Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
упр регіон розв туризму.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
697.86 Кб
Скачать

3. Шляхи розбудови інституційної інфраструктури регіонального розвитку в Україні

Доцільність створення та фактичного функціонування розвиненої інституційної інфраструктури регіонального розвитку має розглядатися як необхідна умова здійснення ефективної політики регіонального розвитку в Україні, а також як один із чинників, здатних прискорити рух нашої країни шляхом європейської інтеграції.

Провідними спеціалістами в галузі регіонального розвитку[18] запропоновано такі наступні кроки для активізації розбудову інституційної інфраструктури регіонального розвитку в Україні:

  1. найближчим часом розробити і внести на розгляд Верховної Ради Україні проект Закону «Про регіональний розвиток в Україні», який з-поміж іншого, визначав би механізм та інституційні інструменти реалізації державної політики регіонального розвитку;

  2. створити центральний орган виконавчої влади, відповідальний за здійснення державної політики регіонального розвитку в Україні, в тому числі за створення мережі АРР з урахуванням того, що в Україні вже існують агенції та організації, які хоч і не мають такої назви, але діють з метою сприяння регіональному і місцевому розвитку, а також Асоціація агенцій регіонального розвитку України, яка функціонує як мережева організація, що на добровільних засадах об’єднує такі організації та репрезентує їх у Європейській асоціації агенцій регіонального розвитку (EURADA), членом якої є ААРРУ;

  3. проаналізувати досвід діяльності вже існуючих АРР і організацій, діяльність яких спрямована на сприяння регіональному та місцевому розвитку, з метою, по-перше, з’ясування доцільності створення паралельної мережі агенцій за рахунок державного бюджету, по-друге, визначення тих АРР та організацій, що діють задля сприяння регіональному та місцевому розвитку, які за певних умов (наявність необхідного досвіду і кадрового потенціалу, налагодженої співпраці з місцевими органами державної влади та органами місцевого самоврядування, готовність у разі потреби змінити організаційно-правову форму) могли б стати частиною такої мережі інституцій регіонального розвитку і «провідниками ефективної державної регіональної політики та власної політики розвитку окремих регіонів»;

  4. враховуючи позитивний досвід центральноєвропейських сусідів України і визнання того факту, що залучення міжнародної технічної допомоги та грантових коштів є й надалі має бути одним із джерел фінансування проектів і програм регіонального та місцевого розвитку, агенціям регіонального розвитку, які мають бути створені й увійти до мережі АРР, доцільно надати статус неурядових неприбуткових організацій. З огляду на те, що в Україні й досі не існує правового поняття «неурядова організація», доцільно ухвалити Закон України «Про неурядові організації», який визначав би неприбутковий характер їх діяльності та дозволяв виступати їх засновниками як фізичним, так і юридичним особам, зокрема місцевим державним адміністраціям та/або органам місцевого самоврядування;

  5. внести до проекту Закону України «Про стимулювання розвитку регіонів» (прийнятий у першому читанні 19.06.2003 р., реєстр. № 2284) положення про доцільність створення інституційних інструментів розвитку регіонів, зокрема у вигляді агенцій регіонального та/або місцевого розвитку. Першочергову увагу слід приділити необхідності створення АРР, до основних функцій яких мало б належати розв’язання проблем депресивних територій: безпосередня участь у розробленні програм і стратегій розвитку таких територій; здійснення програм навчання та перекваліфікації працівників галузей і окремих підприємств, які в ринкових умовах перетворились на нерентабельні, а їх підтримка з боку держави є недоцільною; сприяння розвитку малого та середнього підприємництва шляхом навчання та надання консультаційної допомоги підприємцям-початківцям; професійне управління проектами міжнародної технічної допомоги.

Список використаних джерел 1. Указ Президента України «Про Концепцію державної регіональної політики», 25.05.2001 р. № 341/2001 // Регіональна політика України: інституційно-правове забезпечення: Зб. офіц. док. / За ред. З. Варналія. К.: НІСД, 2004. — 521 с. 2. Там само. 3. «Європейський вибір: Концептуальні засади стратегії економічного та соціального розвитку України на 2002–2011 роки». Послання Президента України до Верховної Ради України. 4. Методичні рекомендації щодо створення та функціонування агентств регіонального розвитку. Лист Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України Верховній Раді Автономно ї Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським радам, Раді Міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям від 22.08.2002 р. № 24-24/195. 5. Там само. 6. Там само. 7. Шляхом європейської інтеграції. Стратегія економічного та соціального розвитку України (2000–2015 роки) / Гальчинський А. С., Геєць В. М. та ін. К.: ІВЦ Держкомстату України, 2004. — 416 с. 8. Агенції регіонального розвитку України. К., 2005. С. 3–4. 9. Там само, с. 4. 10. Агенції регіонального розвитку України. К., 2004. 11. Зелюк В., Лахижа М. Погляд з Полтавщини // Український регіональний вісник. К., 2000. № 6. С. 11. 12. Yuill D. Regional Development Agencies in Europe (1982) / Цит. за: Лендьел М. Еволюція агентств регіонального розвитку в Європі // Агентства регіонального розвитку в Україні. Становлення та перспективи. К., 2002. С. 57. 13. Danson M., Halkier H., Damborg Ch. Regional Development Agencies in Europe. An Introduction and Framework for Analysis // Regional Development Agencies in Europe / Ed. by Halkier H., Danson M., Damborg Ch. London and Philadelphia, 1998. P. 17. 14. Цит. за: Лендьел М. Зазначена праця, с. 59. 15. Лендьел М. Зазначена праця, с. 33–82; Кіш Є. Форми, моделі та механізми діяльності агентств регіонального розвитку держав Центральної Європи // Агентства регіонального розвитку в Україні. Становлення та перспективи. Київ, 2002. С. 83–107. 16. Студенніков І., Ткаченко В. Єврорегіон «Нижній Дунай» як чинник стабільності, добросусідства і розвитку // На шляху до Європи: Український досвід Євро регіонів / За ред. Максименка С., Студеннікова І. К., 2000. С. 112–114. 17. Студенніков І. Румунський шлях (перспективи розвитку ААР) // Український регіональний вісник. 2000. № 6. С. 4. — http://www.urr.org.ua/data/pdf/URR-6.pdf

18. Студенніков І., Ткаченко В. «Інституційна інфраструктура регіонального розвитку в Україні: сучасний стан і проблеми формування»// Економічний часопис – ХХІ. 2005. № 9 – 10. С. 36 – 40.

19. http://www.narda.org.ua/?fuseaction=pages.main&name=68&id=68

Самостійна робота:

Підготовити доповідь «Аналіз діяльності агенцій регіонального розвитку на території України»(на прикладі 2 – 3 агенцій). Визначити АРР діяльність яких направлена на розвиток туризму в регіоні, а також розвиток яких видів туристсько-рекреаційної діяльності вони підтримують. Пояснити доцільність саме цих вдів.

План доповіді:

  1. Назва агенції регіонального розвитку, її координати.

  2. Історія створення.

  3. Статус.

  4. Мета і основні завдання.

  5. Основні напрямки діяльності.

  6. Структура та ресурси

  7. Реалізовані проекти

  8. З ким співпрацює.

  9. Публікації.

Список із електронними адресами агенцій додається.

Питання для самоконтролю:

  1. В якому документі сформульована та офіційно затверджена головна мета державної регіональної політики? Її зміст.

  2. Які організації відносяться до системи інституційної інфраструктури регіонального розвитку.

  3. Основна мета створення мережі агенцій регіонального розвитку.

  4. В якому документі зафіксовано поняття, види, статус, завдання агенцій регіонального розвитку, форми їх взаємодії з органами влади, джерела фінансування.

  5. В якому документі та за яким суб’єктом виконавчої влади закріплено статус центрального органу виконавчої влади у галузі регіонального розвитку.

  6. В яких стратегічних документах передбачено вдосконалення механізмів управління регіональним розвитком в Україні.

  7. Якими фактами підтверджується що нинішня державна політика у сфері розбудови інституційної інфраструктури регіонального розвитку має декларативний характер.

  8. Коли та з якою метою створена Асоціація агенцій регіонального розвитку України.

  9. Наведіть приклади співпраці АРР та органів місцевого самоврядування (ефективні чи негативні).

  10. Яким критеріям має відповідати АРР згідно експертів Європейської асоціації регіонального розвитку.

  11. Чи згідні Ви що румунська модель формування мережі АРР є прийнятною для України. Поясніть свою позицію.

  12. Охарактеризуйте основні чинники що стримують створення ефективної інституційної інфраструктури регіонального розвитку України.

  13. Які шляхи розвитку розбудови інституційної інфраструктури регіонального розвитку в Україні пропонуються провідними спеціалістами з регіоналістики. Ваша думка щодо їх пропозицій.

Предмет: УПРАВЛІННЯ РЕГІОНАЛЬНИМ РОЗВИТКОМ ТУРИЗМУ.