Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Горілки та горілки особливі правила приймання.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
406.02 Кб
Скачать

5.8.3 Проведення аналізу

15

У пробірки з пришліфованими корками набирають по 2 см3 розчину перманганату калію, в про­бірки додають по 0,2 см3 одного з типових розчинів або відгонів горілок, одразу ж вміст пробірок перемішують і відзначають час для витримки протягом (3 ± 0,05) хв, по закінченні витримки у кож­ну пробірку вносять по 0,4 см3 сірчистокислого натрію для знебарвлення реакційного середовища і перемішують. Потім додають по 4 см3 концентрованої сірчаної кислоти, одразу ж пробірки пере-

ДСТУ 4165:2003

мішують і поміщають приблизно на 2—3 хв у баню з холодною водою для охолоджування до тем­ператури (20 ± 2) °С. Після чого в кожну пробірку додають по 0,1 см3 розчину динатрієвої солі хро­мотропової кислоти. Вміст пробірок перемішують і поміщають у баню з киплячою водою на 5 хв.

Потім пробірки виймають і охолоджують до температури (20 ± 2) °С у бані з холодною водою

Інтенсивність забарвлення (оптичну густину), що утворилося в результаті проведеної реакції', вимірюють на фотоелектроколориметрі за довжини світлової хвилі 540 нм у кюветах товщиною 10 мм в порівнянні з дистильованою водою.

5.8.4 Опрацьовування результатів вимірювань

За отриманими після колориметрування типових розчинів результатами будують градуюваль- ний графік, відкладаючи на осі абсцис — значення об'ємної частки метанолу, на осі ординат — відповідні значення оптичної густини.

Оптичну густину кожного розчину визначають не менше ніж два рази і за отриманими значен­нями знаходять середнє арифметичне.

Перед проведенням аналізу відгони горілок міцністю більше ніж 40 % попередньо розбавляють дистильованою водою до 40 % за температури 20 °С, як описано Вище. Отримання градуювальних характеристик типових розчинів і досліджування відгонів горілок проводять одночасно і в однако­вих умовах аналізу.

За оптичною густиною дослідного відгону по градуювальному графіку визначають об'ємну частку метилового спирту у горілках.

Залежність між оптичною густиною і об'ємною часткою метилового спирту в досліджуваних роз­чинах на градуювальному графіку повинна бути лінійна.

За кінцевий результат вимірювання приймають середнє арифметичне результатів двох пара­лельних вимірювань об'ємної частки метилового спирту (фсер), якщо розходження між ними не пе­ревищує 0,002 % абсолютної величини за довірчої ймовірності Р = 0,95.

Результат вимірювання представляють у вигляді:

фсер% ± 0,002 %; Р = 0,95.

Контроль якості вимірювань в лабораторії (збіжності, внутрішньолабораторної відтворності та міри правильності вимірювань) виконують відповідно з розділом 6. Значення нормативів контролю характеристик похибки вимірювання об'ємної частки метилового спирту наведені в таблиці 9.

Таблиця 9 —Значення нормативів контролю характеристик похибки визначання об'ємної частки метилового спирту

Значення нормативів контролю, об'ємна частка, %

Збіжність, (rn),

n=2,Р= 0,95

Відтворність, (Rn)

m = 2, Р = 0,95

Міра правильності (границя похибки вимірювання), (Кn)

Р = 0,95

0,002

0.005

±0,002

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]