'єрів, причому надійність і швидкість функціонування такої системи все одно була б модемним зв'язком, що значно нижче надавався, і комп'ютерними мережами. Адже кожна хвилина затримки в пересилці важливих інформаційних повідомлень може вилитися у вельми відчутні грошові втрати і іміджеві крахи.

Результатом еволюції комп'ютерних технологій з'явилися гетерогенні комп’ютерні мережі (КМ) на основі обчислювальних мереж. Обчислювальна мережа – це складний комплекс взаємозв'язаних і погоджено функціонуючих програмних і апаратних компонентів.

Комплекс апаратний – програмних засобів мережі може бути описаний багаторівневою моделлю.

У основі будь-якої корпоративної мережі лежить апаратний шар, який включає комп'ютери різних класів. Набор комп'ютерів в мережі повинен відповідати набору різноманітних завдань, що вирішуються мережею.

Другий шар складає різноманітне мережеве устаткування, необхідне для створення локально-обчислювальних мереж, і комунікаційне устаткування для зв'язку з глобальними мережами. Комунікаційні пристрої грають не менш важливу роль, чим комп'ютери, які є основними елементами по обробці даних.

Третім шаром є операційні системи, які складають програмну основу мережі. При побудові мережевої структури важливо враховувати наскільки ефективно дана операційна система може взаємодіяти з іншими операційними системами мережі, наскільки вона здатна забезпечити безпеку і захист даних і так далі.

Самим верхнім шаром мережевих засобів є різні мережеві застосування, такі як мережеві бази даних, поштові системи, засоби архівації даних і ін. Важливо знати сумісність різних мережевих застосувань.

Кінцевою метою використання обчислювальних мереж на підприємстві є підвищення ефективності його роботи, яке може виражатися, наприклад, в збільшенні прибутку підприємства. Якщо ж розглядати питання впровадження КМ в роботу установ (з урахуванням появи нових можливостей у підприємства) більш глибоко, то з цього витікають ще декілька переваг.

Останнім часом почав переважати інший спонукальний мотив розгортання мереж, набагато важливіший, ніж економія засобів при розділенні дорогих ресурсів. Цим мотивом стало прагнення забезпечити користувачам мережі оперативний доступ до обширної корпоративної інформації.

Використання мережі приводить до вдосконалення комунікацій, тобто до поліпшення процесу обміну інформацією і взаємодії між співробітниками підприємства, а також його клієнтами і постачальниками. Мережі знижують потребу підприємств в інших формах передачі інформації, таких як телефон або звичайна пошта. Часто обчислювальні мережі на підприємстві розгортаються із-за можливості організації електронної пошти.

Безумовно, КМ мають і свої проблеми, але головним доказом ефективності є безперечний факт їх повсюдного розповсюдження. Все більше і більше з'являються крупні мережі з сотнями робочих станцій і десятками серверів.

Метою дипломного проектування корпоративної мережі масштабу великого підприємства на онові технології xDSL.

Виходячи з мети роботи, завданнями дослідження є:

1. Розподіл всіх апаратних засобів КМ авіакомпанії, у тому числі і у філіях, по відділах.

2. Вибір і обґрунтування операційної системи, використану в КМ, мережевої ОС, СУБД, бухгалтерських програм та програм документообігу, програмного забезпечення управління авіакомпанії і так далі.

3. Визначення числа і типів серверів, використовуваних в авіакомпанії, а також місць їх розташування.

4. Вибір і обґрунтування типів каналів зв'язку між корпусами, між центральним офісом і філіями авіакомпанії.

5. Вибір активного комунікаційного устаткування для проектування мережі і визначення місця їх розташування.

6. Розробка структурної схеми обчислювальної мережі авіакомпанії (всі відділи, розміщення хостов, лінії зв'язку між ними, розташування серверів і так далі).

1.Загальніпринципи побудови корпоративної мережі

1.1 Корпоративна мережа

Успішна діяльність промислової, фінансової або іншій організації багато в чому визначається наявністю єдиного інформаційного простору. Розвинена інформаційна система дозволяє ефективно справлятися з обробкою потоків інформації, циркулюючих між співробітниками підприємства і приймати їм своєчасні і раціональні рішення, що забезпечують виживання підприємства в жорсткій конкурентній боротьбі.

Корпоративна мережа (КМ) - це складна система, що забезпечує передачу даних широкого спектру між різними застосуваннями, використовуваними в єдиній інформаційній системі організації.

КМ дозволяє створити єдину для усіх підрозділів базу даних, вести електронний документообіг, організувати селекторні наради і проводити відеоконференції з віддаленими підрозділами, забезпечити усі потреби організації у високоякісному телефонному і факсимільному місцевому, міжнародному і міжміському зв'язку, доступі в Інтернет і інші інтерактивні мережі. Усе це зменшує час реакції на зміни, що відбуваються в компанії, і забезпечує оптимальне управління усіма процесами в реальному масштабі часу.

При цьому, знижується залежність організації від операторів фіксованого і мобільного зв'язку. Часткова відмова від послуг цих операторів дозволяє істотно скоротить витрати організації. З'являється можливість передавати будь-яку конфіденційну інформацію виробничого і фінансового характеру з упевненістю, що ніхто, окрім уповноважених співробітників компанії, не має до неї доступу.

Узагальнена схема КМ представлена на рис. 1

Рисунок 1 – Узагальнена схема корпоративної мережі

Основне завдання системних інтеграторів і адміністраторів полягає в тому, щоб ця громіздка і дуже дорога система якнайкраще справлялася з обробкою потоків інформації, циркулюючих між співробітниками підприємства і дозволяла приймати їм своєчасні і раціональні рішення, що забезпечують виживання підприємства в жорсткій конкурентній боротьбі. А оскільки життя не коштує на місці, то і зміст корпоративної інформації, інтенсивність її потоків і способи її обробки постійно міняються. Транспорт Інтернет - недорогий і доступний практично усім підприємствам - істотно полегшив завдання побудови територіальної корпоративної мережі, одночасно висунувши на перший план завдання захисту корпоративних даних при передачі їх через, вкрай загальнодоступну, публічну мережу з багатомільйонним "населенням".

1.1 Етапи створення корпоративної мережі

Можна виділити основні етапи процесу створення корпоративної інформаційної системи :

  • провести інформаційне обстеження організації;

  • за результатами обстеження вибрати архітектуру системи і апаратно-програмні засоби її реалізації, за результатами обстеження вибрати або розробити ключові компоненти інформаційної системи;

  • система управління корпоративною базою даних;

  • система автоматизації ділових операцій і документообігу;

  • система управління електронними документами;

  • спеціальні програмні засоби;

  • системи підтримки ухвалення рішень.

Інформаційна система потрібна організації для того, щоб забезпечувати інформаційно-комунікаційну підтримку її основної і допоміжної діяльності. Тому перш, ніж вести мову про структуру і функціональне наповнення інформаційної системи, необхідно розібратися в цілях і завданнях самої організації, аби зрозуміти, що ж потрібно автоматизувати.

Цілі інформаційного обстеження:

  • формулювання і опис функцій кожного підрозділу компанії, а також вирішувані ними завдання;

  • опис технології роботи кожного з підрозділів компанії і розуміння, що необхідно автоматизувати і в якій послідовності;

  • опис технології роботи кожного з підрозділів і пов'язаних з ними інформаційних потоків;

  • відображення технології на структуру, визначення її функціонального складу і кількості робочих місць в кожному структурному підрозділі компанії, а також опис функцій, які виконуються (автоматизуються) на кожному робочому місці;

  • опис основних шляхів і алгоритми проходження вхідних, внутрішніх і витікаючих документів, а також технології їх обробки.

Результатом обстеження являються моделі діяльності компанії, і її інформаційної інфраструктури, на базі яких розробляються проект корпоративної інформаційної системи, вимоги до програмно-апаратних засобів і специфікації на розробку прикладного програмного забезпечення, якщо в цьому є необхідність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]