Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вогнегасники І.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
271.36 Кб
Скачать

Мал.3.2. Вогнегасник всв-5п

СО2-вогнегасники ручні маломагнітні, вогнегасники ВВ-2ММ і ВВ-5ММ призначені для гасіння загорянь в електроустановках під напругою в умовах мінімального магнітного поля, а також різноманітних речовин і матеріали, за винятком тих, що можуть горіти без доступу повітря. Вони відрізняються від інших СО2-вогнегасників тільки матеріалом балона, що виконаний із сталі Х18Н10Т. Конструктивне вирішення, зовнішній вид і правила експлуатації маломагнітних вогнегасників такі ж, як у вогнегасників ВВ-2 і ВВ-5.

СО2-вогнегасники стаціонарні ВСВ-5П (мал.3.2) і ВСВ-5 (мал.3.3) призначені для гасіння пожеж в літаках. Вогнегасники можна використовувати для гасіння загорянь електроустановок під напругою до 1000В.

Мал.3.3. Вогнегасник стаціонарний всв-5

Вогнегасники ВСВ-5П і ФСВ-5 різняться тільки конструкцією запірно-пускового пристрою. Вогнегасник ВСВ-5П (мал.3.2) складається зі сталевого балона 2, у горловину якого вкручено на конусному різьбленні запірно-пусковий пристрій 1 із сифонною трубкою 3, що приєднується до системи випуску в трубопровід пожежегасіння або «нейтрального газу». Система «нейтрального газу» призначена для заповнення об’ємів паливних ємкостей, що звільнилися, літака і запобігання можливості загоряння. Трубопровід пожежегасіння підведений до точок можливого загоряння.

Запірно-пускова голівка ГЗСМ (мал.3.4) застосовується у вогнегаснику ВСВ-5П і призначена для зарядки і випуску вогнегасного заряду у систему пожежегасіння літака при автоматичному або ручному включенні. Голівка ГЗСМ складається з клапанного зарядного пристрою, піротехнічного пускового пристрою, з піропатроном ПП-3, важільної пускової системи 10.

Мал.3.4. Запірно-пускова головка гзсм

Корпус 7 голівки має хвостовик із конусним різьбленням для вкручування голівки в балон вогнегасника. До одного зі штуцерів корпуса приєднаний випускний трубопровід системи пожежегасіння літака.

Пристрій запірно-пусковий комбінований УЗПКМ застосовується в конструкціях вогнегасника ВСУ-5 (мал.3.3). і складається з корпуса, до якого приєднаний піротехнічний пусковий устрій, два випускних трубопроводи для газу, у систему пожежегасіння й у систему «нейтрального газу» літака, корпус має також штуцер 6 для приєднання запірно-пускового пристрою. На запірно-пусковому пристрої УЗПКМ є важіль для дистанційного

ручного включення вентиля через тросову систему,

При виникненні загоряння електричний імпульс від датчика надходить на піропатрон і підриває його. Тиском газів розкривається запірний клапан і діоксид вуглецю під тиском надходить із корпуса вогнегасника через сифонну трубку 2і запірно-пусковий устрій у систему пожежегасіння або «нейтрального газу» літака.

Запірно-пусковий устрій можна також розкрити вручну натисканням кнопки дистанційного електричного пуску або ручки важільно-тросової системи пуску.

Балон вогнегасника знаходиться постійно під високим тиском, тому не рідше одного разу в рік його треба відчувати на тривкість,

Пересувні СО2-вогнегасники ВВ-25, ВВ-80 і ВВ-400 призначені для гасіння загорянь усіх видів пальних матеріалів, а також електроустановок під напругою до 1000В. Вогнегасники різняться тільки числом балонів із діоксидом вуглецю і конструкцією транспортної рами. На кожному балоні є запірно-пусковий устрій підоймового типу УН-52.

Пересувні СО2-вогнегасники призначені для гасіння пожеж горючих і легкозаймистих рідин на площі до 5 м2, електроустановок невеликих розмірів, що знаходяться під напругою, двигунів внутрішнього згоряння, а також загорянь і пожеж у тих випадках, коли застосування води не дає позитивного ефекту або небажано (наприклад, у музеях, картинних галереях, архівах і т.п.).

Пересувний С02-вогнегасник ВВ-25 (мал.3.5) являє собою балон 1, укріплений на візку з гумовими шинами 5. У горловину балона ввернутий запірний вентиль2,до якого приєднаний гумовий шланг3,обплетений сталевим оцинкованим дротом. Внутрішній діаметр шланга 9 мм. До іншого кінця шланга приєднаний розтруб4із ручкою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]