Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міжнародна економіка.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
50.33 Кб
Скачать

Міжнародна економіка:

  • є системою міжнародних економічних зв'язків, що органічно зв'язують між собою національні економіки, їх союзи, а також інших суб'єктів господарської діяльності інтернаціонального рівня.

  • галузь фундаментальної економічної науки, що вивчає світове господарство як ціле, його основні складові (регіональні об’єднання країн, світові ринки, міжнародні економічні організації тощо), а також міжнародні економічні процеси та явища.

Предмет МЕ:

міжнародні економічні відносини, закони, закономірності, фактори, результати функціонування світового господарства та його головних складових частин в контексті еволюції людського суспільства в цілому.

Методи дисципліни:

1. Системний метод передбачає аналіз МЕ як цілісного, системного утворення.

Підходи:

    1. Системно-структурний підхід передбачає виділення структурних елементів в системі міжнародної економіки.

    2. Системно функціональний підхід передбачає аналіз функцій кожного структурного елементу МЕ.

    3. Системно-генетичний підхід передбачає виділення ядра в системі МЕ, його вивчення та аналіз впливу останнього на структурні елементи системи МЕ.

    4. Системно-інтегральний підхід передбачає вивчення взаємозв'язків між структурними елементами системи МЕ та виявлення загальних інтегративних тенденцій їі розвитку як цілісного утворення.

  1. Діалектичний метод передбачає вияв-лення діалектичних суперечностей розвитку системи МЕ та пошук шляхів їх розв'язання. Діалектичні суперечності проявляються в труднощах, перешкодах, гальмівних факторах, які мають місце в процесі розвитку МЕ.

  2. Метод економічного аналізу передбачає аналіз законів і закономірностей розвитку МЕ та принципів, методів, форм, інструментів, важелів, механізму їх дій та використання.

4. Статистичний метод передбачає аналіз фактологічного матеріалу, що характеризує розвиток системи МЕ.

5. Метод економіко-математичного аналізу передбачає використання математичних інструментів при аналізі системи МЕ.

6. Метод економічного моделювання передбачає використання електронно-обчислювальної техніки для розробки та складання програм й моделей розвитку МЕ.

7. Метод мікро- і макроаналізу для дослідження МЕ на різних рівнях;

8. Метод історичного і логічного аналізу, що вивчає конкретні події, які відбувалися в міжнародному економічному житті людини, які узагальнюються і типізуються, визначаються тенденції (логіка) їхнього розвитку, передбачаються можливі варіанти подальшого перебігу подій;

9. Інші методи.

Методологія аналізу МЕ передбачає комплексне використання зазначених методів.

Міжнародні економічні відносини - це система відносин, які виникають між суб’єктами з різних країн (фізичними і юридичними особами) з приводу виробництва, обміну і споживання товарів, послуг та ідей на основі міжнародного поділу праці, в умовах безмежності потреб і обмеженості ресурсів.

Сучасні МЕВ є системою економічних зв’язків, які характеризуються:

  • виходом за межі національних господарств;

  • взаємодією фізичних і юридичних осіб, держав і міжнародних організацій;

  • визначеністю форм;

  • різними рівнями глибини існування, функціонування, здійснення, розвитку.

Рівні МЕВ:

  • Макрорівень МЕВ – це рівень державних і міждержавних процесів, тобто рівень, на якому суб’єктами виступають держави та міжнародні організації.

  • Метарівень МЕВ – це рівень міжнародних міжгалузевих і міжрегіональних зв’язків (суб’єктами при цьому виступають галузеві відомства та регіональні управи).

  • Мікрорівень МЕВ – це, відповідно, рівень зв’язків між фірмами, між фізичними особами з різних країн.

За ступенем розвитку стосунків між суб’єктами МЕВ, за ступенем тривалості дії угод і переплетеності економік

  • Міжнародні економічні контакти. Найпростіші, одиничні, випадкові економічні зв’язки, що мають епізодичний характер і регулюються переважно разовими угодами. Зв’язки даного рівня більше притаманні фізичним і юридичним особам.

  • Міжнародна економічна взаємодія. Добре відпрацьовані стійкі економічні зв’язки між суб’єктами МЕВ, які базуються на міжнародних економічних угодах і договорах, укладених на доволі тривалий період часу. Даному рівню відповідають такі логічні формули: “При потребі ... буде здійснено те і те” і “Якщо буде така-то ситуація, то...”, “Для чого шукати іншого, якщо з цим добре торгувати” .

  • Міжнародне економічне співробітництво. Міцні й тривалі зв’язки кооперативного типу, які в своїй основі мають спільні, наперед вироблені й узгоджені наміри, закріплені в довгострокових економічних договорах і угодах. Даному рівневі притаманне партнерство суб’єктів не тільки в торговельних відносинах, а й у виробничих, науково-технічних.

  • Міжнародна економічна інтеграція. Вищий рівень розвитку міжнародних економічних відносин, який характеризується взаємним сплетінням економік різних країн, проведенням узгодженої державної політики як у взаємних економічних відносинах, так і у відносинах з третіми країнами.

Форми та види МЕВ:

1. Міжнародні фінансово-кредитні відносини.

  • відносини з приводу вкладання капіталу;

  • відносини з приводу надання позик;

  • відносини з приводу надання економічної допомоги.

2. Міжнародні трудові відносини.

  • міжнародні відносини з приводу міграції некваліфікованих трудових ресурсів

  • міжнародні відносини з приводу міграції кваліфікованих трудових ресурсів (міграція умів).

3. Міжнародні науково-технічні відносини.

  • відносини з приводу патентування і використання відкриттів у вигляді науково-технічного ліцензування;

  • міжнародний інжиніринг;

  • відносини з приводу передачі знань (міжвузівські відносини);

  • відносини з приводу обговорення результатів наукових досліджень (проведення наукових симпозіумів, конференцій, семінарів);

  • відносини з приводу науково-технічного кооперування.

4. Міжнародні виробничі відносини. Їх ще можна назвати “міжнародні відносини виробничої кооперації”.

5. Міжнародна торгівля товарами.

  • експорт і імпорт.

  • За групами товарів: торгівля продовольством; торгівля сировиною; торгівля мінеральним пальним; торгівля товарами переробної промисловості.

  • За методами реалізації: міжнародна торгівля традиційного типу; міжнародна торгівля в рамках кооперації (внутріфірмова торгівля); міжнародна зустрічна торгівля; міжнародна біржова торгівля; міжнародна аукціонна торгівля; міжнародні торги (міжнародні тендери); міжнародна ярмаркова торгівля; міжнародна виставкова торгівля.

6. Міжнародна торгівля послугами (світовий ринок послуг). Основні види послугових відносин: міжнародні відносини з надання послуг фінансового характеру (міжнародний лізинг, міжнародний факторинг, міжнародний форфейтинг, міжнародний френчайзинг); міжнародний ринок професійних послуг; міжнародний консалтинг.

7. Міжнародні транспортні відносини. Основні види таких відносин зводяться до видів перевезення: міжнародні водні (річкові та морські) перевезення; міжнародні повітряні перевезення; міжнародні сухопутні (залізничні, автомобільні, трубопровідні) перевезення; транспортно-екпедиторські операції.

8. Міжнародні валютні відносини. Основними видами виступають відносини з приводу обміну валют і відносини з приводу валютних розрахунків.

Структурні рівні функціонування міжнародної економіки як системи:

  • міжнародний (наприклад, Міжнародний валютний фонд або група Світового банку здійснюють свої операції в усьому світі);

  • наднаціональний — функціонування наддержавних структур у межах міжнародних угруповань та союзів;

  • регіональний (Європейський Союз обмежує свою діяльність західною частиною Європи, а НАФТА — інтеграційний союз США, Канади та Мексики — регіоном Північної Америки);

  • секторальний (транснаціональна корпорація ІВМ працює в усьому світі, але в окремому секторі електронно-обчислювальної техніки, British Petrolium — у секторі енергоносіїв тощо);

  • міждержавний (двосторонні та багатосторонні економічні зв'язки кожної держави);

  • внутрішньодержавний (кожна держава встановлює режим зов­нішньоекономічної діяльності на власній території);

  • корпоративний (підприємства-виробники експортної та споживачі імпортної продукції, фірми-експортери або імпортери товарів, послуг тощо).

Структурними підрозділами міжнародної економічної системи є також окремі країни. За рівнем впливу та ступеня включення в МЕВ: