Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Горілки та горілки особливі правила приймання.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
406.02 Кб
Скачать

5.6.2 Визначання масової концентрації сивушного масла з п-дмаба

Метод ґрунтується на колориметричному визначанні оптичної густини досліджуваного розчину після реакції присутніх в горілках вищих спиртів з розчином парадиметиламінобензальдегіду в кон­центрованій сірчаній кислоті.

Нижня границя визначання масової концентрації сивушного масла в перерахунку на суміш про- пілового, ізоамілового і ізобутилового спиртів (3:1:1) в безводному спирті (LOD) — 0,5 мг/дм3.

Лінійність (L) — в діапазоні вимірювань 1,0 — 10 мг/дм3 сивушного масла в перерахунку на суміш пропілового, ізоамілового і ізобутилового спиртів (3:1:1) в безводному спирті.

Методика виконання аналізу забезпечує виконання вимірювань масової концентрації сивушно­го масла в перерахунку на суміш пропілового, ізоамілового і ізобутилового спиртів (3:1:1) в безвод­ному спирті з абсолютною похибкою ± 0,75 мг/дм3 за довірчої ймовірності Р = 0,95.

5.6.2.1 Засоби вимірювальної техніки, допоміжні пристрої і реактиви

Ваги лабораторні загального призначення другого класу з найбільшою границею зважування 200 г — згідно з чинними нормативними докуметами

Колориметр фотоелектричний лабораторний — згідно з чинними нормативними докуметами

Секундомір — згідно з чинними нормативними докуметами

Штатив для пробірок — згідно з чинними нормативними докуметами

Колба Кн-100 — згідно з ГОСТ 25336

Піпетки 1-1-2-0,5; 1-2-2-5 і 1-2-2-10 — згідно з ГОСТ 29227

Пробірки місткістю 50 см3 з пришліфованими корками — згідно з чинними нормативними до­куметами

Кислота сірчана, що витримує пробу Саваля, х.ч. — згідно з ГОСТ 4204 або ос.ч. — згідно з ГОСТ 14262, концентрована

ДСТУ 4165:2003

Парадиметиламінобензальдегід (П-ДМАБА) — згідно з чинними нормативними докуметами, роз­чин з масовою концентрацією П-ДМАБА 0,0750 г в 100 см3 сірчаної кислоти: 0,0750 г П-ДМАБА, зваженого з похибкою не більше 0,0002 г, розчиняють в мірній колбі місткістю 100 см3 в 45—50 см3 сірчаної кислоти, доводять об'єм до мітки тією самою кислотою і перемішують. Розчин зберігають за температури від 2 °С до 10 °С не більше ЗО діб.

Типові розчини для визначання масової концентрації сивушного масла — згідно з чинними нор­мативними докуметами

Вода дистильована — згідно з ГОСТ 6709.

5.6.2.2 Проведення досліджування

У пробірки з пришліфованими корками вносять по 10 см3 розчину П-ДМАБА, обережно по стінці пробірки додають: в першу пробірку 5 см3 досліджуваного відгону горілки, в інші відповідно по 5 см-1 типових розчинів з вмістом сивушного масла в перерахунку на суміш пропіловий-ізобутиловий-ізо- аміловий спирти в співвідношенні (3:1:1) відповідно 3; 4; 7; 10 мг/дм3 в безводному спирті таким чином, щоб не відбувалось змішування рідин, а утворювалось два шари, пробірки закривають кор­ками, інтенсивно перемішують, почергово через точні проміжки часу пробірки вносять в киплячу водяну баню і витримують точно ЗО хв. Після цього пробірки в тій самій послідовності, витримуючи вста­новлений інтервал часу, виймають з бані, занурюють у проточну холодну воду (краще у водяну баню з льодом) для швидкого охолоджування (протягом 1 хв) до кімнатної температури (20 ± 5) °С.

Інтенсивність утвореного в результаті реакції рожево-оранжевого забарвлення вимірюють відразу після охолодження на фотоелектроколориметрі при світлофільтрі з довжиною світлової хвилі 490 нм у кюветі товщиною 20 мм в порівнянні з дистильованою водою.

5.6.2.3 Опрацьовування результатів вимірювання

За отриманими після колориметрування результатами будують градуювальний графік, відкла­даючи на осі абсцис — значення масової концентрації сивушного масла, на осі ординат — відповідні значення оптичної густини типових розчинів.

Оптичну густину кожного розчину визначають не менше як з двох паралельних вимірювань і з отриманих значень знаходять середнє арифметичне.

За оптичною густиною дослідної горілки по градуювальному графіку знаходять масову концен­трацію вищих спиртів у цій горілці.

Залежність між оптичною густиною і масовою концентрацією вищих спиртів в типових розчи­нах на градуювальному графіку повинна бути лінійна. Для будування градуювальної залежності можна застосовувати засоби обчислювальної техніки (комп'ютери, електронні таблиці, відповідні програ­ми для обробляння та візуалізації даних).

За кінцевий результат приймають середнє арифметичне двох паралельних визначень масової концентрації сивушного масла (рсер), якщо розходження між ними не перевищує 0,5 мг/дм3 сивуш­ного масла в перерахунку на суміш пропілового, ізоамілового та ізобутилового спиртів (3:1:1) в без­водному спирті.

Результат визначання представляють у вигляді:

рсер мг/дм3 ± 0,75 мг/дм3; Р = 0,95.

Контроль якості вимірювань в лабораторії (збіжності, внутрішньолабораторної відтворності та міри правильності вимірювань) виконують відповідно з розділом 6. Значення нормативів контролю характеристик похибки вимірювання масової концентрації сивушного масла з парадиметиламінобенз- альдегідом в горілках наведено в таблиці 7.

Таблиця 7 — Значення нормативів контролю характеристик похибки визначання масової концентрації сивушного масла з парадиметиламінобензальдегідом в горілках

Значення нормативів контролю, масова концентрація сивушного масла в перерахунку на суміш пропілового ізоамілового та ізобутилового спиртів (3:1:1) в безводному спирті, мг/дм3

Збіжність, (rn),

n=2,Р= 0,95

Відтворність, (Rn)

m = 2, Р = 0,95

Міра правильності (границя похибки вимірювання), (Кn)

Р = 0,95

0,7

1,3

±0,7

ДСТУ 4165:2003

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]