Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мирний космос1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
14.17 Mб
Скачать

Istpravda

    1. Комментарии: (1)

Пенсионер Said On 18-06-2014

Да,было дело молодое Есть чем гордиться и сейчас.доводилось и мне на правах Главного Конструктора запускать на Киевском радиозаводе в серийное производство разработанные нами системы управления,о которых статья умалчивает.Значит-еще используется.Инженерные задачи ,особенно с воздействием ядерного взрыва и необходимостью аппаратуре выжить и исправно работать,были чрезвычайно сложны,но всёже были решены.Технари знакомы с гордостью за сделанную работу,кторая удалась,а то и превысила заданные параметры.Хотя денег это и не приносило-разве 10-20 рублей  к пении

Джерело: http://infonova.org.ua/space/nasa-ta-esa-rozroblyayut-mini-submaryny-dlya-vidpravky-na-yevropu.html#ixzz3FwCB2uwR

  1. Nasa і Google спільно випустять квантовий комп'ютер

А

Технологічна новинка коштуватиме $15 мільйонів

мериканське космічне агентство NASA об'єдналося з технологічним гігантом Google для інвестування в перший у світі квантовий комп'ютер.

Ц

Фото: policymic.com

я гігантська кількість процесорів буде використовувати квантові обчислення для досягнення нечуваних швидкостей, які у 3,6 тис разів перевищують швидкості традиційних комп'ютерів.

Канадський "D-Wave-Two" - це перша комерційно доступна обчислювальна система, яка використовує квантове тунелювання для вирішення складних математичних рівнянь. Ця технологія повністю переглядає концепції традиційних обчислень.

Більшість комп'ютерів використовує просту бінарну систему, в якій все може бути закодоване у вигляді нулів і одиниць. Цей підхід дозволяє як зберігати інформацію, так і виконувати над нею необхідні операції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В NASA випробували ракету-носій "Сатурн-5" 40-річної давнини

Квантовий ж комп'ютер замість того, щоб представляти інформацію у вигляді нулів і одиниць, аналізує кубіти (квантові біти) як обидві цих сутності одночасно. Такий підхід до обчислень дозволяє квантової машині пророкувати результат безлічі різних сценаріїв одночасно.

Завдяки системі кубітів, квантовий комп'ютер здатний вирішувати навіть найскладніші і комплексні проблеми. D-Wave-Two може вирішувати довгі рівняння з багатьма змінними в частку секунди, у той час як типові програми, використовувані в даний час в космічних кораблях, витрачають на це до півгодини.

І хоча існують більш мініатюрні версії комп'ютерів такого типу, новий суперкомп'ютер NASA і Google буде першим у своєму роді. І навіть не зважаючи на те, що він буде розділений між двома компаніями, його неймовірні обчислювальні потужності без сумніву дозволять обом організаціям революціонізувати технологію в своїх областях.

Розробка квантового комп'ютера. Фото: heart-c704.uibk.ac.at

Хоча первинної областю застосування комп'ютера в NASA буде планування і складання різних розкладів, існують широкі можливості для застосування штучного інтелекту такого типу в космосі. Маючи можливість прораховувати безліч різних сценаріїв одночасно, космічні кораблі можуть бути запрограмовані приймати складні рішення подібним чином, як це роблять живі астронавти.

На сьогодні можливість приймати рішення, засновані на безлічі різних змінних, відокремлює комп'ютери від людини. Замість відправки в космос людей, NASA зможе відправляти туди комп'ютери, здатні аналізувати будь-яку інформацію - від температури до рівня палива - і приймати на її підставі максимально вивірені рішення. І хоча такі комп'ютери можуть залишити живих астронавтів без роботи, це розширить горизонти дослідження космосу.

D-Wave-Two не ідеальний: він все ще має розмір садового сараю і вимагає складної системи охолодження, щоб запобігати його частини від перегріву. І звичайно ж ціна у $15 мільйонів здатна утримати багатьох потенційних покупців від його придбання. Але у цієї машини є величезний потенціал еволюції і технологічного розвитку за межі, які ми в даний час не можемо навіть уявити.

http://newsone.com.ua/nauka/kosmos-ce-odin-velicheznij-kompyuter.html

Космос — це один величезний комп’ютер 30.10.2012 у розділі Наука, Цікаве | 1 791 перегляд(ів) Група vkontakte: Згідно останньої концепції, яка на даний момент розглядається вченими, космос — це один величезний комп’ютер і абсолютно все, що відбувається усередині нього, цілком можна вважати терміналом з обробки інформації. Згідно традиційному уявленню, весь світ складається з частинок які пов’язані один з одним якимись силами. Однак згідно квантовій теорії, подібні зв’язки є не більш ніж набором полів, які можливо правильно описати виключно апаратом квантової фізики. Ось тут і з’являється комп’ютер. Звичайно ж в якості концепції, а не якоїсь конкретизованої коробки яка стоїть на столі. Як говорять учені, квантова фізики має практично схожі формулювання з тим, як проводиться обробка інформації, а інформація, займає особливе місце у всій квантової теорії. Досить відомий принцип невизначеності, сходить саме до інформації. З цього випливає, що фактично, будь-який з процесів у Всесвіті може бути зведений до взаємодії, яка відбувається між частинками, її складовими, що дають при цьому двійковий результат. Якщо ж подивитися на цей процес зсередини, що можна побачити, що весь Всесвіт підпорядкована одному, абсолютно чіткому закону, своєрідному інформаційному правилу, використання якого достатньо для побудови всього Всесвіту. Джерелом подібної, вкрай незвичайної теорії, стали суперечки щодо чорних дір. Одні з вчених, прихильники фундаментальних принципів фізики, стверджують, що інформація не може бути ніяк знищена, однак при цьому, чорні діри займаються тим, що поглинають матерію, в якій міститься інформація. Що ж надалі відбувається з цією інформацією? Саме це питання стало основним пунктом достатньо жарких наукових диспутів. В результаті, було прийнято спільне компромісне рішення щодо того, що на кордонах чорної діри, відбувається відкладання інформації та при знищенні матерії, містить її, інформація вивільняється. Якщо прийняти подібне за основу, то тоді, відповідно теоретичної фізики, що наш Всесвіт так само може зберігати інформацію на своїх кордонах, представляючись в якійсь з реальностей чорною дірою, а наша реальність, є проекцією нашого ж Всесвіту інформації, яка зберігається на кордонах. В разі того, якщо дана гіпотеза вірна, то оточуючий нас Всесвіт є не більш ніж голограмою.Джерело: http://newsone.com.ua/nauka/kosmos-ce-odin-velicheznij-kompyuter.html

Космічний апарат “Розетта” вивели на орбіту комети Чурюмова-Герасименка. Це перший в історії випадок, коли дослідницький апарат підійшов так близько до космічного тіла такого типу.

Космічний апарат “Розетта” вивели на орбіту комети Чурюмова-Герасименка. Це перший в історії випадок, коли дослідницький апарат підійшов так близько до космічного тіла такого типу. Раніше апарати хіба що перетинали шлях проходження комети у намаганні зібрати дані або зразки пилу.

Запуск “Розетти” відбувся ще 2004 року. Відтоді вона подолала дистанцію у понад шість мільярдів кілометрів. Аби наздогнати комету, швидкість космічного апарату збільшили до п‘ятдесяти п‘яти тисяч кілометрів на годину, за допомогою розгінних орбіт Марса та Землі. При цьому “Розетта” летіла трохи попереду комети, поступово знижуючи швидкість.

До листопада цього року дослідницький апарат прямуватиме за кометою, зберігаючи відстань 2-3 кілометри. А вже у листопаді він підійде на відстань усього тисячі метрів і спробує висадити на комету дослідницький модуль. Закріпитися він має за допомогою спеціальних гарпунів.

Якщо зробити це вдасться, протягом року апарат вивчатиме хімічний склад поверхневих шарів комети та її ядра. Таким чином, вчені отримають вкрай важливі дані про історію створення Всесвіту. Адже вік комети оцінюють у чотири з половиною мільярди років.

Джованні Маджі, кореспондент euronews, повідмоляє:  “Ми зв‘язалися з Монікою Пінною у німецькому місті Дармштадті. Моніко, ти разом з науковцями стежила за цим історичним моментом. Де перебуває зонд Розетта нині, і яку інформацію він надсилає?”

Моніка Пінна, euronews:  Розетта зараз знаходиться десь у 100 кілометрах від комети, і це вже є рекордом. У 1986 році Європейський супутник Джотто спромігся підійти до комети Галея на 500 кілометрів. Розетта надсилає зараз доволі цікаву інформацію. Ми знаємо, що комета має чудернацьку форму, і що вона тепліша за те, що очікувалось. Ми знаходимось тут разом з експертом Фабріціо Капаччіоні, який відповідає за італійський спектрометр Віртіс. Він пояснить нам щодо найпершої інформації, яка надходить від зонда.

Фабріціо Капаччіоні: “Минулого тижня ми могли виміряти максимальну температуру у -50 градусів. Це підкреслює, що існує певне ядро з космічного пилу, яке достатньо швидке у пересуванні, але таке, що розсипається у процесі. Ця поверхня не затримує температуру, отож температура комети постійно збільшується.”

Моніка Пінна, euronews:  “Чому зонд було надіслано саме до цієї комети?”

Фабріціо Капаччіоні:  “Тому що до неї можна було легко дістатися.”

Моніка Пінна, euronews:  “10 років!”

Фабріціо Капаччіоні: .“Але зонд було надіслано ще тому, що комета динамічно стабільна. І от 10 років тому було заплановано місію, яка й досягла комети зараз. Комети складаються з криги і пилу, які сформувалися на великій відстані від сонця. Отож, комета може тримати всі ті компоненти разом, які накопичились у процесі формування планет”. . Моніка Пінна, euronews: “Отож, Джованні, ми вже маємо цікаву інформацію з космосу від Розетти.”

Джованні Маджі, кореспондент euronews:  “А які наступні кроки для європейського зонда?”

Моніка Пінна, euronews:  “Наступний важливий крок для Розетти відбудеться 11 листопада, коли зонд приземлиться на комету. Відтепер зонд розпочинає кружляти навколо комети, наближаючись дедалі ближче, аж до відстані 5 кілометрів. Саме у той момент на поверхню комети буде запущено робот Philae.”

http://ua.euronews.com/2014/08/08/comet-hunters-rosettas-race-to-map-67p/

Нова сторінка в історії космічних досліджень — “Розетту” вивели на орбіту комети Чурюмова-Герасименко. Наступні 12 місяців у команди європейських науковців буде чимало роботи.

“Розетта” привернула неабияку увагу з боку медіа. Сотні журналістів приїхали до центру керівництва польотами Європейської космічної агенції у німецький Дармштадт.

Комета, яку “вполювала “Розетта”, виглядає як два великі шматки з пилу і льоду, приклеєні один до одного. Її форма здивувала навіть науковців:

“Дійсно дивна комета. Ми очікували на все, що завгодно, а в результаті вона виглядає неначе гумова качечка для ванної кімнати”.

“Чудова форма! З наукових міркувань, це, напевно, один з найцікавіших об‘єктів для дослідження, які можна уявити. Я б навіть сказав, що це поза уявою”.

Перші якісні світлини комети вдалося зробити завдяки технології Osiris. Ми поспілкувалися зі співробітником Інституту Макса Планка, який розповів про те, як багато інформації про астрономічні об‘єкти можна отримати завдяки фотографіям:

“Отже… Давайте я покажу вам, як це працює. Ось око “Розетти”. Ми бачимо чимало деталей, наприклад, пагорби розміром, як будинок. Якість 8 метрів на піксель дозволяє нам розгледіти тінь від цих пагорбів на рівнинній місцевості”.

На один оберт довкола своєї осі комета Чурюмова-Герасименко витрачає трохи більше 12 годин. Таким чином у “Розетти” є достатньо часу, щоб досконало вивчити її поведінку:

“Вісь її обертання саме така, як видно на цій анімації… Вона обертається ось так. Ось “північний полюс комети”, ось “південний”. Зараз на нього не падає світло. Напрямок ротації ось такий… А ось, як на дивно, її “екватор”.

Ще кілька років тому було складно уявити, що людство зможе “підійти” до комети настільки близько. Команда науковців готується до виконання “Розеттою” найскладніших маневрів, які колись доводилось робити космічному апарату:

“Ми вже наблизились до комети, тому готові почати її характеризувати. Насамперед у цього об‘єкта дуже незвична форма. Наш космічний апарат летить ось у цьому напрямку. Сонце десь тут… Ми ж хочемо роздивитись цей об‘єкт з різних кутів, саме тому траєкторія нашого руху дуже незвична, трикутна… Це дозволить нам зафіксувати форму комети. Наш рух довкола комети у серпні заснований на її гравітації, адже це одна з характеристик, яку ми хочемо виміряти. Ми використовуємо космічний апарат як своєрідний сенсор гравітаційного поля комети”.

Мапа гравітаційного поля комети потрібна дослідникам найближчим часом для того, щоб місія йшла за планом:

“Це основа нашої подальшої роботи. Якщо ми не складемо детальну характеристику комети, то не зможемо довкола неї літати. Водночас, ми усвідомлюємо, що зможемо навчитись літати довкола неї лише коли власне почнемо це робити… Найближчими тижнями цей етап місії буде завершений”.

Місія “Розетти” надважлива для розуміння складу і поведінки простих, але надзвичайно старих космічних об‘єктів. Комети — основні свідки часів формування нашої планети, яке відбулось 4,5 мільярди років тому:

“Комети містять таку ж воду, як і та, з якої складається людський організм, яку ми п‘ємо. Існує безпосередній зв‘язок між кометами та життям на Землі. Комети можуть допомогти нам зрозуміти еволюцію Сонячної системи”.

“Розетта” кружлятиме довкола комети Чурюмова-Герасименко впродовж кількох місяців, а у листопаді опустить не неї модуль “Філі”, який своєю чергою збере перші проби складу цього космічного об‘єкта. Сьогодні науковці обирають місце посадки зонда:

“Наївно вважати, що рівнинна поверхня — це ідеальне місце для посадки. Наявність рівнини свідчить лише про те, що у цій зоні відбуваються швидкоплинні геологічні зміни або про те, що характер цієї ділянки — гливкий або рідинний. Опускати сюди зонд не варто, адже йдеться про геологічно вкрай нестабільну зону. Усі ці нюанси ми маємо взяти до уваги”.

Науковці пильно стежать за станом “Розетти”. За останні 10 років космічний апарат здолав відстань у 6,5 мільярдів кілометрів:

“Апарат функціонує без збоїв. Нагадаю, що його мандрівка триває вже 10 років. Зазвичай після такого “стажу” більшість космічних апаратів завершують свою місію, йдуть “на пенсію”. “Розетта” ж навпаки лише починає працювати. Не дивно, що бездоганний стан нашого апарату викликає чимало заздрощів”.

Тим часом у команді “Розетти” панують ентузіазм і гордість:

“Ми усі в такому захопленні від цього процесу, як маленькі діти від Різдва. Усі відчувають, що момент, який ми переживаємо, — історичний”.

“Це не можна ні з чим порівняти. Це суміш радості від відкриттів, наукового процесу і просто подив… Нещодавно мій син вперше сказав мені, що хоче стати науковцем. Моя особиста місія виконана”.

Кореспондент Євроньюз Джеремі Вілкс:

“Розетта” — одна з найцікавіших місій за останні роки, втім вона — не єдиний апарат, який сьогодні мандрує космосом. Дізнаємося про інші новини!”.

7 місяців минуло від моменту запуску супутника Gaia. Сьогодні апарат готовий до своєї місії — він зафіксує координати і виміряє фізичні і хімічні параметри мільярда зірок, розташованих на відстані 30 тисяч світлових років від Землі.

Ось як виглядає поверхня Меркурія. Ці світлини вдалося зробити завдяки апарату Messenger. Завдяки цій місії дослідники NASA відкрили сліди вулканічної активності і льоду у кратерах найближчої до Сонця планети.

Італійська астронавт Саманта Крістофоретті проходить програму тренувань в американському Х‘юстоні. У листопаді жінка стане першою європейкою, що вирушила на МКС.

Тепер, коли Rosetta знаходиться на орбіті комети, увага прикута до Philae – спускового апарату, який має приземлитися на поверхні комети у листопаді.

Цю операцію координують в центрі Європейського космічного агентства поблизу Мадрида.

Один з керівників проекту Майкл Куперс не має сумніву в його успіху: “Місце посадки тепер обрано, і ми сподіваємося, що місія буде успішною. Зрозуміло, що це ризикований бізнес, але, гадаю, він матиме успіх.”

Ще один координатор космічної програми – Лоуренс О‘Рурк: “Сама посадка – це масштабний захід. Ми будемо відокремлювати спусковий апарат на певній відстані. Він попрощається з кораблем, який його доставив, і вже десь за годину почне передавати зображення, тому отримувати сигнал від модуля буде дуже важливо.”

Вчені мають послання для Rosetta: “Ти – за сотні мільйонів кілометрів звідси, але не хвилюйся, ти не зіткнешся з кометою, тому що ми за цим стежимо. Працюй, живи і надсилай нам ці чудові дані і прекрасні знімки.”

http://ua.euronews.com/2014/08/07/rosetta-probe-starts-search-for-landing-spot/

Вчені в очікуванні нових даних після того, як дослідницький апарат “Роззетта” був виведений на орбіту комети Чурюмова-Герасименко. Галактичні подорожі “Розетти” тривали десять років. І нарешті принесли свої плоди. Нині “Розетта” на відстані усього ста кілометрів від космічного тіла. Це перший випадок в історії людства, коли дослідницький апарат так близько підійшов до комети.

Паоло Феррі, голова відділу місій Європейської космічної агенції: Насамперед, нам цікава будь-яка інформація про комети. Та навіть дані, які ми вже отримали, примножили наші знання про цей тип космічних тіл у тисячу разів.

Серед інформації, яку вченим вже вдалося отримати, – те, що тіло комети має подвійну форму, тобто могло утворитися із двох комет. А температура її сягає -70 градусів за Цельсієм.

Марк Маккохрін, науковий радник Європейської космічної агенції:  Через те, що комета має таку шалену форму, нам треба буде докласти зусиль аби знайти прийнятне місце для висадки модуля. І звісно, комета – це активне тіло, вона випускає газ, пил, і наш апарат перебуває у цьому середовищі. Звісно, це його не пошкодить, але ми маємо врахувати цей фактор. Це буде складне завдання, але ми до того готові!

Спеціальний дослідницький модуль спробують висадити на комету вже у листопаді. Поки що вчені працюють над визначенням 5-ти можливих місць для висадки.

http://imxo.in.ua/uk/6_liudina-i-nauka/30_kosmos/1832_dragon-vzhe-na-mks/

Dragon вже на МКС

Голландський астронавт Андре Куйперс виклав в мережу фотографію внутрішньої частини космічного корабля Dragon ("Дракон"). Знімок, а також інші знімки пов`язані з цією програмою  можна подивитися тут.

В описі фотографії Куйперс зазначив, що всередені апарат виглядає дуже красиво і сучасно. Він також додав, що світло від синіх світлодіодних ламп створює відчуття знімального майданчика фантастичного фільму. "Це очікувано, адже корабель з Лос-Анджелеса", - резюмує астронавт.

 

Приватний космічний корабель Dragon стартував у вівторок, 22 травня 2012 року, а пристикувався до Міжнародної космічної станції в п'ятницю 25 травня. Корабель був захоплений маніпулятором Canadarm2 в 17:56 за московським часом і пристикувався. Трохи більше ніж за 2 години, в 20:02, Dragon був пристикований до модуля Harmony. Це перший політ приватного космічного корабля до МКС в історії космонавтики.

 

 

Вдень 26 травня, після перевірки герметичності і взяття проб повітря, астронавти відкрили перехідні люки між космічним кораблем і станцією. "За своєю місткості це нагадує мені кузов мого пікапа, а пахне всередині, як в новому автомобілі", - розповів астронавт Дон Петтіт, який одним з перших (разом з командиром екіпажу Олегом Кононенко) потрапив всередину корабля.

 

Вантажівка доставила на орбіту всього 500 кілограмів необов'язкових вантажів - тобто вантажів, без яких астронавти можуть обійтися. Це переважно одяг, обладнання для експериментів і деякі інші речі. Серед обладнання є кілька експериментів школярів і студентів, які вирушили в космос після перемоги на спеціальному конкурсі. Розвантаження корабля триватиме близько чотирьох днів.

 

 

Dragon - перший приватний космічний корабель багаторазового використання розроблений компанією SpaceX, яку організував один і творців платіжної системи PayPal Елан Маск. На орбіту корабель був виведений ракетою-носієм Falcon 9, також розробленої компанією самостійно.

 

Корабель Dragon існує в кількох версіях - вантажна і пілотована. В даний час випробування проходить вантажна версія. Апарат при масі 4,2 ​​тонни здатний доставляти на МКС до 6 тонн вантажу. При цьому на Землю він може повертати до 3 тонн вантажу з орбіти.

Приватний космічний корабель

Наступний політ приватного космічного корабля Dragon запланований на жовтень 2012 року, повідомляє Universe Today з посиланням на главу Американського космічного агентства Чарльза Болдена. Цей політ стане першим "комерційним" рейсом апарату - тобто рейсом, під час якого Dragon доставить на Міжнародну космічну станцію повноцінний вантаж припасів на замовлення NASA. Вартість запуску не повідомляється.

 

"Ми працюємо над створенням цілої низки комерційних можливостей в космосі, а також робочих місць не тільки тут, у Флориді, але і по всьому США", - наводить видання слова Болдена. Він також підкреслив, що агентство планує по можливості перенести всі космічні розробки із за кордону безпосередньо на територію Сполучених Штатів.

 

Також Болден розповів про успіхи іншої приватної компанії, чий проект по створенню власного космічного апарата та ракети-носія також отримав підтримку NASA, - Sierra Nevada. За твердженням голови агентства, компанія веде розробки за планом і досягла "важливого рубежу в розробці власного корабля Dream Chaser".

 

 

Dragon розроблений компанією SpaceX, яка належить Елон Маск, є першим приватним космічним кораблем в історії. Перший випробувальний політ в космос Dragon відбувся 8 грудня 2010 року. Тоді апарат звозив на орбіту головку сиру.

 

Перший політ до МКС, який був названий тестовим, відбувся в кінці травня 2012 року. Тоді апарат успішно пристикувався до станції за допомогою автоматичного маніпулятора Canadarm2. На орбіту корабель привіз прилади, продукти і проекти школярів і студентів. З МКС на Землю, у свою чергу, він доставив 660 кілограмів вантажу.

 

 

Існує кілька модифікацій корабля, включаючи пілотовану (до 7 осіб) - у майбутньому, після того як Dragon зарекомендує себе в якості вантажівки, його планується використовувати для доставки в космос астронавтів. Вантажна версія здатна доставляти на орбіту до шести тонн вантажу і повертати до трьох тонн назад на Землю.