Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Titulna.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Основи пожежної безпеки при експлуатації електроустановок

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1.1. Ця інструкція розроблена відповідно до основних положень Закону України "Про пожежну безпеку", ”Правил пожежної безпеки в компаніях, на підприємствах та в організаціях енергетичної галузі України”, стандартів, будівельних норм, правил улаштування електроустановок (ПУЕ) та інших нормативних актів, які регламентують вимоги пожежної безпеки.

Інструкція призначена для проведення інструктажів з пожежної безпеки на робочому місці працівників та використання при проведенні інструктажів з охорони праці.

1.2. Пожежна безпека у підприємстві – це таке виконання робіт на об'єктах замовника або у власних приміщеннях, при якому з установленою ймовірністю виключається можливість виникнення пожежі та дії на людей небезпечних її факторів, а також забезпечується захист матеріальних цінностей.

1.3. Пожежна безпека забезпечується шляхом проведення організаційних, технічних та інших заходів, направлених на запобігання пожеж, забезпечення безпеки людей, зниження можливих матеріальних збитків, негативних екологічних наслідків, створення умов для термінового виклику пожежних підрозділів та успішного гасіння пожеж.

1.4. Протипожежний захист об'єктів забезпечується: застосуванням засобів пожежогасіння та пожежної техніки, автоматичних установок пожежної сигналізації та пожежогасіння, будівельних конструкцій об'єктів з регламентованими межами вогнестійкості; улаштуванням, яке забезпечить обмеження розповсюдження пожежі; організацією своєчасної евакуації людей та інше.

1.5. Організаційно-технічні заходи щодо забезпечення пожежної безпеки: розроблення комплексних заходів щодо забезпечення пожежної безпеки підприємства, виконання вимог приписів і постанов органів державного пожежного нагляду, організація навчання працівників правилам пожежної безпеки та пропаганда заходів щодо їх забезпечення, утримання у справному стані засобів протипожежного захисту і зв'язку, обладнання та інвентарю, здійснення заходів щодо впровадження автоматичних засобів виявлення та гасіння пожеж і використання для цієї мети виробничої автоматики, створення сектора пожежної безпеки; центральної та управлінських ПТК, загальної ДПД у замовника, застосування засобів наочної агітації щодо дотримання пожежної безпеки, розроблення інструкцій, положень про порядок роботи з пожежонебезпечними речовинами, матеріалами та заходи щодо дій адміністрації, робітників і службовців на випадок виникнення пожежі і евакуації людей. Інструкції про заходи пожежної безпеки в цехах, лабораторіях, майстернях, складах та інших приміщеннях розробляються замовником. Вони вивішуються на видному місці. Цехові інструкції повинні періодично переглядатися на основі аналізу протипожежного стану об'єкта, відповідних наказів і вказівок міністерства, а також при зміні керівника. Зазначені інструкції повинні вміщувати конкретні вимоги пожежної безпеки, а саме:

- категорія приміщення з вибухо і пожежної безпеки за ОНТП 24-86;

- спеціальні протипожежні заходи для технологічних процесів виробництва, недодержання яких може викликати пожежу;

- заходи пожежної безпеки на технологічних установках, апаратах і агрегатах при підготовці до пуску їх в експлуатацію і після ремонту;

- порядок і норми зберігання пожежонебезпечних речовин і матеріалів у цеху, лабораторії, майстерні, складі тощо;

- режим використання апаратів з відкритим вогнем і організація спеціально обладнаних дільниць для проведення постійних вогненебезпечних робіт (електрозварювання, газорізання та інше);

- порядок збирання, зберігання і видалення з приміщення горючих матеріалів, промасленого ганчір’я, утримання побутових приміщень, зберігання спецодягу та інше;

- порядок утримання наявних засобів пожежогасіння і розподіл обов'язків з технічного нагляду за ними;

- порядок утримання шляхів евакуації;

- порядок зупинки технологічного обладнання, відключення вентиляції; правила застосування засобів пожежогасіння;

- порядок огляду, відключення електроустановок, приведення в пожежобезпечний стан приміщень і робочих місць, зачинення приміщень після закінчення роботи;

- дії персоналу при виникненні пожежі, спосіб виклику пожежної охорони і членів ДПД.

1.6. Всі протипожежні заходи повинні узгоджуватись з заходами з охорони праці, з урахуванням технологічних процесів, які використовуються на конкретній дільниці робіт.

1.7. В цілому відповідальність за пожежну безпеку на підприємстві покладається на директора. Своїми наказами вони призначають уповноважених осіб для забезпечення пожежної безпеки в кожному підрозділі, на кожній дільниці робіт.

1.8. Державний пожежний нагляд здійснює державна пожежна охорона, яка входить в систему Міністерства з надзвичайних ситуацій України.

2. За порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, створення перешкод для діяльності посадових осіб органів державного пожежного нагляду, невиконання їх приписів винні в цьому посадові особи, інші працівники підприємства, притягаються до відповідальності згідно з чинним законодавством.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]