Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
мирний космос1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
14.17 Mб
Скачать

10. Дослідження планет

Як відомо, першими тріумфами космонавтики стали пілотовані польоти. Зараз переважає інша концепція: досліджувати космос за допомогою роботів. Це значно дешевше, а результати, отримані за допомогою тривалих автоматичних місій, є не менш фантастичними, ніж результати польотів на орбіту чи на Місяць.

Так, цього року автоматична станція Cassini, яка з 2004 року перебуває на орбіті Сатурна, здійснить низку прольотів повз сатурніанські супутники Титан та Енцелад, а також "далекі" прольоти повз інші "місяці" (Хелена, Мімас, Янус, Полідевк, Теллесто, Паллена, Діона).

Меркуріанська станція Messenger, яка прибула до найближчої до сонця планети минулого року, продовжить дослідження Меркурія.

Апарат New Horizons із 2006 року летить до карликової планети Плутон (вона тривалий час вважалася найбільш віддаленою "повноцінною" планетою Сонячної системи, але потім була переведена до класу т.зв. "малих", або карликових планет). Наступного року він наблизиться до Плутона на таку відстань, якої ще не досягав жоден із попередніх космічних апаратів. Однак до завершення подорожі ще далеко: New Horizons прибуде "в околиці" Плутона лише в 2015 році. На цьому шляху він вже перетнув орбіту планети Уран, а в 2014 році пройде повз Нептун.