Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мирний космос1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
14.17 Mб
Скачать
  1. Приватні польоти в космос — реальність

82, 9-11-2004

Американець Берт Рутан, який створив перший у світі приватний пілотований космічний апарат, що вийшов у космос, одержав минулої суботи завойований ним приз фонду X-Prize.

Урочиста церемонія, на якій Берту Рутану — главі компанії, яка побудувала апарат-переможець, Scaled Composites — вручили чек на 10 мільйонів доларів і 70-кілограмовий пам’ятний приз, пройшла в суботу в Центрі науки в місті Сент-Луїс (штат Іллінойс).

Пілотований космічний апарат SpaceShipOne став насьогодні першим і єдиним створеним приватною компанією космопланом, який, відповідно до умов конкурсу, здійснив за два тижні два польоти в космос, маючи на борту пілота й еквівалентний вазі двох пасажирів вантаж.

Реально ж SpaceShipOne «перевиконав» умови, здійснивши два польоти за 5 днів. У кожному з них він піднімався вище 100-кілометрової позначки, тобто виходив у навколоземний космічний простір. У першому заліковому польоті SpaceShipOne пілотував 63-річний Майк Мелвілл, а в другому — 51-річний Брайан Бінні.

Величезну допомогу Рутану надав один із засновників корпорації Microsoft мільярдер Пол Аллен, який переказав йому 20 млн. доларів на здійснення проекту.

Але на цьому конкурс не завершився. Фонд X-prize нещодавно оголосив про заснування щорічного кубка, який буде ставити ту ж мету — притягнення приватного бізнесу до розвитку космічних польотів і космічного туризму.

На думку низки експертів, успіх SpaceShipOne стане сильним стимулом для компаній у різних країнах планети розпочати боротьбу за ринок приватних польотів у космос і буде сприяти розвитку космічного туризму. Як стверджують деякі «космічні підприємці», у 2007 році вартість квитка на космічну подорож становитиме 200 тис. доларів, але потім, завдяки конкуренції, суттєво знизиться.

  1. Http://www.Rbc.Ua/ukr/top/society/s-mysa-kanaveral-uspeshno-startoval-pervyy-chastnyy-kosmicheskiy-2205201

  2. З мису Канаверал успішно стартував перший приватний космічний корабель (відео)

22.05.2012 11:58

З

мису Канаверал успішно стартувала ракета-носій Falcon 9 з тестовою безпілотною капсулою Dragon до Міжнародної космічної станції (МКС), передає Reuters.

Dragon є першим комерційним кораблем, запущеним в космос. Запуск транслювався у прямому ефірі на сайті NASA. Досі приватному сектору були не під силу подібні місії. Польоти в космос завжди здійснювалися силами фінансованих державою агентств - таких, як NASA або EKA.

Нагадаємо, це вже друга спроба запуску Dragon. 19 травня 2012 р. запуск капсули був відкладений через технічні неполадки, виявлені в одному з двигунів першої ступені ракети Falcon 9.

Хоча ця космічна місія офіційно називається "демонстраційною", вона має величезне значення. Цей політ наочно показує серйозний поворот у космічній стратегії уряду США, що докорінно змінює підхід до пілотованих польотів у космос.

Дві приватні компанії - SpaceX та Orbital Sciences Corp - виграли мільярдні контракти на постачання провізії і устаткування на МКС. Orbital планує відправити на орбітальну станцію свою ракету Antares з капсулою "Сайнес" пізніше в цьому році. Новий підхід повинен розвантажити американське космічне агентство від турбот про побут на МКС і звільнити гроші і час для планування далеких дослідницьких експедицій на велику відстань від Землі - до Марса і астероїдів.

"Ми зрозуміли, що зараз саме час передати вантажні рейси до МКС в руки приватного сектора - це більш ефективно з погляду вартості, дозволить NASA заощадити кошти і зосередитися на інших справах, які чекають нас в майбутньому", - пояснює Філ Макалістер, виконуючий директор програми NASA з розвитку комерційних космічних польотів.

Капсула Dragon була розроблена американською компанією Space Exploration Technologies (SpaceX), вона створювалася в рамках програми Commercial Orbital Transportation Services з будівництва космічних кораблів, здатних доставляти вантажі на МКС після виведення шатлів з американської космічної програми. Програма реалізується Національним управлінням США по аеронавтиці і дослідженню космічного простору (NASA).

Для виведення корабля на орбіту використовується ракетоносій Falcon-9, який також розроблений SpaceX. Перший запуск Falcon 9 відбувся в червні 2010 р., а до цього - в лютому і квітні 2010 р. - компанія SpaceX провела вогневі випробування двигуна і повнофункціональної версії ракети.

NASA уклало в 2008 р. зі SpaceX контракт на 1,6 млрд дол. Планувалося, що цієї суми має вистачити на 12 рейсів Dragon. У майбутньому компанія сподівається збільшити контракт до 3,1 млрд дол.

З моменту, як була закрита програма польотів американських шатлів, у США не залишилося кораблів, на яких можна відправити астронавтів у космос - доводиться купувати для них "квитки" на російський корабель "Союз" за ціною в 60 млн дол. за місце. SpaceX заявляє, що до 2015 р. зможе запускати людей на орбіту за ціною в 20 млн за кожного.